Kundeservice

Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Dette er knivene alle må ha på kjøkkenet

Dette er knivene alle må ha på kjøkkenet

Leter du lenge nok, kan du finne like mange spesialkniver som det finnes grønnsakstyper. Men hvor mange kniver trenger du egentlig på et kjøkken? Her skjærer vi gjennom jungelen – og serverer deg alt du trenger å vite.

Du har sikkert opplevd det: Du kjøper et stort og flott sett med kniver, men ender opp med å bare bruke noen få av dem. Et pent innpakket knivsett kan være en fin gave, men ofte blir det til at halvparten av knivene samler mer støv enn de skjærer mat. Da er det kanskje bedre med noen få, skikkelig gode kniver? Og visste du at du egentlig bare trenger tre?


«Allrounderen»

Dette er kniven i ditt liv. Ditt (s)kjæreste redskap. Mens de andre i skuffen kniver om din oppmerksomhet, er det denne som gjerne får den. Det er det gode grunner til. Den japanske varianten kalles «gyuto», og er selve kokkekniven med stor K. Faktisk er den så allsidig at du med litt trening, og riktig teknikk, knapt trenger noen annen. Kokkeknivens design varierer, men hovedtrekkene er

  • et flatt parti nærmest håndtaket – til kutting
  • avbøyd front – til finhakking
  • spiss tupp – for når du trenger «kirurgisk presisjon»

Det sies at veltrente kokker bruker denne kniven til over 90 % av alle kjøkkenoppgaver. Derfor er det kanskje ingen overraskelse at Global G-2 og kokkekniv fra Victorinox er våre bestselgere.

G1


Grønnsakskniven

Dette er den andre av de tre essensielle. På japansk kalles grønnsakskniven «santoku», som betyr «de tre dyder». Det refererer til de tre skjæreteknikkene en slik kniv er skapt for: skjæring, hakking og snitting. Den har som regel et tynnere og kortere blad enn kokkekniven, og det gir deg ekstra god kontroll og balanse.

Er du glad i fisk og grønnsaker? Snitter og hakker du mye gulrøtter, løk, salat og kål? Da er grønnsakskniven en nyttig og trofast partner på kjøkkenet.

På utkikk etter et anvendelig tilskudd til samlingen? Våre kunder er godt fornøyd med både GS-1 og GS-5 fra Global.

Brødkniven

Hvis du har disse to knivene på plass, er du i grunnen klar for alle utfordringer som kjøkkenet kaster din vei. Men vi nordmenn er nå en gang en nasjon brødhuer. Det krever et ekstra verktøy i kassa. Brødkniven – pan-kiri – er en brødelskers arbeidsjern. Den skal helst ha et relativt langt blad, slik at du får en pen og ensartet brødskive. Taggene skal være skarpe, robuste – og smelte seg gjennom den sprøeste skorpe.

En god brødkniv kan selvsagt også brukes til andre ting: Taggene kommer godt med i deiger, grønnsaker med skinn og større frukter som melon og ananas.

Vi har et stort utvalg brødkniver, blant annet Global G-9 og brødkniv fra Victorinox.

Få den skarpeste kniven i skuffen

Er du opptatt av å ta vare på tingene dine, er det lite som skjærer så mye i hjertet som å se en kniv bli behandlet dårlig. Her skal du få noen tips som sørger for at dine kjøkkenkompiser holder seg skarpe i lang tid fremover.

  • Vær forsiktig med underlaget! Kniver tåler dårlig å skjære rett ned på hardt underlag. Bruk derfor helst et skjærebrett av tre eller plast.
  • Tross ordtaket – skarpe kniver hører ikke hjemme i en skuff. Med mindre du har en magnet eller en blokk der, selvsagt. Poenget er at de ikke skal ligge og rasle.
  • Unngå derfor også å vaske knivene dine i oppvaskmaskin. En god håndvask med såpe og vann, derimot, er som balsam for en kniv.

Men omsider vil tidens tann alltid gnage knivseggen sløvere. Det beste du kan gjøre, er å slipe dem jevnlig med en knivsliper eller strykestål. Det forlenger levetiden – og er faktisk ganske enkelt.

Et par slipetriks

Synes du det høres litt skummelt ut å slipe knivene dine? Bekymret for å ødelegge noe? Sliping er ikke noe hokus pokus – og her får du noen gode tips:

Uansett om du bruker strykestål for vedlikehold, eller keramisk slipestein for skikkelig skippertakssliping (si det fem ganger fort!), handler det om å holde rett vinkel. For japanske kniver vil dette være 15 grader. Med strykestålet holder det med noen få enkle drag på hver side.

Bruker du slipestein, får du tak i slipehjelpere som sørger for at du ikke vingler. Etter hvert som du får følelsen på riktig vinkel, kan du også bruke lyden: Forblir lyden den samme for hvert drag, holder du den jevnt. Bruk to hender – én rundt håndtaket og tre fingre fra den andre ytterst på bladet. 10–15 drag holder, og du har igjen en sylskarp kniv!


Synes du dette høres komplisert ut? Da kan du alltids velge en keramisk vannsliper, hvor alt du trenger å gjøre er å fylle på vann. Dra kniven 7–8 ganger gjennom hvert hjul – og voila! – knivseggen er klar for å splitte hårstrå.


Er du klar for finslipe kokkeferdighetene? Sjekk ut vårt utvalg kniver!

Tilbake

Velg butikk

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.