Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Ofte skuffet over kaffen? Her er redningen

Ofte skuffet over kaffen? Her er redningen

Kjenner du hjertet synke når kaffen ikke står til forventningene – igjen? Velkommen til klubben for seriøse kaffenytere. Kaffeguru Steinar Svenning gir deg gulltips for å få til den beste kaffen med kaffetrakter, presskanne eller espressomaskin.

Steinar Svenning brenner (for) kaffe. Han har vært kaptein på baristalandslaget og dommer i internasjonale kaffekonkurranser. Nå er han kvalitetsansvarlig hos kaffeleverandøren Cemo. Bønnene brenner han selv. I Kristiansand.

Klar for å lære hvordan du selv sikrer deg daglige munnfuller med deilig kaffesmak? Slik at du igjen og igjen kan fylles med indre harmoni? Om du følger Svennings råd, kan du overraske deg selv – og gjestene dine – med en kaffeopplevelse du ikke visste var mulig å få til på eget kjøkken. 


Basiskunnskapen i boks

Basicen har du innarbeidet for lenge siden: Du kjøper kvalitetskaffe, holder kaffeutstyret rent og oppbevarer kaffeposen i en lufttett boks. 

Trenger du litt oppfriskning? Les grunnprinsippene for å lage god kaffe

Du har kanskje også tatt steget og kjøpt deg en kaffekvern? Det vil i så fall lyde som musikk i Svennings ører. Han elsker lyden av kniver mot bønner, og mener å kverne kaffen selv er det beste trikset i baristaboka. Du får mye mer smak i kaffekoppen – som gjør at du selv kommer til å ose av velbehag.

Riktig dosering er helt klart en av de mest grunnleggende budene for å få til den beste kaffen. Ettersom vi vet at dette ofte slurves med, gjentar vi her: 60–65 gram kaffe per liter vann. Verken mer eller mindre. Og ikke lur deg selv med å gi tillit til øyemål. Mål opp på ei elektronisk kjøkkenvekt – hver eneste gang.

moccamaster


Enklest å lykkes med kaffetrakteren

Kaffetrakteren har fast plass på kjøkkenbenken i de aller fleste norske hjem. Ikke overraskende. For er utstyret rent og du bruker riktig mengde nykvernet kaffe, blir resultatet i toppsjiktet av hva man kan få til hjemme. 

Svenning slår selv et slag for filterkaffe. Han understreker en viktig detalj:
– Husk å bruke hvite, oksygenbleket filtre. De brune gir smak av bark – det vil du ikke ha. Og du kan gjerne skylle filteret før du fyller opp med kaffe. Da skal det godt gjøres om du enser noen som helst smak av papir.

Der! Vær så god. Nyt en god kopp nytraktet kaffe. Enkelt og greit med få, men viktige, huskeregler.


Råd til presskanne-elskere

Har du lagt din elsk på presskanna? Mange synes den er perfekt hvis du skal lage noen få kopper kaffe. Dessuten er den fin å sette frem på bordet. Men Svenning ber deg huske på 5 ting.
– Presskannen gir deg en fyldigere kaffe enn filterkaffen. Om du bruker kaffekvern, som jeg anbefaler på det sterkeste, må du stille inn kverna så den maler litt grovere. Alternativet er å kjøpe ferdigmalt kaffe tilpasset presskanne.

Kaffeproffen ber deg også være obs på mengdeforholdet mellom kaffe og vann. 

– Får du ikke plass til 1 liter vann i presskanna i tillegg til kaffen, må du justere kaffemengden. På 8 desiliter vann, for eksempel, trenger du 48 gram kaffe, sier han.

Slik regner han ut riktig dosering: (65–70 gram) / 10 x (antall liter vann du får plass til) = antall gram kaffe

Svenning presiserer at vannet ikke må være kokvarmt når du heller det i presskannen. Om du lar vannkokeren hvile noen minutter på benken, kommer temperaturen fort ned til 96 grader. Da tiltrekker vannet seg akkurat passe mengde aroma og smak fra de malte kaffebønnene.

– Sett så timeren på 5 minutter og 30 sekunder, så presser du kaffen sakte ned. Du skal også fjerne skummet på toppen før du skjenker kaffen. Det ser fint ut, men smaker langt fra godt, sier Svenning.

5 huskeregler, og kaffen er servert. Velbekomme.

kaffekvern


Finmalt og mørkbrent til espressomaskina

Espressomaskinen er lett å bli glad i. Den er enkel å håndtere og gir mulighet for å lage ulike velsmakende kaffevarianter. Men velger du ikke mørkere brent kaffe, er det stor sjans for at vennskapet henger i en tynn tråd.

– Ettersom maskinen bruker kort tid på å lage kaffen, må det være lett for vannet å trekke ut smaken fra kaffebønnene. Derfor må du bruke litt mørkere brent kaffebønner og finmale dem, sier Svenning. 

Kaffekjenneren mener du gjør lurt i å spandere på deg kaffe av ekstra god kvalitet for at espressoen skal bli ordentlig god og forsikrer:

– Du vil merke forskjellen.


Lag caffè latte i morgenkåpa

Mens amerikanerne har påvirket oss til å trakte kaffen, har italienerne inspirert oss til å helle melk i espressoen. For å lage kaffe med det fløyelsmyke melkeskummet du får servert på kafé, trenger du helt klart en melkeskummer

– Den optimale temperaturen på melka er 65 grader. Da er karamelliseringen av laktosen perfekt, og du får søt og velsmakende melk. Blir melka for varm, smaker melka sånn som risgrøt lukter, opplyser Svenning.

Ingen fare for det: Melkeskummeren tar ansvar for å holde risgrøtkaffe milevis unna. Den passer på temperaturen og gir deg luftig, smakfull melk å blande espressoen med.

Caffè latte, cortado, cappucino – nessun problema. Nyt en baristakaffe hjemme i morgenkåpa.

Mangler du utstyr for gi deg selv himmelske kaffeopplevelser? Du finner alt du trenger hos oss!

bodum kaffe

Tilbake