4 Stumme Oster
Chèvre, camembert, blåmuggost og fjelldronning med passende garnityr.
Ingredienser
- 100 g rosin
- 50 g sukker
- 2 dl portvin
- 300 g plommetomat
- 1 vaniljestang
- ¼ sitron
- 500 g sukker
- 40 g valnøtter
- 75 g honning
- 100 g fiken
- 1 dl rødvin
- ½ dl balsamicoeddik
- 75 g sukker
- 100 g tørket fiken
- 2 dl rødvin
- 50 g sukker
- 1 stjerneanis
Forberedelser
Lang tid før
Alle garnityrene kan lages lang tid i forveien og har holdbarhet på flere måneder.
1 dag før
Legg garnityr i skåler.
Kutt osten i porsjons stykker, legg på fat, dekk til og oppbevar i kjøleskap.
Samme dag
Ta oster ut til temperering minimum to timer før servering.
Fremgangsmåte
Ta ut ostene i god tid før du skal bruke dem. Lar du dem stå ute over natten, vil du merke forskjell i smaken ved at den blir mye kraftigere.
Skjær ostene i ønsket størrelse eller server hele på en fjøl med kniv.
Portvinsrosiner:
Ha alle ingrediensene til portvinsrosinene i en kjele og kok på svak til middels varme til vesken reduseres til sirup, 10–20 minutter. Kan oppbevares på norgesglass i lang tid.
Tomat- og vaniljemarmelade:
Del tomatene til marmeladen i fire og ha dem i en kjele. Splitt vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i gryten sammen med sitronskiver. Ha sukkeret over og la dette koke på svak varme i ca. 1 time til tomatene har blitt mørkerøde og karamelliserte. Sil gjerne av noe av væsken og ha over på glass. Holder i lang tid på norgesglass.
Ristede valnøtter i akasiehonning:
Rist valnøttene i ovnen på 170°C i 7–8 minutter. Grovhakk dem og bland med honning.
Fersk fiken i balsamico-glace:
Kutt fersk fiken i båter. Smelt sukker i en liten kjele til karamell og ha balsamicoeddiken over. Når sukkeret er oppløst, tilsettes fiken og rødvin. Kok til væsken er redusert til sirup, dette tar ca. 10 minutter. Kan oppbevares på norgesglass.
Fiken i rødvins-chutney:
Kutt tørket fiken i grove biter og ha det i en kjele med de andre ingrediensene til chutneyen. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter til væsken er redusert til sirup. Kan oppbevares lenge på norgesglass.
Anbefalt drikkevare er Sancerre & chèvre er en klassisk kombinasjon, riesling fra Alsace eller chardonnay fra Burgund til brie og fruktig Rioja til manchego.