Ikke innlogget

0 varer
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
1 000,- igjen til fri frakt.
Gå til kassen



Åpent spikkeri

Publisert tirsdag 17.mai 2016


Spekemat med artisjokk, estragonmajones og grissini med kapers- og oliventapenade


Fremgangsmåte


Artiskokker:

Brekk av stilken pa° artiskokken og plukk eller kutt av de ytterste bladene. Kutt ogsa° av 3 cm av den øverste delen pa° grønn­ saken (det er enklest a° komme gjennom med brødkniv). Grovkutt resten av ingrediensene. Kok opp en kjele med godt saltet vann og ha i alle ingrediensene. Kok i 30–50 minutter avhengig av størrelsen til de er møre og bladene lett kan plukkes av. Na°r de er ferdige, tas de opp av kraften og fa°r avkjøle seg pa° en tallerken. Serveres hele med dipp, og na°r man spiser plukker man av bladene og dypper de i sausen.

 

 

Estragonmajones:

Visp sammen eggeplommer og sennep til estragon­ majones. Spe med oljen, litt og litt, mens det vispes hele tiden.
Na°r all oljen er pisket inn, tilsettes estragon, sitron og sukker og majonesen smakes til med salt og pepper.

 

 

Kapers- og oliventapenade:

Kjør alle ingrediensene til kapers­ og oliventapenaden sammen i en blender eller med en stavmikser til pestokonsistens. Smak til med grovkvernet pepper og salt.

 

 

Grissini:

Lag grissini ved a° smelte smør i en kjele. Løs opp gjæren
i vann i en bolle og tilsett deretter smøret. Bland inn de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen godt.


La deigen hvile i 20–30 minutter og rull deretter ut lange, tynne stenger. Pensle med vann og ha pa° valmuefrø eller sesamfrø. La dem etterheve i 5 minutter. Stekes sprø og gylne pa° 180°C i 10–15 minutter. 

Ingredienser

12


Beregn 100 g spekemat per person (sorter etter eget ønske)

Artiskokker:

  • 4 artiskokker
  • 1 kvast timian 
  • 1 kvast persille 
  • 1 hvitløk
  • 1 gulrot
  • 2 sjalottløk
  • 2 sitroner

Estragonmajones:

  • 3 eggeplommer
  • 1 ss dijonsennep
  • 5 dl solsikkeolje
  • 2 ss finkuttet estragonblad
  • 2 fedd hvitløk
  • Juice av 1⁄2 sitron
  • 1 ts sukker

Kapers- og oliventapenade:

  • 1 liten bunt kjørvel
  • 200 g grønne oliven uten stein
  • 70 g kapers
  • 3 fedd hvitløk
  • 1–1 1⁄2 dl god olivenolje

Grissini (sprø brødstenger):

  • 75 g smør
  • 20 g fersk gjær
  • 3 dl vann
  • 500 g hvetemel
  • 10 g salt
  • Ev. valmue- eller sesamfrø 

Forberedelser


Lang tid før:

Lag grissini.

 

2 dager før:

Lag tapenade.

 

1 dag før:

Lag estragonmajones. Skjær spekemat og pakk godt inn i plast. 

 

Samme dag:

Kok artiskokker. Legg opp alt sammen i ska°ler og fat, klart til gjestene kommer. 



Her er noen forslag til utstyr du kan trenge til denne oppskriften