Åpent spikkeri
Spekemat med artisjokk, estragonmajones og grissini med kapers- og oliventapenade
Ingredienser
Beregn 100 g spekemat per person (sorter etter eget ønske)
Artiskokker:
- 4 artiskokker
- 1 kvast timian
- 1 kvast persille
- 1 hvitløk
- 1 gulrot
- 2 sjalottløk
- 2 sitroner
Estragonmajones:
- 3 eggeplommer
- 1 ss dijonsennep
- 5 dl solsikkeolje
- 2 ss finkuttet estragonblad
- 2 fedd hvitløk
- Juice av 1⁄2 sitron
- 1 ts sukker
Kapers- og oliventapenade:
- 1 liten bunt kjørvel
- 200 g grønne oliven uten stein
- 70 g kapers
- 3 fedd hvitløk
- 1–1 1⁄2 dl god olivenolje
Grissini (sprø brødstenger):
- 75 g smør
- 20 g fersk gjær
- 3 dl vann
- 500 g hvetemel
- 10 g salt
- Ev. valmue- eller sesamfrø
Forberedelser
Lang tid før:
Lag grissini.
2 dager før:
Lag tapenade.
1 dag før:
Lag estragonmajones. Skjær spekemat og pakk godt inn i plast.
Samme dag:
Kok artiskokker. Legg opp alt sammen i ska°ler og fat, klart til gjestene kommer.
Fremgangsmåte
Artiskokker:
Brekk av stilken pa° artiskokken og plukk eller kutt av de ytterste bladene. Kutt ogsa° av 3 cm av den øverste delen pa° grønn saken (det er enklest a° komme gjennom med brødkniv). Grovkutt resten av ingrediensene. Kok opp en kjele med godt saltet vann og ha i alle ingrediensene. Kok i 30–50 minutter avhengig av størrelsen til de er møre og bladene lett kan plukkes av. Na°r de er ferdige, tas de opp av kraften og fa°r avkjøle seg pa° en tallerken. Serveres hele med dipp, og na°r man spiser plukker man av bladene og dypper de i sausen.
Estragonmajones:
Visp sammen eggeplommer og sennep til estragon majones. Spe med oljen, litt og litt, mens det vispes hele tiden.
Na°r all oljen er pisket inn, tilsettes estragon, sitron og sukker og majonesen smakes til med salt og pepper.
Kapers- og oliventapenade:
Kjør alle ingrediensene til kapers og oliventapenaden sammen i en blender eller med en stavmikser til pestokonsistens. Smak til med grovkvernet pepper og salt.
Grissini:
Lag grissini ved a° smelte smør i en kjele. Løs opp gjæren
i vann i en bolle og tilsett deretter smøret. Bland inn de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen godt.
La deigen hvile i 20–30 minutter og rull deretter ut lange, tynne stenger. Pensle med vann og ha pa° valmuefrø eller sesamfrø. La dem etterheve i 5 minutter. Stekes sprø og gylne pa° 180°C i 10–15 minutter.