Blåbærostekake
Server denne flotte og smakfulle ostekaken til gjestene dine. Den kan enkelt lages dagen i forveien, og må bare pyntes med bær før servering.
Ingredienser
- 200 g hvetemel
- 130 g smør, usaltet + ekstra til å smøre formen
- 65 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 4 x 200 g kremost (f.eks. Philadelphia)
- 3 gelatinblader, utbløtt i kaldt vann
- 2,5 dl kremfløte
- 250 g blåbærmarmelade
Til servering:
- blåbær, friske
- bjørnebær, friske
- mynte, frisk
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 g (vanlig ovn)
- Ha mel, smør, sukker og vaniljesukker i en foodprosessor, og bland det god sammen. Hell deigen ut på et melet bord og samle deigen raskt. Smør fatet med smør og fordel deigen i bunnen. Sørg for å presse deigen helt ut i hjørnene, og for at deigen er trykt sammen og plan. Bruk en gaffel til å prikke hull i deigen, og stek den i ovnen i 15–20 minutter til den er gjennomstekt og lett gyllen. La den kjøle seg helt ned.
- Imens smeltes den utbløtte gelatinen over et vannbad. Når den er smeltet, har du den i en skål sammen med kremost, kremfløte og 75 g blåbærmarmelade, og rører det sammen.
- For å lage den graduerte effekten tar du 2/3 av kremostblandingen over i en annen skål hvor du blander i ytterligere 75 g blåbærmarmelade. Deretter deles denne kremostblandingen i to, og den ene porsjonen has i en tredje skål, hvor du blander i 50 g blåbærmarmelade. Nå burde du ha tre skåler med kremost i tre forskjellige nyanser av lilla og 50 g blåbærmarmelade igjen.
- Spre først den lyseste kremostblandingen ut på den avkjølte bunnen, deretter fordeler du den som er litt mørkere, og til slutt den mørkeste. Til slutt fordeles de resterende 50 g blåbærmarmelade på toppen av kaken. Sett ostekaken i kjøleskapet i minst 4 timer, helst over natten.
- Ved servering pyntes kaken med friske bær og mynte
Oppskrift og bilder har vi fått fra Le Creuset.