Egendesignet pizza
Lag ditt eget italienske pizzakonsept
Ingredienser
12 porsjonspizzaer
Pizzabunn:
- 6 dl lunkent vann
- Gjær (¼ pakke fersk el. 3 g tørr)
- 1 ½ ss sukker
- 1 dl god olivenolje
- 1 kg hvetemel¹
- 1 ss salt
Pizzasaus:
- 1 kepaløk (eller annen)
- 4 fedd hvitløk
- 3 bokser tomater
- ½ dl olivenolje
- 1 kvast timian
- 1 kvast rosmarin
- 1 kvast persille
- 10 cm hyssing
- 3 ss sukker
- 2 ss balsamicoeddik
- ½ ts kajennepepper
Forslag til garnityrer:
- Revet jarlsberg
- Revet mozzarella,
- Skivet bøffelmozzarella
- Smuldret blåmuggost/parmesan
- Tomat i skiver
- Rødløk i ringer
- Hele oliven
- Kapers
- Grovkuttet artiskokk
- Spekeskinker, kokte skinker og pølser med mye fett og smak.
- Olivenolje
Forberedelser
Lang tid før:
Lag sausen og hell litt olivenolje over på toppen slik at den konserveres.
2 dager før:
Pizzabunner
1 dag før:
Lag pizzadeig. Kutt og riv ost.
Samme dag:
Stek deigene. Kutt all garnityr og topping.
Ved servering:
Stek pizzaen.
Fremgangsmåte
Pizzabunn:
Til bunnene røres gjær og sukker ut i vann før du tilsetter olje, mel og salt. Elt deigen på lav hastighet i 12–15 minutter. La den hvile i 25 minutter. Del deigen i 12 emner på ca. 140 gram. Elt og form hvert emne til små baller og ha dem på et oljet stekebrett med god avstand.
La deigene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes, gjerne natten over. Kjevle deigen ut til runde leiver så tynt du klarer og legg på bakepapir. Stek bunnen i ovnen på 220°C i ca. 5 minutter. Pizzabunnene kan stekes ferdige og fryses for oppbevaring. Sett frem en stabel med ferdigstekte bunner slik at det for gjesten bare er å ta på saus, ost og garnityr og steke i ovnen på så høy temperatur ovnen din klarer. Et ekstra tips er å alltid ha over olivenolje rundt kantene på pizzaen for å få gylne og sprø kanter.
Pizzasaus:
Start med å hakke hvitløk og løk til sausen. Fres løken i olivenolje på middels varme til løken begynner å bli blank, tilsett hvitløken og surr videre et par minutter. Knyt alle urtene sammen til en bunt med hyssingen og tilsett sammen med tomater, balsamico og kajennepepper. La sausen småkoke i 20–30 minutter på middels varme til den er redusert til ?. Ha sukkeret i sausen og smak til med salt og grovkvernet pepper.
Eksempel på Pizza Bianca:
- 1 bunn
- 1 dl crème fraîche
- Litt finkuttet persille
- 1 fedd finhakket hvitløk
- Salt og pepper
- ½ dl revet parmesan
- ½ dl blåmuggost
- 100 g mozzarella
Bland crème fraîche med hvitløk, persille, salt og pepper.
Smør fyllet på bunnen og fordel osten utover. Stek helst pizzaen på steinplate i en ovn forvarmet til 250°C i ca. 5 minutter.
- Oppskrift og bilde har vi fått fra Flying Culinary Circus -