Hastebiff
Biff lindstrøm med kremede grønnsaker og løksmør
Ingredienser
Biff Lindstrøm:
- 400 g kjøttdeig (ev. andre typer kvernet kjøtt)
- 1 ts salt
- ¼ ts pepper
- 1 egg
- 1 dl melk
- 1 løk
- 4 ss finhakkede syltede rødbeter
- 4 ss finhakkede sylteagurk
- 2 ss kapers
- 2 ss meierismør eller olje til steking
- 100 g meierismør
- 2 løk
- 4 ss soyasaus
Kremede grønnsaker:
- ½ savoykål, hodekål eller spisskål (ev. 3 ½ dl andre grønnsaker)
- 1 laurbærblad
- 1 ts hel pepper
- ½ løk
- 3 dl fløte eller melk
- 3 ss maisstivelse (ev. hvetemel)
- ½ dl kaldt vann
- 4 kongeøsterssopp (eller annen sopp)
- Tyttebærsyltetøy
Forberedelser
2 dager før:
Skrell og kutt grønnsakene. Lag den hvite sausen til grønnsakene.
1 dag før:
Lag farsen og form biffene. Blansjer (forkok og avkjøl) grønnsakene.
Samme dag:
Brun av biffene, men la de fortsatt være litt rå i midten – avkjøl.
Ved servering:
Varm opp biffene sammen med løk og smør. Varm opp den hvite sausen og ha i grønnsakene.
Fremgangsmåte
De fleste har en pakke kjøttdeig på lur eller en nabo, kiosk eller butikk hvor man kan sende noen for å låne eller handle en pakke. Er den fryst, er det lov å stormtine den i vann når man plutselig får ubudne gjester. Og en pakke kjøttdeig kan bli en veldig god, kjapp og enkel hovedrett. De fleste har også enten sylteagurk, rødbeter, løk, kapers eller hvitløk i kjøleskapet, og har du alle er det topp. Skulle du mangle noe, så ikke vær redd for å eksperimentere med nye ting som jalapeño, oliven eller annet som kan sette smak på dine egne gourmetkjøttkaker.
Biff Lindstrøm: Bland kjøttdeigen godt med salt og pepper. Pisk sammen melk og egg og bland i. Tilsett finhakket løk, rødbeter, sylteagurk og kapers inn i farsen. Form til 8 litt høye biffer. Brun smøret i en stekepanne og stek biffene på middels varme i 2–3 minutter på hver side. Tilsett 100 gram smør og løk i pannen og fres til løken er brunet, tilsett soyasaus og server biffene med smøret rundt.
Kremede grønnsaker: Kok opp en kjele med saltet vann til grønnsakene. Kutt kålen (eller grønnsakene) i strimler eller biter og kok til de er møre. Avkjøl deretter i kaldt vann. Kok opp fløte eller melk med laurbærblad, hel pepper og litt løk. Sil av laurbærblad, pepper og løk og kok opp igjen. Bland maisstivelse med litt kaldt vann til du får det oppløst og hell det i fløtemelken mens du visper kraftig. Kok opp og småkok til sausen tykner. Ha grønnsakene i og smak til med salt og pepper.
- Oppskriften har vi fått fra The Flying Culinary Circus -