Parkkylling
Parkkylling med vannmelonsalat og tzatziki-potetsalat
Ingredienser
Helstekt kylling:
- 1 stor kylling (gjerne gårdskylling som Stange eller Liveche)
- 1 sitron
- 2 hvitløk
- 1⁄2 potte rosmarin
- Salt og pepper
- Hyssing
- Litt olje
- 125 g smør
Vannmelonsalat:
- 1⁄4 vannmelon
- 2 rødløk
- 1 bunt grønne asparges
- 1⁄2 dl god olivenolje
- 2 ss akasiehonning
- Saften av 1 sitron
- 1⁄2 potte mynte
Tzatziki-potetsalat:
- 500 g poteter
- 1 agurk
- 5 dl matyoghurt
- 4 fedd hvitløk
- Sitron
- Basilikum
Forberedelser
2 dager før:
Lag potetsalat, men vent med å ha i basilikum. Kutt ingredienser til melonsalaten.
1 dag før:
Kan steke kylling, men best samme dag.
Samme dag:
Bland sammen salatene inkludert krydder.
Fremgangsmåte
Helstekt kylling:
Ha olje i en stor stekepanne og sett den på full guffe. Krydre kyllingen godt med salt og pepper og brun den på alle sider så godt du klarer i stekepannen. Ha kyllingen over i en ildfast form. Bind lårene opp mot hverandre inntil brystet, og bind vingene sammen. Skjær tre dype snitt inn i hvert lår på sidene, helt inn til lårbeinet, for at lårene skal bli ferdig samtidig som brystet. Da unngår du å steke kyllingen så lenge at brystkjøttet blir tørt før lårene er ferdige. I den fortsatt varme stekepannen tilsetter du smøret, hvitløk delt i to, sitroner i skiver og rosmarinkvister.
La dette frese i smøret til smøret er nøttebrunt. Unngå for høy varme slik at det blir brent. Hell så smøret med alt i over kyllingen. Sett kyllingen i ovnen og stek den ferdig på 180°C i ca. 1 time. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en gaffel inn mot benet. Kommer det blod væske ut trengs litt mer steking, men pass på, stek den heller for lite enn for mye. Gjør du dette i god tid før kyllingen skal serveres, la den først avkjøle seg litt på kjøkkenbenken før du setter den kaldt. Det er aller best å pakke den i aluminiumsfolie og holde den lun til servering.
Vannmelonsalat:
Kutt vannmelon i terninger, rødløk i tynne båter og mynte i grove strimler. Skrell asparges og kutt i små kubber. Kok opp en kjele med saltet vann, ha i asparges og la dem koke 10–15 sekunder. De skal fortsatt være litt sprø. Avkjøl i kaldt vann og la renne av. Bland olivenolje med honningen og sitronjuicen til en dressing. Bland alle ingrediensene i en salatbolle, vend i dressingen og smak til med maldonsalt og nykvernet pepper.
Tzatziki-potetsalat:
Kok potetene til potetsalaten møre i usaltet vann. Avkjøl og kutt i terninger. Riv agurken på det groveste på rivjernet, og press ut overflødig vann. Bland yoghurt med poteter, agurk, fin hakket hvitløk, basilikum og smak til med salt, pepper og litt sitron.
-Oppskrift og bilde har vi fått fra Flying Culinary Circus-