Saté ponorogo
Malaysiske marinerte kylling-, biff-, og scampispyd med hjemmelagd peanøttsaus
Ingredienser
- 200 g kyllingfilet
- 200 g oksekjøtt
- 200 g scampi
- 1 bunt koriander
Marinade:
- 1 knivsodd svart pepper
- 1⁄4 sitrongress
- 1 sjalottløk
- 2 røde chilier uten frø
- 1 ss finrevet fersk ingefær
- 1⁄2 ts gurkemeie
- 1 ss malt koriander
- 1 ts malt kummen
- 1⁄2 dl soyasaus
- 1⁄2 dl fiskesaus
- 50 g brunt sukker
- 2 dl solsikkeolje
Peanøttsaus:
- 10 g fersk ingefær
- 1 chili med frø
- 50 g kokospulver
- 1 1⁄2 dl peanøttsmør
- 50 g brunt sukker
- 1⁄2 dl fiskesaus
- 2 ss tamarindpasta
- 1 boks kokosmelk (4 dl)
- 1⁄2 dl soyasaus
- 300 g peanøtter
Forberedelser
2 dager før:
Lag marinade. Kutt kjøtt og scampi. Legg kjøtt og scampi i marinade. Lag sataysausen.
1 dag før:
Legg spydene i vann, og tre kjøtt og scampi på spyd.
Samme dag:
Grill eller forstek kjøtt og scampi kjapt.
Ved servering:
Varm opp sausen. Varm opp kjøttet, eller la gjestene grille selv.
Fremgangsmåte
Kutt kylling og biff i passe store strimler, rens scampi og ta ut «tarmen» hvis den fortsatt er der. Legg dette i marinaden natten over.
Marinade:
Marinaden er superenkel. Selv om det er mange ingredienser og ser vanskelig ut, er hovedjobben å måle opp og finne alle ingrediensene. Bland alle ingrediensene til marinaden i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør til alt er godt blandet.
Peanøttsaus:
Peanøttsausen er vel så enkel. Bland alle ingrediensene unntatt peanøttene i en blender eller kjøkkenmaskin med knivblad på samme måte som med marinaden. Ha sausen over i en kjele, og kok opp på lav varme mens du rører med en sleiv. Vær forsiktig så det ikke brenner seg. Knus peanøttene grovt med en morter, kniv eller miks kjapt i en kjøkkenmaskin med knivblad uten at det blir for fint. Tilsett så dette i sausen når den har kokt opp
Når kjøttet og scampien har marinert i 24 timer, kan du tre dem på trespyd som er bløtlagt i vann. Stek spydene på grill eller i panne rett før servering, eller stek litt på forhånd og stek ferdig i ovnen når du skal servere de. Vi anbefaler det siste hvis du har mange gjester. Da slipper du å stå på kjøkkenet, og kan heller ta deg av dem. Dryss over grovhakket koriander og server med peanøttsaus som dipp og ev. med litt fersk mango.
-Oppskrift og bilde har vi fått fra Flying Culinary Circus-