Mathea Bjørndalen sine lussekatter
Har du lyst til å prøve en ny vri på de klassiske lussekattene? Denne varianten er laget med safran og fylt med masse deilig vaniljekrem. Resultatet er ekstra saftige lussekatter!
Ingredienser
- 700 g hvetemel
- 1 pk tørrgjær
- 115 g sukker
- 1,5 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 2 egg
- 3-3,5 dl helmelk
- 0,5 g safran
- 100 g romtemperert meierismør
Tli vaniljekrem:
- 2,5 dl melk
- 3 eggeplommer
- 0,5 dl maizena
- 1 dl sukker
- 1 vaniljestang
Fremgangsmåte
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene.
- Varm opp melken til 30-35 grader. Tilsett safran i melken og la den stå i 10 minutter i romtemperatur, før du tilsetter den i deigen. Dette er for at safranen skal sette mest mulig smak.
- Tilsett melken og eggene og elt deigen i ca. 5–10 min.
- Tilsett romtemperert meierismør i terninger, og elt videre i minst 10–15 minutter etter at det er helt blandet inn i deigen.
- Deigen er ferdig eltet når den er smidig og elastisk (ta glutentesten).
- Sett deigen til heving og la den heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).
- Mens deigen hever lager du vaniljekremen:
- Kok opp melken sammen med vaniljestangen. Skrap ut frøene og legg hele stangen i melken mens melken varmes.
- Rør sammen eggeplommene, sukker og maisstivelse i en egen bolle, til en lys og luftig konsistens.
- Ta melken av platen når den har nådd kokepunktet og hell eggeblandingen over (rør godt).
- Sett kjelen tilbake på platen og la den stå på lav varme under konstant røring, til vaniljekremen tykner.
- Ta kjelen av platen og la vaniljekremen avkjøles i romtemperatur.
- Når deigen er ferdig hevet vender du den ut på bordet og kjevler den ut til en stor rektangel. Skjær ut remser på ca. 1-2 cm og form lussekatter (kan også lages på tradisjonelt vis ved å rulle tynne pølser).
- Plasser bollene på stekebrett med bakepapir, og etterhev til dobbel størrelse (ca. 1 time).
- Stek på over- og undervarme, 225 grader midt i ovnen, i ca. 6–8 minutter.
- Legg vaniljekremen over i en sprøytepose. Stikk to hull i hver bolle, før sprøyteposen ned og fyll bollene med ønskelig mengde vaniljekrem.
- Pensle bollen med eggeblanding (1 egg, 1 ss vann, 1 klype salt) og pynt med perlesukker over hullene som er fylt med vaniljekrem.