Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Dette er grytene og pannene du egentlig trenger

Dette er grytene og pannene du egentlig trenger

Synes du det er vanskelig å vite hvilke gryter og panner du skal velge? Hva trenger du, egentlig? Og hva bør du tenke på? Her får du (veiledende) svar.

Produktkoordinator i Kitch’n, Karoline Weibell-Strand, har gitt råd til hobbykokker i 10 år. Utvilsomt har hver kokk sitt behov. Utstyret skal både matche matrettene og din egen kompetanse på kjøkkenet, og om du som regel har god eller dårlig tid. Til slutt kommer også spørsmålet om du vil investere i gryter og panner som varer – eller om det holder med rimeligere utstyr. 


Rask matlaging, eller gryter som varer

– Steg én er å tenke gjennom hva du ønsker at grytene skal hjelpe deg med. Ønsker du kjappe måltider og lite arbeid med renholdet, bør du gå for gryter med tynnere bunn og nonstick-belegg. Men det igjen krever at du passer godt på temperaturen og stadig rører, sier Weibell-Strand.

Disse grytene krever nemlig at du er påpasselig ved komfyren. Hun understreker også at de ikke varer like lenge som alternativene. Vil du heller ha gryter som hindrer maten i å svi seg – og som du slipper å bytte ut på mange år – har produkteksperten andre anbefalinger:

– Da passer belagte aluminiumsgryter og støpejern med tykk bunn deg best. De koster mer, men det får du igjen for. Disse grytene og pannene har du lenge. Hvis pris ikke var et tema, ville jeg anbefalt alle å velge Le Creusets Toughened Non-Stick-serie (TNS) til alt. De er kraftige, supre til sauser, grøt, alt av gryter. Det eneste minuset er at matlagingen tar litt lengre tid på grunn av den tykke bunnen. 

Et lite offer for å få et nesten garantert vellykket måltid, altså.


Kasserollen alle bør ha

Produktkoordinatoren forteller at mange kunder spør etter gryter og kasseroller med tynne bunner fordi de er lette å håndtere. Hun anbefaler heller konsekvent de tunge med tykk bunn:

– Tungt er lik kvalitet.

Hun er utvilsomt en Le Creuset-tilhenger, og hennes største favoritt er denne all-rounderen i Le Creusets TNS-serie.

– Jeg anbefaler alle å ha en 3,8 liter TNS-gryte fra Le Creuset i skapet. 3,8 liter er perfekt størrelse, både for et par og en familie på 4. Det skal også mye til for at matrester setter seg fast. Perfekt for fiskeboller i hvit saus og alle slags gryter.

Som Weibell-Strand selv sier, matcher ikke Le Creuset lommebøker i alle tykkelser. Men hun har råd å gi:

– Som et rimeligere alternativ, vil jeg varmt anbefale Rix-grytene fra Modern House. Grytene har en aluminiumskjerne som leder varmen godt. De har tynnere bunn, men fordi den er laget av stål holder maten seg varm lenger. Ulempen er at maten kan svi seg litt fortere ettersom det er kortere vei fra plata til maten.

grytebrod


Støpejernsgryte er et must

Alle må ha en støpejernsgryte, mener Weibell-Strand bestemt. Hun trekker frem alle de ulike bruksområdene den er egnet for: putrende supper og gryter, steika som skal godgjøre seg i ovnen i timesvis, brune saus, steke kjøttdeig, bake brød… Mulighetene er uendelig mange. 

Støpejernet bidrar til gode varmeledende egenskaper, som, ja – bidrar til godt resultat. Du bruker også mindre strøm, fordi du ikke trenger å kjøre opp temperaturen så mye.

– Grytebrød er jo blitt veldig populært, da. 4,2 liters støpejernsgryte er perfekt størrelse til det. Og med mindre du skal lage mat til 10 mann, er dette en god størrelse for «familiemåltid». Både Fiskars Norden og Sabor har gode støpejernsgryter, mens Le Creuset er i en liga for seg selv, forteller Weibell-Strand. 

Le Creusets gryter og panner er som regel litt stivere i pris, som det følger en egen historie bak. Hver og en av dem er håndlaget i fabrikken i Frankrike, og de går via 40 ulike par hender før de fraktes hit til Kitch’n. Utvilsomt en kvalitetsvare.


Én stekepanne er ikke nok

– Nei, det holder ikke med én stekepanne. Personlig har jeg en pannekakepanne, en støpejernspanne, en grillpanne – og mange fler, ramser Weibell-Strand opp.

Se hvordan du lager nydelige måltid med grillpanne på grillen

Hun småler litt mens hun forteller om sortimentet i sitt eget kjøkkenskap. Men hun har et godt poeng. Vi bruker alle stekepannen flittig, mange nesten hver dag. Jo flere du har, jo mindre slites hver av dem.

– Om du bare skal ha én stekepanne, vil jeg sterkt anbefale en støpt aluminiumspanne fra Gastrolux eller Sabor. De er helt fantastiske. Hvis du sammenligner med sjokolade, er disse som helstøpt melkesjokolade, mens andre er som Stratos. De har enormt gode varmeegenskaper – uten en eneste luftboble, forteller hun.

Luftboblene bidrar nemlig til spenning under oppvarming som gjør at du risikerer at pannen slår seg. Varmer du opp pannen for fort, kan den bli skjev. Det slipper du med de støpte aluminiumspannene.

Les hva du bør gjøre for å ikke gi stekepannen temperatursjokk

Weibell-Strand understreker at det finnes flere alternativer til gode stekepanner, men til hvert sitt bruk.

– Vær obs på at om du velger et billigere alternativ med tynn bunn – som gjerne er perfekt til å steke egg eller grønnsaker, bør du ha en egen, tykkbunnet panne til biff. Biffen vil nemlig stjele varmen fra den tynne bunnen og du ender opp med å koke biffen i stedet. Det er synd om du har brukt 300 kroner på en indrefilet, sier hun.

Er du mer sikker på hvilke typer som passer deg og din matlaging? Se alle gryter og stekepanner her.

Tilbake