– Tapas er så mye mer enn spekeskinke, ost og oliven
Det går gjetord om tapasrettene til Line Hofstad og teamet i Smak Catering. – Tapas må ha smakskarakter, heftigere krydder og utradisjonelle smaker, insisterer den erfarne kokken. Nå får du mulighet til å teste 6 av favorittoppskriftene hennes.
Trønderen har drevet cateringfirmaet siden 2009 og leverer velkomponerte og kreative retter til lunsjmøter, konferanser, bryllup og konfirmasjoner.
– Vi har levert vanvittige mengder tapas. I en periode virket det som folk trodde vi ikke lagde annet, ler Hofstad, som kan by på en meny lengre enn som så.
Sannheten er vel at tapasrettene falt spesielt godt i smak.
– Jeg liker å overraske med smakssammensetningene, uavhengig av om det er 3 eller 300 personer som skal spise. Det tenkte jeg også på da jeg prøvde meg frem til disse 6 tapasrettene, forteller Hofstad.
Damen med oppskriftsheftet blir ikke kalt tapas-Line uten grunn. Smak på disse rettene.
1. Grønne grønnsaker «pesto style» og manchego
– Grønnsakene må du spise sammen med osten, altså! befaler kokken.
Bruk de grønne grønnsaker du har, for eksempel brokkoli, asparges og stangselleri. Kok dem i 2 minutter og avkjøl raskt under kaldt vann. Deretter lager du grønn pesto.
Du trenger:
- 1 beger ruccola (ev. basilikum eller bladpersille)
- 1 ss pinjekjerner
- 30–40 g parmesanost
- 3 fedd hvitløk
- 1,5 dl rapsolje, ev. olivenolje
Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Kjør blandingen til en puré med stavmikser. Vend grønnsakene i pesto og anrett på fat sammen med manchego i skiver.
2. Vitello tonnato
Kalv – og tunfisk? Det stemmer, slik lyder oversettelsen. Line kunne ikke dy seg og måtte adoptere en tradisjonell smårett fra Italia. Italienerne har nemlig skjønt det, de. Smaken av kalv og tunfiskrøre sammen med kapers både forundrer og behager.
– Dette er en eksklusiv rett med kalv. Du kan bytte ut kalv med roastbiff av okse for en billigere variant, tipser Hofstad.
Du trenger:
- kalv, ev. ferdigskåret roastbiff
- 1 liten boks tunfisk (160 g)
- 2 ss majones
- melk
- cayennepepper
- salt
- sitronsaft
- 0,5 dl kapers
Lag roastbiff av kalv med lyserød kjerne:
Krydre kjøttet med 1 ts salt og 1/2 ts pepper. Brun alle sidene i en stekepanne, deretter bruner du videre i stekeovnen på 180 grader. Avkjøl kjøttet og skjær så i tynne skiver.
Lag tunfiskrøre av hermetisk tunfisk:
Sil vannet eller oljen av tunfisken. Legg tunfisk i en skål og sammen med 2 ss majones. Tilsett melk til du har en fin og kremet konsistens. Smak til med cayennepepper, salt og sitronsaft.
Til slutt: Tørk av kapersen og stek dem raskt i varm olje.
Legg skivene med roastbiff på ei fjøl eller i et tapasskål. Strø over capers og dander tunfiskrøren oppå kjøttet, eller ved siden.
3. Urtebakt sjampinjong med blåmuggost
– Dette er retten som de som sier de ikke liker blåmuggost, faktisk liker. Ovnsbakt sjampinjong og blåmuggost smaker overraskende godt sammen, sier Hofstad.
Velg så kraftig blåmuggost som du selv følger for. Her har kokken brukt Selbu Blå fra TINE.
Du trenger:
- sjampinjonger
- rapsolje
- salt
- timian
- oregano
- blåmuggost
- friske urter
Legg sjampinjong i en ildfast form. Kjøper du store sjampinjonger, del hver av dem opp i 4 biter. Fordel rapsolje over soppen og gni inn sammen med salt, finhakket timian og oregano. Stek i ovnen eller i ei panne til soppen er godt stekt. Dersom soppen ser tørr ut, kan du tilsette litt mer olje.
Når soppen er kald, legg soppen på fat eller i tapas-skål. Riv av biter fra blåmuggosten og fordel over. Pynt med friske urter.
4. Fransk potetsalat
Selv om tapas kommer fra det spanske kjøkkenet, er det ingen som skuler på deg når du disker opp med denne franske gourmet-poteten.
I den gastronomiske verdenen er det vinaigretten som setter det franske flagget ned i potetsalaten. Den er lett og mild på smak, og har en fornøyelig, syrlig attributt.
– Jo bedre potet, jo bedre potetsalat. Du kan bruke hvilken som helst potet, men skal jeg anbefale noe, ville jeg gått for mandelpotet eller noe lokalprodusert, sier Hofstad.
Du trenger (til 4 personer):
- 500 g poteter
- ½ fennikel
- ½ rødløk
- 1 stk. vårløk
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1 ss sitronsaft
- ½ dl bladpersille
- salt og pepper
Kok potetene med skallet på – og la dem avkjøles. Skjær potetene så i skiver, behold gjerne skallet på. Skjær grønnsaker i tynne skiver og vend dem inn i potetene. Tilsett fennikel, rødløk og vårløk. Smak til med olivenolje, sitronsaft, bladpersille, salt og pepper.
Tips! De beste olivenoljene kan noen ganger gi litt for kraftig olivensmak. Trikset er å «vanne ut» olivenoljen ved å blande den 50/50 med en smaksnøytral olje, som raps-, mais- eller solsikkeolje.
5. Confiterte kyllingklubber med mangosalsa
– «Confitert» betyr at du baker kjøttet i fett. Det er egentlig en gammel konserveringsmetode. Først salter du kjøttet, deretter lar du det ligge i olje, forklarer Hofstad.
Etter confiteringen brunes kjøttet før servering. Line og teamet i Smak bruker denne metoden hyppig.
– Når du lager kyllingklubbene på denne måten, blir de utrolig saftige og smakfulle.
Confiterte kyllingklubber
Du trenger:
- 8 kyllingklubber, ev. 4 kyllinglår
- 2 fedd hvitløk
- 1 kvast rosmarin
- 7 dl rapsolje
- 2 ss salt
Legg kyllingen i en ildfast form. Gni kyllingen inn med salt, grovhakket hvitløk og rosmarin. La kyllingen gjerne stå en times tid i kjøleskapet slik at saltet trekker inn i kjøttet. Hell olje over og dekk til formen med aluminiumsfolie eller et lokk. Bak i 1–1,5 time på 160 grader.
Ta kjøttet opp fra oljen og stek videre på en plate til kjøttet er gyllent. Dette er en litt langvarig prosess, men du får en saftig og smakfull kylling som belønning.
Tips! Når oljen er kald, finner du en god kyllingkraft i bunnen. Denne kan du bruke senere for å få skikkelig god smak i suppe, for eksempel.
Mangosalsa
Du trenger:
- mango
- rød chili
- frisk koriander
Skjær en mango i små terninger, tilsett rød chili etter hvor sterk du ønsker den. Tilsett frisk koriander.
Anrett mangosalsaen i en skål ved siden av kyllingklubbene, eller bland dem sammen på et større fat.
6. Smakfull pølse med coleslaw og mojo rojo
– Jeg anbefaler selvfølgelig å lage pølsen selv med kjøttkvern. Med en times innsats får du ei mye mer smaksrik pølse enn du får kjøpt ferdig på butikken. Svinetarm får du tak i hos slakteren eller på butikker som Meny, sier kokken.
Men det er rom for å jukse, og absolutt lov. Da Hofstad tipser om bratwurst eller en annen pølse med høyt kjøttinnhold.
Hjemmelaget pølse
Du trenger:
- 1 kg svinenakke
- 3 sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 4 ss finhakket timian
- 1 ss ristede fennikelfrø
- 4 ss maismel
- ½ dl vann
- salt og pepper
Fres opp løk i en kasserolle, deretter avkjøl. Mal kjøttet to ganger i kjøttkvern, tilsett salt og maismel og elt massen godt. Bland inn vann og krydder. Når du lager en liten porsjon med 1 kg svinenakke, trenger du ikke å bruke pølsestapper. Fyll farsen i en sprøytepose og fordel farsen i en klargjort svinetarm (etter anvisning). Lag så store pølser som du ønsker og brun dem i ei stekepanne.
Coleslaw
Du trenger:
- ¼ hodekål
- 2 gulrøtter
- 2 stk.vårløk
- 3 stk. reddik
- majones
- cayennepepper
- salt og pepper
Del hodekål og gulrot opp i tynne strimler, bruk gjerne en mandolin. Skjær vårløk og reddik i tynne skiver. Smak til med majones, cayennepepper og salt. Tilsett litt vann til du har en passe tykk dressing. Fordel dressingen over kålblandingen og smak til med eventuelt mer salt og pepper.
Mojo rojo
Du trenger:
- 2 paprika
- 3 fedd hvitløk
- 1 liten teskje sukker
- 2 ss rapsolje
- 1 ss soltørket tomat i olje
- 1 ts spisskummin
- 1 ts paprika
- ½ sort pepper
- salt
- chili paste etter smak
- 1 dl rapsolje
Del opp paprika og hvitløk i store terninger og legg i en ildfast form. Fordel olje, salt og sukker over. Bak grønnsakene på 220 grader i cirka 15 minutter, eller til paprikaen er myk og svart i kantene. Avkjøl, og legg dem så over i stor beholder, for eksempel et litermål. Tilsett krydder og spe inn oljen mens du kjører blandingen opp med stavmikseren. Smak til med salt og chili paste.
Med disse 6 rettene på plass, sammen med ferskt brød og ei stor skål med aioli, har du tryllet frem et tapasbord i Smak-klasse.
Har du redskapene du trenger for å sette i gang? Sjekk her!
-
Aida
RAW Teak skjærebrett 32x15 cm
179,-
På nettlagerFinnes i 1 butikk -
Aida
RAW Teak skjærebrett 37,5x17 cm
209,-
På nettlagerKan sendes til butikk -
Aida
RAW Teak skjærebrett 43x19 cm
269,-
Ikke på nettlagerFinnes i 5 butikker -
Aida
RAW Teak skjærefjøl 40x30x2 cm
419,-
På nettlagerKan sendes til butikk -
Bamix
Deluxe stavmikser 180W hvit
1 599,-
Ikke på nettlagerFinnes i 22 butikker -
Cemo
Olivenolje 100 ml spray
119,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk -
Cemo
Gourmet saltkvern white salt
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 109,-
76,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-30% -
Cemo
Chiliolje 200 ml
129,-
På nettlagerFinnes i 112 butikker -
Cemo
Kvern med hel svart pepper
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 109,-
55,-
Ikke på nettlagerFinnes i 4 butikker-50% -
Modern House
Rix sil
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 349,-
105,-
Ikke på nettlagerFinnes i 3 butikker-70% -
Regas
Tapasskål 15 cm 11,5 cl brun
89,-
På nettlagerFinnes i 142 butikker -
Regas
Tapasskål 11,5 cm 17,5 cl brun
89,-
På nettlagerFinnes i 138 butikker -
Regas
Tapasskål 9x5,5 cm 19 cl brun
89,-
På nettlagerFinnes i 145 butikker -
Regas
Tapasskål 17 cm 50 cl brun
159,-
På nettlagerFinnes i 137 butikker -
Rösle
Gourmet instant termometer 22 cm stål
769,-
På nettlagerFinnes i 139 butikker -
Tefal
Unlimited stekepanne 28 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 929,-
557,-
På nettlagerFinnes i 111 butikker-40% -
Woll
Diamond Lite stekepanne 28 cm svart
2 290,-
På nettlagerFinnes i 135 butikker -
Modern House
Daily Use ildfast form 27x17 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 599,-
240,-
Ikke på nettlagerFinnes i 10 butikker-60% -
Modern House
LocknLock ildfast form 2L
419,-
På nettlagerFinnes i 114 butikker -
Fiskars
Hard Edge kokkekniv medium
549,-
På nettlagerFinnes i 140 butikker -
Global
Grønnsakskniv GS-5 14 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 1 179,-
825,-
Ikke på nettlagerFinnes i 106 butikker-30% -
Joseph Joseph
Chop2Pot skjærebrett 36x27 cm svart
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 379,-
175,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-54% -
Modern House
Daily Use tapasfat med 3 skåler 41x25 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 599,-
300,-
På nettlagerFinnes i 133 butikker-50% -
Le Creuset
Tapastallerken 14 cm cerise
Kampanjeslutt: 22.12.2024
Førpris 349,-
262,-
Få på nettlagerFinnes i 1 butikk-25% -
Le Creuset
Tapastallerken 14 cm volcanic
Kampanjeslutt: 22.12.2024
Førpris 349,-
262,-
På nettlagerFinnes i 1 butikk-25% -
RIG-TIG
CHEESE-IT parmesankvern grå
329,-
Ikke på nettlagerFinnes i 9 butikker -
Ankarsrum
Assistent tilbehør - kjøttkvern
1 899,-
Få på nettlagerKan sendes til butikk -
-60%
-
RIG-TIG
Målebeger 1L
199,-
På nettlagerFinnes i 1 butikk -
Microplane
Mandolin/julienne
549,-
Ikke på nettlagerFinnes i 36 butikker -
Modern House
Basis mandolin
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 699,-
350,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-50%