Maggis grytebrød med surdeig
På utkikk etter en enkel måte å lage eltefritt surdeigsbrød på? Her får du oppskrift på saftig og smaksrikt brød som du garantert lykkes med.
Ingredienser
- Støpejernsgryte som rommer cirka 4,2 liter
- 700 g siktet spelt/hvete
- 50 g siktet rug
- 50 g havremel
- 2 ts salt
- 4-5 ss surdeigsstarter
- 7 dl kaldt vann
- Havsalt og sesamfrø/havregryn til topping
Fremgangsmåte
Fersk på surdeig? Lær mer om naturlig gjær og hvordan du lager surdeigsstarteren HER
Slik går du frem:
Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og surdeigsstarter, og rør godt med en slikkepott. Deigen skal være litt klissete. La den stå på kjøkkenbenken med lokk eller plastfolie over natten. Om du planlegger å bake brød på kvelden, kan du gjerne sette deigen på morgenen.
Når deigen er ferdig hevet, tar du litt mel på deigen og vender den rundt et par runder med en slikkepott i bollen.
La brødet etterheve i 1–2 timer.
Sett ei støpejernsgryte i stekeovnen på 245–250 grader.
Ha semulegryn i bunnen av gryta for at brødet ikke skal sette seg fast i bunnen. Hell deigen over i den forvarmede gryta. Strø over sesamfrø eller havregryn, pluss litt havsalt.
Stek brødet på 245–250 grader i 35 minutter med lokk, deretter 3–5 minutter uten lokk. Vær obs på at ovner steker ulikt.
Avkjøl brødet på rist. Så – kos deg med ei skive nystekt surdeigsbrød med smør og brunost, eller et annet pålegg som frister.
Oppskrift og bilder har vi fått fra Maggi Gausel // godtnok.no