Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Hvordan sylte grønnsaker

Hvordan sylte grønnsaker

Jo, det skal vi fortelle deg!

--------------------------------------------------

Syltede grønnsaker

Det korrekte ordet for mat som denatureres (blir lagd) i en sur lake er ”syltet”, men det slurvete ordet fra engelsk pickles blir ofte brukt. Uansett hvilket ord du vil bruke så er sannheten at sylte-prosessen kan brukes til i stort sett alt.

 

Søtt eller salt?

En lake av eddik kan være søt eller salt. På det tradisjonelle kjøkkenet er det forskjell på sylteagurk og saltagurk. Den første er lagd i søtsur eddikslake og den andre i en saltlake.

 

Sylteagurk

Det kalles det når man enkelt og greit legger tynne skiver med vanlig slangeagurk i 1-2-3-lake.

 

Syltet rødløk

Du kan gjøre akkurat det samme med for eksempel mild løk, fennikel, nepe eller reddik med flere. Den mest populære av disse er kanskje syltet rødløk. Den er mild i smaken, og får god konsistens av syltingen og vakker rosa farge som passer til alle matretter, ikke minst til enklere ”street food”.

 

Oppskrift 1-2-3-lake:

  • 1 kg grønnsaker for eksempel gulerot, pastinakk, småløk, reddik og blomkål.
  • 2 dl eddiksprit (12%)
  • 4 dl sukker
  • 6 dl vann
  • (1 tsk sennepsfrø)
  • (2 laurbærblad)
  • (1 kryddermål alunpulver*)

 Slik gjør du:

  • Vask grønnsakene, og kutt disse i like store biter, kokes myke hvis det trengs.
  • Legg grønnsakene og krydderet i en ren glasskrukke med lokk.
  • Rør sammen laken eller kok den sammen og la den bli kald.
  • Hell laken over grønnsakene og la blandingen stå i minst et par døgn i kjøleskap.

 

Oppskrift saltagurk (salt eddikslake):

Du kan legge inn hvilke grønnsaker du vil i en salt eddikslake. Du rører den sammen- eller koker den – på samme måte som du lager en søt innlegning, se over.

  • Omtrent 1 kg grønnsaker
  • ¾ dl eddikssprit (12%)
  • 1 l vann
  • 1 dl grovt salt
  • 1 kryddermål alunpulver*

 

Istedenfor å for å koke grønnsakene kan du koke sammen laken og helle den over grønnsakene mens laken fremdeles er glovarm. Steng lokk direkte så du får innholdet fritt for kontaminasjon.

 

Må man koke eddikslake?

Man kan rett og slett røre ingrediensene sammen, men om du vil trekke fram smak fra en spesiell krydder eller hjelpe ingredienser som kan være vanskelige å løse opp (for eksempel søtstrø/ ”diabetessukker”) så vil det være en god idé å koke laken.

 

*Hva er alun?

Alun har en sammentrekkende effekt som gjør så at grønnsakene blir mer sprø, men det går bra å lage lake uten. Alunpulver trenger en varm lake for å bli skikkelig oppløst.

 

 

-Artikkel har vi fått fra Professional Secrets-

 

 

Tilbake