Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Ikke gjør dette mot grytene og pannene dine

Ikke gjør dette mot grytene og pannene dine

Hva er den største feilen vi gjør ved komfyren – som fører til ødelagte gryter og panner? Her er den største årsaken.

Vi vet at redskaper av stål betyr trøbbel for belagte gryter og panner – og at vi for all del ikke må finne frem stålulla. Men hva er det vi ikke har fått med oss? Her den hyppigste årsaken til ødelagte gryter og panner – og hva vi heller bør gjøre for å gi dem et langt og godt liv.


Ikke gi grytene temperatursjokk

Blir du lett fristet til å trykke på «boost»-knappen på koketoppen? Med mindre det er vann du skal koke opp, bør du holde fingeren av fatet. (Om du lurer på hvorfor det er greit å booste vann, så er det fordi vannet hjelper gryten å regulere temperaturen slik at oppvarmingsprosessen blir mer tålelig. Så vær så god – boost i vei!)

For hva skjer egentlig med gryter og panner når du gir klampen i bånn med en gang? Jo, de får seg et skikkelig sjokk.


(Uheldig) boblende spenning

Inni de fleste gryter og panner ligger det nemlig luftbobler. Når de tvinges til å utvide seg i turbotempo, oppstår det en spenning i materialet. Konsekvensen? Stekepannen slår seg. Og bøyd panne gir ujevn steking – som igjen gir et dårlig resultat. I verste fall får ikke pannen kontakt med induksjonstoppen og blir ikke varm i det hele tatt. 

Sjekk ut pannene fra Gastrolux og Sabor, som er garantert luftboble-fri.

Har gryten tykk bunn, reddes den ofte av det. Men er den tynnbunnet og belagt, svir belegget seg – og begynner etter hvert å flasse av.
Noen gang blitt skikkelig solbrent? Samme sak.

Det samme skjer om du legger ei glovarm stekepanne i vasken og lar kaldtvannet flomme. Bare tenk deg å få en bøtte iskaldt vann skylt over deg etter en time på solsenga. Du får en ordentlig støkk, ikke sant? Hurtig avkjøling resulterer også i bøyd panne.


Dette gjør du for å unngå flass og bøyde panner

Det du bør gjøre, er å gradvis varme opp grytene og pannene. Gi dem tid til å bli varme i trøya. En god huskeregel er å sette det du skal koke eller steke i på lav temperatur – med litt olje eller smør i – før du klargjør maten som skal oppi. Slik kan gryta eller panna godgjøre seg mens du kutter løk og gulrøtter.

Etter hvert kan du skru opp temperaturen, til kanskje 6–7. Da vil både hele flaten og kantene rekke å bli varme – ikke bare en liten flekk på midten. På denne måten får du blidere gryter og bedre mat. 

stopejern


Husk særbehandling av støpejern

Panner og gryter i støpejern bruker lengre tid på å bli varme på grunn av materialet. Men når jernet først blir varmt, blir det skikkelig varmt. Derfor bør du stille kokeplata på 1–2 hakk lavere temperatur enn du pleier med andre typer gryter. 

For du er som vanedyr flest, eller? Autopiloten trykker frem samme tall, uansett hva som står på plata? Ja, da blir støpejernsgryta eller -panna alt for varm – og maten svidd. Ikke hjelper det skynde seg å skru ned temperaturen heller. Jernet nekter å gi slipp på varmen.


Ikke glem å vaske under kasserollen

Vi er som regel veldig nøye med å fjerne havregrøt, sausrester og fett fra kasseroller og stekepanner. Men under glemmer vi å føre børsten.

Undersiden er faktisk vel så viktig å rengjøre. Det som umerkelig har festet seg av fett og matrester, vil svi seg ordentlig godt fast neste gang du koker poteter eller steker kjøttdeig. Fett er jo som kjent pyroman i fåreklær. Selv ved lave temperaturer inviterer fettet til sauna-fest. Og det som skjer? Festdeltakerne går av hengslene – temperaturen stiger altfor fort, og du får bøyde panner og flassende belegg.

Og som en lønnsom bonus ved grundig vask: Du tar også bedre vare på koketoppen. Vinn-vinn.

Vil du få flere tips og inspirasjon? Ta en titt på inspirasjonssidene våre!

Tilbake