Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Kast mindre mat med disse grepene

Kast mindre mat med disse grepene

Kanskje viktigere enn noen gang er de små endringene vi gjør for å bidra til mindre matsvinn. Med disse 5 enkle grepene gjør du både deg selv og miljøet en stor tjeneste.

– Det har blitt skamfullt å kaste mat, og det er litt kult, sier kokebokforfatter Maggi Gausel.

Kaster du uhemmet restene etter fredagstacoen rett i søpla? Eller får du et lite snev av dårlig samvittighet idet du ser agurk, tomat og mais danne en liten salat øverst i søppelposen?

42,6 kilo mat kaster hver nordmann i gjennomsnitt hvert år. Det er like mye som 70 pakker med Fjordland kjøttkaker med poteter og ertestuing. Kanskje ikke så fristende å regne ut hvor mange kroner som forsvinner ned samme sluket? 


Matnyttig oppskrift med få ingredienser

Maggi Gausel har gitt ut 3 kokebøker og stiller seg helst på fremste rad når det snakkes om matsvinn. Hun sitter ikke. 4-barnsmoren har mye på hjertet – og gode råd til hvordan vi kan utnytte maten til det fulle.

– Har du rett innstilling og produktene til å lage og bevare mat, har du kommet langt. Brødrister, blender, stavmikser og oppbevaringsbokser gir deg mange muligheter, sier Gausel.

Her gir hun deg 5 konkrete tips til hvordan du kan spise opp maten du kjøper, og samtidig spare penger.


1. Spar restene etter tacofredag

Får ordet «fredag» deg til å tenke på tortillalefser, sterk saus og mye godt i små skåler? Kokebokforfatteren kan triksene for at du enkelt skal få sneket inn et ekstra måltid av restene. For det første bør du lagre tacokjøtt, og det som er igjen av grønnsaker, kaldt i lufttette bokser.

Lag tacoskiver! Har du igjen tacokjøtt, ha det på brødskiver med ost oppå i ovnen. Vi lager ofte det til middag på mandager, forteller Gausel.

Med tacoskiven får du i pose og sekk: fornøyde barn, og både tid og penger spart. Men tacoen kan også bære frukter til en over snittet god lunsj.

– Du tenker fort at «det er så lite igjen» av tacoen at det ikke er noe å spare på. Men om du samler alle restene i en salat, blir det faktisk et fullgodt lunsjmåltid, argumenterer Gausel som støtt og stadig sender med mannen tacorester på jobb.


2. Rist tørt brød – eller lag arme riddere

Du trenger absolutt ikke å kaste brødet selv om det smuler og er tørt i kantene. Hiv det heller i brødristeren, så får du et knasende godt brødmåltid. Eller du kan steke det i toastjernet med litt ost og skinke. Det lukter det snadder av.

Gausel elsker å lage arme riddere av halvtørre skiver søndag morgen:

– Dynk de tørre brødskivene i en blanding av egg og melk og stek dem i panna. Etterpå har du på smør og sukker, pluss litt kanel på toppen. Nydelig!

Et annet sikkerstikk fra Gausels armé av kreative forslag, er å lage krutonger til tacosalaten. Enkelt og greit: Skjær opp det gamle brødet i biter og stek dem i smør. Med litt krønsj i tacosalaten stiger den kraftig i gradene på salatskalaen, skal vi lytte til kokkerådene.


3. Frys frukten

Har du smakt frosne druer? Gausel kan melde om at det er en stor hit blant alle barn. Har du ikke prøvd det, er det på tide. Kanskje du samtidig øyner en mulighet til å kutte på godteribudsjettet?

– Ser du at druene begynner å bli litt vasne, send dem rett i fryseren. Ungene er helt gærne etter dem, ler 4-barnsmoren.

All falmende frukt kan utnyttes om vi bare er bevisste. Brune bananer har vi bruk for i lange baner. De gjør seg utmerket i bananbrød, banankjeks og i alle barns favoritt: smoothien. Om du ikke har tid til å sette igang blenderen akkurat idet gult går mot brunt – skrell bananen, skjær den opp i biter og frys ned i små bokser.

– Jeg bruker sjelden plastfolie og plastposer. Oppbevaringsboksene bruker du om og om igjen. Min favoritt er de du kan stable oppå hverandre, både til pålegg, frukt og rester, forteller Gausel.


4. Mos grønnsaker til smakfulle supper

Ikke sjelden blir vi vitne til at paprikaen mister spensten og tomaten noe ufrivillig viser sin mykeste side. Da skal du ikke kimse av et godt supperåd. Med litt løk, hvitløk, buljong, fløte og en snerten stavmikser, har du en god unnskyldning til å mose sammen en skikkelig god, hjemmelaget suppe. Mulig du samtidig sender en tanke til bestemor som så ofte sto over dampende gryter.

– I supper trenger du absolutt ikke friske grønnsaker. Vasne grønnsaker blomstrer på nytt i flytende form, slår kokebokforfatteren fast.


5. Lag restefest

– Jeg kaster aldri middagsrester. Noe kan spises kaldt, som pålegg på brødskiver. Noe bruker vi i nye retter, mens andre ganger spiser vi bare det vi har – uten at det er en spesiell rett. Det gir en god følelse å bruke alt, sier Gausel entusiastisk.

Om du en dag rett og slett ikke orker å vispe, koke og steke, er det nesten så du kan høre englesang når middagsrestene åpenbarer seg bak kjøleskapsdøra. Restemiddagen redder mange aktive familier fra den fryktende ettermiddagskatastrofen. Restefester sparer deg for penger, tid og energi – samtidig som samvittigheten hever glasset høyt for deg.


Trenger du oppbevaringsutstyr for å kaste mindre mat?
Ta en titt her!

Tilbake