Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
Logg inn eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Totalsum: {{cartItemsSum}}

Fortsett å handle Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Begynn å handle
Hvordan fritere mat? 9 tips mot knasende sprøtt resultat

Hvordan fritere mat? 9 tips mot knasende sprøtt resultat

Lyst til å fritere kylling, scampi og vårruller? For ikke å nevne sprø snacks, som churros, banan og nuggets? Her lærer du hvordan du får den perfekte, gyllenbrune skorpen – og den saftige innsiden – hjemme på eget kjøkken.

Svak for alt som er sprøtt og godt? Vel, da er du ikke den første. Å dyppe mat i kokvarm olje har nemlig vært mange kulturers mattradisjon i et par årtusener. Det skulle bare mangle om vi ikke plukket opp noen tips og råd på veien.

Og noen av de viktigste rådene får du her. Få med deg disse 9 rådene, så er du på gode vei mot fresende god frityrmat.

1. Viktig å huske når du skal fritere

Før du setter i gang, er det noen punkter du må notere i pannebrasken. Frityrsteking er nemlig ikke helt risikofritt. Oljen blir farlig varm, så pass på å ikke brenne deg.

Dette er viktige sikkerhetstiltak:

  • Aldri ha is eller kaldt vann i oljen. Det kan føre til oljeeksplosjon og brann.
  • Pass på at du ikke har noe brennbart i nærheten av frityren.
  • Ha alltid lokk og et teppe tilgjengelig i tilfelle uhellet skulle være ute. Aldri prøv å slukke en oljebrann med vann.
  • Ikke bruk verktøy av plast eller gummi. De smelter. Enkelt og greit.
  • Husk at kjøkkenredskaper i metall blir varme. Du vil ikke brenne deg.
  • Ha god margin opp til kanten på frityrgryta, så oljen ikke risikerer å renne over.
  • Bruk tang eller pinsett for å holde god avstand mellom hender og olje.

2. Utstyr til friteringsprosjektet

Har du en frityrkoker – topp. Har du ikke en frityrkoker, har du kanskje allerede en god stedfortreder i gryteskapet?

  • Du trenger en høy, smal gryte. Kantene skal være minst 10 centimeter høyere enn oljenivået – og gryten skal ikke være mer enn halvfull med olje. 
  • Du trenger en lang og stødig tang eller pinsett. Den gir avstand fra hendene dine til den varme oljen. Den gir deg også bedre kontroll når du håndterer maten i oljen.
  • Du trenger et termometer. For å få til et knasende sprøtt resultat, må du være sikker på at oljen har riktig temperatur. 
  • Du trenger en frityrsleiv og tørkepapir. Du må sørge for å bli kvitt overflødig olje. Ellers blir maten myk og seig i stedet for saftig og sprø.

3. Bruk riktig olje

Bruk en olje med nøytral smak, som peanøttolje, soyaolje, druefrøolje, solsikkeolje, rapsolje – eller en blanding av disse. Olivenolje bør du med andre ord styre unna. Du kan fint bruke oljen flere ganger, bare pass på å sile den skikkelig mellom hver gang.

Du kan også bruke animalsk fett, hvis du skal lage mat av deig, som churros, smultringer eller berlinerboller. Smult, ister og talg gjør nemlig søtsakene ekstra sprø.

4. Tørk maten før den friteres

Poenget med frityrsteking, er å trekke fukten ut av overflaten. Hvis du legger klissvåt mat i oljen, motvirker du prosessen – og risikerer samtidig en kraftig reaksjon med oljen. Det kan føre til at oljen spruter over både kropp og hender, og gir brannskader. Oljen kan også koke over.

For å unngå disse reaksjonene, er det viktig at det ikke er fuktighet eller vann på maten du skal fritere. Bruk derfor kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle til å tørke av maten før du setter i gang med friteringen.

5. Riktig temperatur

Vi forstår at du blir ivrig etter å komme i gang med friteringen. Men blir du for utålmodig, blir resultatet slapt – og langt fra sprøtt. Temperaturen på oljen skal være mellom 150° og 190°. Hvis det ikke står annet i oppskriften du følger, peil deg inn på 160° til 175°. 

Bruk et steketermometer, så får du kontroll. Hvis du ikke har et termometer for hånden, kan du legge oppi et lite stykke brød før du starter friteringen. Hvis oljen begynner å boble rundt brødet, er den klar.

6. Friter litt mat om gangen

Den smarte kurven som følger med en frityrkoker, gjør det både enkelt og sikkert å senke maten ned i oljen. Hvis du ikke har en frityrkoker, bruk en hullsleiv (også kalt frityrsleiv). Den lar deg legge maten kontrollert ned i oljen. Men husk: bare litt om gangen. 

Hvis du legger i for mye mat, kan temperaturen synke for mye – og resultatet blir labert. Når oljen er for kald, vil maten synke og bli liggende på bunnen. Hvis oljen er for varm, synker maten nesten ikke i det hele tatt. Høy temperatur i oljen kan også føre til at oljen begynner å ryke og gir maten en smak du absolutt ikke vil ha.

Når temperaturen er spot on, vil maten synke i oljen, for så å flyte opp til overflaten igjen og begynne å «boble». 

7. Når er maten ferdig fritert?

Her finnes det ingen fasitsvar – du må selv avgjøre ved hjelp av sansene. Når du ser at overflaten på maten er fin og gyldenbrun, er den ferdig. 

Du kan ta opp en bit og sjekke innsiden for sikkerhets skyld, spesielt hvis du friterer store stykker. Stikk inn en gaffel, kniv eller tannpirker og kjenn på konsistensen. Kjennes det greit ut? Da kan du også ta en liten smaksprøve – så lenge du ikke risikerer å få i deg rå kylling, for eksempel.

8. Bli kvitt overflødig fett

Bruk en hullsleiv – populært kalt «frityrsleiv» – for å la oljen renne av. For å være sikker på at all overflødig olje ikke blir med inn i munnen, la også maten ligge på tørkepapir en stund. Bruk tørkepapir med god evne til å absorbere fukt. 

9. Vanlige frityrtabber

Til slutt får du en liten sjekkliste over resultat du ikke ønsker. Oppdager du noe av dette, ligger det som regel en god grunn bak floppen.

  • Maten får ikke sprø overflate og drypper fett. Mulig årsak: Oljen har for lav temperatur.
  • Maten blir brent på overflaten uten å være ferdig helt gjennom. Mulig årsak: For høy temperatur.
  • Bitene blir ikke ferdig samtidig. Mulig årsak: Matbitene har forskjellige størrelser.
  • Friteringen avtar. Mulig årsak: For mye mat på én gang, temperaturen synker.
  • Verken sprø eller varm mat. Mulig årsak: Maten har klumpet seg sammen, og varmen kommer ikke ordentlig til. 
  • Det spruter olje i alle kanter. Mulig årsak: Maten er for fuktig – møtet mellom vann og olje skaper en voldsom (og potensielt farlig) reaksjon. 

Okei, føler du deg klar for å fritere? Sjekk om du trenger noe av dette utstyret. 

Tilbake
Velg butikk

Klikk & Hent-ordren kan hentes 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider.
Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.