Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Kunsten å fritere

Kunsten å fritere

Du trenger faktisk ikke en frityrkoker for å lykkes

En frityrkoker er en god investering hvis du syns at denne måten å lage mat på virker spennende. Den gir perfekt resultat gang på gang. Men du greier deg fint med det du allerede har på kjøkkenet.

-----------------

Hvilket utstyr?
Hvis du mangler frityrkoker går det utmerket med en høy smal gryte. Kantene skal være 10 cm høye eller mer enn oljenivået– og gryten skal ikke være mer enn halvfull med olje.

  • Du trenger også en pålitelig og stødig tang eller pinsett. Husk på at dårlig utstyr kan være en risiko for sikkerheten når du holder på med kokende olje…
  • Et termometer hjelper også. Du skal særlig ha kontroll på at temperaturen ikke pendler opp og ned når du putter i maten. Hvis du ikke har et termometer kan du prøve med et lite stykke brød før du starter opp. Hvis oljen begynner å koke rundt brødet så er den klar.

 

Rett olje for fritering
Du skal bruke en olje med nøytral smak. Den første du i de fleste fall kan velge bort er olivenolje. De beste oljer for høy temperatur er peanøttolje, soyaolje, druefrøolje, solsikkeolje, rapsolje eller en blanding av disse. Ikke vær redd for å bruke oljen mer enn en gang – men være nøye på å sile den skikkelig mellom hver gang.

 

Sprøere med animalsk fett
Dette er et gammelt triks som er på vei tilbake nå når redselen for animalsk fett har minsket: Med smult, ister eller talg i frityrkokeren blir resultatet mer sprøtt når du friterer deig i forskjellige former. I følge rykter så skal den belgiske oppskriften på pommes frites være med hestefett i fritøsen…

 

Sikkerhet når du friterer:

  • Ingen is eller kaldt vann i oljen. Reaksjonen vil blir voldsom.
  • Ingen verktøy av plast eller gummi. De smelter.
  • Ikke noe som er brennbart nærme komfyren.
  • Husk på at kjøkkenverktøy av metall blir varmt.
  • God margin opp til kanten så oljen ikke risikerer å renne over.

Termometer, …….. og tang/pinsett

Et hurtig termometer, i passe størrelse for din gryte, en tang eller en stekepinsett er nødvendigheter når du skal fritere. Du trenger også kjøkkenpapir og /eller noen form for kurv hvor fett som blir til overs kan renne av den nyfriterte maten.

 

Tørk maten først
Selve poenget med frityr er at du skal få ut fukten av maten, i hvert fall i overflaten. Om du putte i bløt mat motvirker du hele prosessen – og risikerer brannskader hvis vannet reagerer hardt mot oljen. I verste fall kan oljen koke over. Bruk kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle til å tørke av maten.

 

Rett temperatur for frityr
Gi oljen tid til å oppnå rett varme. Den skal være et sted mellom 150° og 190°. Hvis det ikke står noe annet så legg temperaturen mellom 160° til 175 °.

 

Litt mat av gangen
Den smarte kurven i en frityrkoker gjør det enklere og sikrere å senke maten i oljen. Hvis du mangler en frityrkoker, bruk – for eksempel – en hullsleiv for å legge i litt mat om gangen på en kontrollert måte.

  • Hvis temperaturen er rett så vil maten synke i oljen, for deretter å flyte opp til overflaten igjen og begynne å “boble”.
  • Hvis oljen er for kald vil maten synke og bli liggende igjen på bunn
  • Hvis oljen er for varm vil møtet med oljen være uhemmet og kraftfull. Maten synker nesten ikke i det hele tatt.

 

Feller å unngå

  • For lav temperatur – maten får ikke sprø overflate og drypper fett.
  • For høy temperatur – maten blir brent på overflaten uten å være ferdig helt gjennom.
  • Matbitene har forskjellige størrelser – de blir ikke ferdige samtidig.
  • Fuktig eller bløt mat – reaksjonen mellom vann og olje kan bli kraftfull og farlig.
  • For mye mat på en gang – temperaturen vil synke og friteringen avta.
  • Maten klumper seg sammen – sprøheten og muligheten får varmen til å trenge gjennom blir dårligere

 

Når er fritert mat ferdig?

  • Når du ser at overflaten er vakker og gyldenbrun. Man ta opp et stykke og sjekk innsiden for sikkerhets skyld, særlig hvis du friterer større biter.
  • Stikk inn en termometer i matbitens kjerne.
  • Stikk in en gaffel, kniv eller tannpirker og kjenn på konsistensen.
  • Smak, forutsatt at du ikke tar noen risiko…

 

Ta bort overflødig fett
Legg maten på et kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle så all overflødig olje renner av. Material med god evne å suge opp gjør jobben letter enn kun en kurv eller et dørslag.

 

-Artikkelen har vi fått fra Professional Secrets-

Tilbake