Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
9 grunner til å investere i støpejernsgryter

9 grunner til å investere i støpejernsgryter

Har du en støpejernsgryte langt inni skapet? Da er det på tide å flytte den frem i rekkene. Vi har snakket med støpejernspesialisten Charlotte Müller i Le Creuset. Her gir hun 9 grunner til hvorfor du alltid bør ha gryta tilgjengelig.

Det var ingen tilfeldigheter som brakte Müller inn i støpejernverdenen. Da kjøkkenkjeden hun jobbet for ble nedlagt, søkte hun seg straks til leverandøren av produktet hun likte best. For når hun jobber med støpejern, vet hun at kundene blir fornøyde.

– Støpejern er så utrolig allsidig. Egenskapene til støpejernet gjør at du kan bruke den til langt mer enn du tror, hevder hun hardnakket. 


Hva er så gunstig med støpejern?

Støpejern har egenskaper du ikke finner i noe annet utstyr til kjøkkenet:

– For det første fordeler støpejernet varmen på en unik måte, som gjør at du kan bruke det til… Alt! For det andre holder den så utrolig godt på varmen. Det gjør at du får mange flere bruksområder enn med ei stålgryte, sier Müller.

Men pass på – støpejernet blir varmere enn vi ofte tror. 

– Den ene feilen mange gjør, som resulterer i brent kjøtt og klumper i sausen, er å bli for ivrig med varmen, advarer hun. 

Tommelfinger-regelen er å sette gryta på 1 eller 2 før du engang begynner å kutte løk og gulrøtter. Da varmes støpejernet gradvis opp. Når du så skrur opp varmen, bør du aldri gå høyere enn til midt på skalaen. Skal du bare koke opp vann, kan du gi litt mer gass, men boost-knappen må du aldri røre med støpejern på plata.


stopejern


1. Hvit saus i slow-mo

Hvit saus har en lei tendens til å brenne seg – det har du kanskje selv erfart? Bruker du ei støpejernsgryte, får du hjelp til å holde varmen under kontroll. Müller forklarer teknikken som gir en vellykket saus – på stressfritt vis:

Ta gryta av varmen når smøret er smeltet, så får du en roligere prosess – og nesten garantert et godt resultat. Du rekker å puste mellom smelting, speing, mel og visping før du lar sausen koke videre på plata. 


2. Bake brød

– Ingen brød blir så sprø og saftige som de du baker i gryte, hevder Müller, og det med gyldig grunn.

Deigen skal være klissete når du heller den over i den varme gryta. Det betyr at du slipper elting. Og når støpejernsgryta steker brødet fra alle kanter, får den nesten samme effekt som en bakerovn. Så enkelt, og så utrolig godt.

Prøv grytebrød – oppskrift finner du her


grytebrod


3. Putrende svigermorgryte

Nei da, svigermor skal ikke i gryta. Hun skal derimot få servert det som er oppi gryta:

– Om du ikke orker stresset med å ordne deg selv og unger 7 minutter før det ringer på døra, lager du en gryte som kan putre i fred på lav varme. Du legger bare alle grønnsakene og kjøttet i gryta og lar middagen lage seg selv – enten i ovnen eller på koketoppen. Så får du tid til å senke skuldrene, sier Müller. 

Hun vet du liker det du hører. Finn oppskrift på svigermorgryter – søk opp «hovedrett» og kjøtt, fugl eller vegetar blant oppskriftstipsene våre.


4. Steke biff – i gryta

Mangler du en støpejernspanne, sier du? Stek biffen i gryta! Resultatet blir akkurat like bra som i panna. En biff trenger tykk bunn med god varmefordeling for at den skal få ei fin stekeskorpe og holde på den gode saften. 

– Husk å gi gryta 5–10 minutter på middels varme for å få riktig temperatur. Hiver du oppi en klatt meierismør, og følger med når det blir nøttebrunt, vet du at gryta klar for biffen. En annen viktig ting du må huske på, er å ikke snu kjøttet før skorpa er på plass. Hvis ikke blir halve biffen hengende igjen i gryta. Hold stekespaden unna i noen minutter, anbefaler Müller.

5. Hold pastaen glatt og varm

Kald og klebrig pasta – du rynker på nesa ved tanken? Ja, det er lite sjarmerende. Müller argumenterer for å både lage og servere pastaen i støpejernsgryta: 

– Lager du pastaen i støpejernsgryta, holder pastaen seg varm lenge etter den er ferdig. Bare sett gryta på bordet mens du fikser resten. Og når gjestene endelig har fått satt seg til bords, får de forsyne seg med rykende, smidig pasta.

Det samme gjelder all slags mat, egentlig. Serverer du saus og ris rett fra støpejernsgryta, holder den seg varm til alle gjestene er godt forsynt med runde to.

6. Grøt som lager seg selv

Før i tida pakket de inn gryta i dyner så grøten skulle lage seg selv mens de var i kirka. Samme prinsipp kan du følge nå, forklarer Müller – med støpejernsgryta.

– Du koker opp grøtris og vann i gryta til vannet er trukket inn, før du gir risen et oppkok med melk. Så setter du gryta inn i stekeovnen på 50 grader. Etter et par timer er den klar til å spises. Ingen langtekkelig røring, ingen brentsmak. Helt genialt.

7. Vellykket fårikål med jevn varme

– Alt som skal stå lenge og putre på komfyren, er det en fordel å bruke støpejernsgryta til, sier eksperten.

Det gjelder ikke minst fårikålgryta. Den skal stå på plata i timesvis, og da gjelder det å ha jevn varmetilførsel for å ikke svi kålen og kjøttet.  

– Støpejernsgryta er en mester på å holde på varmen. Med lav varme på plata hele tiden, koker kjøttet seg mykt og mørt. Du kan også sette gryta i ovnen og langtidskoke fårikålen. Da snakker vi kjøtt som smelter på tunga, da!

Få oppskrift på fårikål til stekeplate eller stekeovn


farikal


8. Frisk salat på sommeren

På varme dager frister ofte salat – enten som hovedrett, eller som tilbehør til en annen sommerlig rett. Men varmen gjør også salaten fort dvask og uappetittelig. Men Müller har råd:

Legg gryta i fryseren mens du kutter grønnsakene, og server salaten direkte fra gryta. Har du ei gryte i frisk farge, blir jo presentasjonen ekstra lekker. Men den sorte gryta består med glans, den også, forsikrer hun.

Med søkeordet «salat» finner du inspirasjon til nye, friske retter her


9. Gryte som flaskekjøler 

– Jeg synes det er kult å fylle gryta med isbiter og bruke den som flaskekjøler, forteller Müller.

Når du har bursdagsselskap eller hagefest, er støpejernsgryta helt optimal som kjølebøtte. Støpejernet hindrer varmen i å straks forvandle isbitene til badebasseng for brus- og proseccoflaskene. Gryta blir dessuten en fiffig detalj på festen.


Der fikk du 9 kjappe tips til flere måter å bruke støpejernsgryta di på. Du vil oppdage at jo mer du bruker gryta, jo flere måter finner du å bruke den på. Lykke til med utforskingen – og utallige dager med vellykket kokkelering!


sabor stopejern


Trenger du ei større eller mindre støpejernsgryte? Sjekk ut grytene fra Sabor og Le Creuset.

Tilbake