Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Få luftig og saftig gjærbakst med kun 2 knep

Få luftig og saftig gjærbakst med kun 2 knep

Blir du oppgitt når hvetebollene igjen ble tørre og kompakte, selv når du fulgte oppskriften til punkt og prikke? – Jeg har et par triks ikke så mange vet om, som gir deg saftig og luftig gjærbakst, sier Siv Weisten i Mat Til Familien.

Endelig! Ja, ble du gira nå? Nå får du faktisk fasiten på saftige boller og kanelsnurrer. Weisten driver matkanalen Mat Til Familien på nett, Snapchat og Instagram. Her deler hun sine egne oppskrifter på både søtt og sunt, til glede for bortimot 80.000 følgere. 

Familiekokken har knekt koden på vellykket bakst og får stadig ekstatiske tilbakemeldinger fra følgere som tester hennes gode tips og triks. Her får du servert 2 av dem.


Triks 1 – Kickstart gjæringsprosessen

– Her er et lite triks som gjør at du lykkes med gjærbakst, nemlig en gjærstarter. Du kickstarter gjæringsprosessen med en blanding av lunkent vann, gjær og sukker. Denne lar du få virke en stund før du har den i deigen, så får gjæringen ordentlig fart på seg. 

Det er langt ifra bare bolledeigen som får ekstra futt med Weistens smarte gjærblanding. 

– Du kan bruke starteren på alle typer gjærdeig. Fint brød, pizza, horn, rundstykker – hva som helst. Den fungerer aller best på søt gjærdeig, men du merker at det blir mer luft mellom kornene på grovbakst også, sier den matglade østlendingen.

Amerikanerne har visstnok lenge hatt fremgangsmåten innbakt i oppskriftene sine. Kanskje dette blir starten på nordmenns etterlengtede bakesuksess? 


Her er Weistens egen oppskrift på kickstarteren:

  1. Varm opp 2–3 dl av væsken til det er fingervarmt.
  2. Bland inn gjæren og alt av søtningsmiddel du skal ha etter oppskriften din.
  3. Hvis det ikke skal søtning i deigen, tilsett 2 ts sukker.
  4. La starteren stå i 10 minutter til det begynner å boble.
  5. Ha gjærstarteren i deigen sammen med resten av væsken.


Tips 2 – Elt i minst 10 minutter

At gjærdeigen skal elte en stund i maskina, har du sikkert hørt om du har bakt litt før. Men hvor lang tid er det egentlig snakk om? Hva er «lenge nok»? Og hvor viktig er denne eltinga?

Weisten har et halvt liv ved kjøkkenbenken bak seg, men går aldri lei av lyden av en eltende kjøkkenmaskin.

– Eltingen er helt klart avgjørende for resultatet. Du må alltid elte deigen i minst 10 minutter, er hennes entydige råd.

Det er i denne fasen mange hobbybakere blir for utålmodige, men lang eltetid er høyst essensielt for vellykket bakst. Weisten forklarer at glutenet i melet må få tid til å aktiveres. Når deigen eltes lenge nok, gir glutenet deigen bedre heving. Dessuten blir deigen smidigere å jobbe med.

– Og dette er viktig: Mot slutten av eltetiden, kjør opp hastigheten. Da får du banket glutenet ordentlig ut før du setter den til heving, råder hun.



Hvor viktig er kjøkkenmaskina?

– Du bør tenke på hvor kraftig maskina er i forhold til deigen du skal lage, sier den erfarne bakeren.

Fin gjærbakst greier de fleste kjøkkenmaskiner å håndtere. Men skal du lage grovere deig, trenger du en maskin med kraftig motor. Og vil du lage dobbel gjærdeig når du først er i sving, må du ha en maskin med større bolle – og mer kraft.


Weistens mest populære bolleoppskrift

Nå som du er utrustet med to gode triks i kokkelua, er det er vel på tide å teste dem? Her deler Weisten oppskriften som får mest oppmerksomhet i Mat Til Familien, nemlig bærboller. God baking!


Du trenger:

  • 5 dl melk
  • 2 ss tørrgjær 
  • 1 ts kardemomme 
  • 1/2 ts salt
  • 950 g hvetemel
  • 200 g sukker
  • 125 g kaldt smør
  • 1 boks vaniljekrem til steking 
  • friske eller fryste bær 
  • 1 egg til pensling 


Slik går du frem:

  1. Varm melken til den er fingervarm. Rør inn tørrgjær og 2 ss av sukkeret. La det stå i 10 minutter. 
  2. Mens du venter på gjærstarteren, blander du de tørre ingrediensene. Etter 10 minutter heller du gjærstarteren over i bollen med det tørre. Bland med lav hastighet på kjøkkenmaskinen.
  3. Når alt er godt blandet sammen, har du i terninger med kald smør. La maskinen elte i minst 10 minutter. Så lar du deigen heve under plast i cirka 1 time. 
  4. Når deigen er ferdighevet, knar du deigen fri for luftbobler. Del den i 18–20 emner og rull til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett og press dem litt ned med håndflaten. Etterhev i 20 minutter. 
  5. Lag en grop i hver bolle med fingrene, og fyll gropene med vaniljekrem. Deretter dytter du bær ned i vaniljekremen. Stek bollene midt i ovnen på 225° i 12–14 minutter. 



Lyst til å få fart på bollene? Her finner du alle kjøkkenredskapene du trenger.

Tilbake