Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
– Tapas er så mye mer enn spekeskinke, ost og oliven

– Tapas er så mye mer enn spekeskinke, ost og oliven

Det går gjetord om tapasrettene til Line Hofstad og teamet i Smak Catering. – Tapas må ha smakskarakter, heftigere krydder og utradisjonelle smaker, insisterer den erfarne kokken. Nå får du mulighet til å teste 6 av favorittoppskriftene hennes.

Trønderen har drevet cateringfirmaet siden 2009 og leverer velkomponerte og kreative retter til lunsjmøter, konferanser, bryllup og konfirmasjoner.

– Vi har levert vanvittige mengder tapas. I en periode virket det som folk trodde vi ikke lagde annet, ler Hofstad, som kan by på en meny lengre enn som så. 

Sannheten er vel at tapasrettene falt spesielt godt i smak. 

– Jeg liker å overraske med smakssammensetningene, uavhengig av om det er 3 eller 300 personer som skal spise. Det tenkte jeg også på da jeg prøvde meg frem til disse 6 tapasrettene, forteller Hofstad.

Damen med oppskriftsheftet blir ikke kalt tapas-Line uten grunn. Smak på disse rettene.


1. Grønne grønnsaker «pesto style» og manchego

– Grønnsakene må du spise sammen med osten, altså! befaler kokken.

Bruk de grønne grønnsaker du har, for eksempel brokkoli, asparges og stangselleri. Kok dem i 2 minutter og avkjøl raskt under kaldt vann. Deretter lager du grønn pesto.


Du trenger:

  • 1 beger ruccola (ev. basilikum eller bladpersille)
  • 1 ss pinjekjerner
  • 30–40 g parmesanost
  • 3 fedd hvitløk
  • 1,5 dl rapsolje, ev. olivenolje


Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Kjør blandingen til en puré med stavmikser.

Vend grønnsakene i pesto og anrett på fat sammen med manchego i skiver.

 


2. Vitello tonnato

Kalv – og tunfisk? Det stemmer, slik lyder oversettelsen. Line kunne ikke dy seg og måtte adoptere en tradisjonell smårett fra Italia. Italienerne har nemlig skjønt det, de. Smaken av kalv og tunfiskrøre sammen med kapers både forundrer og behager.

– Dette er en eksklusiv rett med kalv. Du kan bytte ut kalv med roastbiff av okse for en billigere variant, tipser Hofstad.


Du trenger:

  • kalv, ev. ferdigskåret roastbiff
  • 1 liten boks tunfisk (160 g)
  • 2 ss majones
  • melk
  • cayennepepper
  • salt
  • sitronsaft
  • 0,5 dl kapers


Lag roastbiff av kalv med lyserød kjerne:

Krydre kjøttet med 1 ts salt og 1/2 ts pepper. Brun alle sidene i en stekepanne, deretter bruner du videre i stekeovnen på 180 grader. Avkjøl kjøttet og skjær så i tynne skiver.


Lag tunfiskrøre av hermetisk tunfisk:

Sil vannet eller oljen av tunfisken. Legg tunfisk i en skål og sammen med 2 ss majones. Tilsett melk til du har en fin og kremet konsistens. Smak til med cayennepepper, salt og sitronsaft.

Til slutt: Tørk av kapersen og stek dem raskt i varm olje. 

Legg skivene med roastbiff på ei fjøl eller i et tapasskål. Strø over capers og dander tunfiskrøren oppå kjøttet, eller ved siden.



3. Urtebakt sjampinjong med blåmuggost

– Dette er retten som de som sier de ikke liker blåmuggost, faktisk liker. Ovnsbakt sjampinjong og blåmuggost smaker overraskende godt sammen, sier Hofstad.

Velg så kraftig blåmuggost som du selv følger for. Her har kokken brukt Selbu Blå fra TINE.

Du trenger:

  • sjampinjonger
  • rapsolje
  • salt
  • timian
  • oregano
  • blåmuggost
  • friske urter


Legg sjampinjong i en ildfast form. Kjøper du store sjampinjonger, del hver av dem opp i 4 biter. Fordel rapsolje over soppen og gni inn sammen med salt, finhakket timian og oregano. Stek i ovnen eller i ei panne til soppen er godt stekt. Dersom soppen ser tørr ut, kan du tilsette litt mer olje.

Når soppen er kald, legg soppen på fat eller i tapas-skål. Riv av biter fra blåmuggosten og fordel over. Pynt med friske urter.



4. Fransk potetsalat

Selv om tapas kommer fra det spanske kjøkkenet, er det ingen som skuler på deg når du disker opp med denne franske gourmet-poteten.

I den gastronomiske verdenen er det vinaigretten som setter det franske flagget ned i potetsalaten. Den er lett og mild på smak, og har en fornøyelig, syrlig attributt.

– Jo bedre potet, jo bedre potetsalat. Du kan bruke hvilken som helst potet, men skal jeg anbefale noe, ville jeg gått for mandelpotet eller noe lokalprodusert, sier Hofstad.


Du trenger (til 4 personer):

  • 500 g poteter
  • ½ fennikel
  • ½ rødløk
  • 1 stk. vårløk
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ dl bladpersille
  • salt og pepper


Kok potetene med skallet på – og la dem avkjøles. Skjær potetene så i skiver, behold gjerne skallet på. Skjær grønnsaker i tynne skiver og vend dem inn i potetene. Tilsett fennikel, rødløk og vårløk. Smak til med olivenolje, sitronsaft, bladpersille, salt og pepper.

Tips! De beste olivenoljene kan noen ganger gi litt for kraftig olivensmak. Trikset er å «vanne ut» olivenoljen ved å blande den 50/50 med en smaksnøytral olje, som raps-, mais- eller solsikkeolje.



5. Confiterte kyllingklubber med mangosalsa

– «Confitert» betyr at du baker kjøttet i fett. Det er egentlig en gammel konserveringsmetode. Først salter du kjøttet, deretter lar du det ligge i olje, forklarer Hofstad.

Etter confiteringen brunes kjøttet før servering. Line og teamet i Smak bruker denne metoden hyppig.

– Når du lager kyllingklubbene på denne måten, blir de utrolig saftige og smakfulle.


Confiterte kyllingklubber

Du trenger:

  • 8 kyllingklubber, ev. 4 kyllinglår
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 kvast rosmarin
  • 7 dl rapsolje
  • 2 ss salt


Legg kyllingen i en ildfast form. Gni kyllingen inn med salt, grovhakket hvitløk og rosmarin.  La kyllingen gjerne stå en times tid i kjøleskapet slik at saltet trekker inn i kjøttet. Hell olje over og dekk til formen med aluminiumsfolie eller et lokk. Bak i 1–1,5 time på 160 grader. 

Ta kjøttet opp fra oljen og stek videre på en plate til kjøttet er gyllent. Dette er en litt langvarig prosess, men du får en saftig og smakfull kylling som belønning. 

Tips! Når oljen er kald, finner du en god kyllingkraft i bunnen. Denne kan du bruke senere for å få skikkelig god smak i suppe, for eksempel.


Mangosalsa

Du trenger:

  • mango
  • rød chili
  • frisk koriander


Skjær en mango i små terninger, tilsett rød chili etter hvor sterk du ønsker den. Tilsett frisk koriander.

Anrett mangosalsaen i en skål ved siden av kyllingklubbene, eller bland dem sammen på et større fat.



6. Smakfull pølse med coleslaw og mojo rojo

– Jeg anbefaler selvfølgelig å lage pølsen selv med kjøttkvern. Med en times innsats får du ei mye mer smaksrik pølse enn du får kjøpt ferdig på butikken. Svinetarm får du tak i hos slakteren eller på butikker som Meny, sier kokken.

Men det er rom for å jukse, og absolutt lov. Da Hofstad tipser om bratwurst eller en annen pølse med høyt kjøttinnhold. 


Hjemmelaget pølse

Du trenger:

  • 1 kg svinenakke
  • 3 sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 4 ss finhakket timian
  • 1 ss ristede fennikelfrø
  • 4 ss maismel
  • ½ dl vann
  • salt og pepper


Fres opp løk i en kasserolle, deretter avkjøl. Mal kjøttet to ganger i kjøttkvern, tilsett salt og maismel og elt massen godt. Bland inn vann og krydder. Når du lager en liten porsjon med 1 kg svinenakke, trenger du ikke å bruke pølsestapper. Fyll farsen i en sprøytepose og fordel farsen i en klargjort svinetarm (etter anvisning). Lag så store pølser som du ønsker og brun dem i ei stekepanne.  


Coleslaw

Du trenger:

  • ¼ hodekål
  • 2 gulrøtter
  • 2 stk.vårløk
  • 3 stk. reddik
  • majones
  • cayennepepper
  • salt og pepper


Del hodekål og gulrot opp i tynne strimler, bruk gjerne en mandolin. Skjær vårløk og reddik i tynne skiver. Smak til med majones, cayennepepper og salt. Tilsett litt vann til du har en passe tykk dressing. Fordel dressingen over kålblandingen og smak til med eventuelt mer salt og pepper.


Mojo rojo

Du trenger:

  • 2 paprika
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 liten teskje sukker
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ss soltørket tomat i olje
  • 1 ts spisskummin
  • 1 ts paprika
  • ½ sort pepper
  • salt 
  • chili paste etter smak
  • 1 dl rapsolje


Del opp paprika og hvitløk i store terninger og legg i en ildfast form. Fordel olje, salt og sukker over. Bak grønnsakene på 220 grader i cirka 15 minutter, eller til paprikaen er myk og svart i kantene. Avkjøl, og legg dem så over i stor beholder, for eksempel et litermål. Tilsett krydder og spe inn oljen mens du kjører blandingen opp med stavmikseren. Smak til med salt og chili paste.



Med disse 6 rettene på plass, sammen med ferskt brød og ei stor skål med aioli, har du tryllet frem et tapasbord i Smak-klasse. 


Har du redskapene du trenger for å sette i gang? Sjekk her!

Tilbake

Velg butikk

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.