Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
Logg inn eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Fortsett å handle Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Begynn å handle
Slik gikk det da pastaen fikk hovedrollen på TikTok

Slik gikk det da pastaen fikk hovedrollen på TikTok

Hva kan enkle oppskrifter, kjappe klipprytmer og festlige lydeffekter føre til? Intet mindre enn en TikTok-suksess. Nå har tiktokerne August Borgås (25) og Martin Bryn (28) laget en filmsnutt som viser fort og gale hvordan du lager hjemmelaget pasta. Sjekk ut filmen og oppskriften.

Gutta bak kontoen @augustogmartin underholder og inspirerer 170 000 følgere på TikTok. Med et lekent forhold til mat mekker tospannet korte filmsnutter som frister både unge og voksne til å finne frem mel og visp på kjøkkenet.

De lager superenkle retter som selv barn kan klare å lage – alt fra sjokoladetrøfler til biff-sandwich. Og i kommentarfeltet dundrer det inn forespørsler til nye videoer:

«Kan dere lage noe som alle har hjemme og som en 12-åring kan lage?»

«Kan dere lage noe godt som er enkelt å lage?»

«Kan dere lage en rett som inneholder parmesan?»

Og så hev vi i Kitch’n oss med: «Kan dere lage hjemmelaget pasta?»

– Jadda! svarte August og Martin. Og så var vi i gang.

Se TikTok filmen med pastamaskinen in action

Hva synes August og Martin om å lage hjemmelaget pasta?

– Det var gøy å lære noe nytt! Jeg har aldri laget hjemmelaget pasta før, men det gikk jo utrolig raskt og enkelt. På en liten time var pastaen ferdig. Dette er egentlig en fin aktivitet å gjøre sammen med venner, sier Martin.

August og Martin filmet hvordan de lagde den lettvinte italienske retten «pasta al pomodoro», som betyr «pasta med tomatsaus». Det er en riktig så velsmakende rett, vel å merke. Spesielt når du lager pastaen selv.

– Det var så stilig med den vulkanen du lager med mel og egg. Det ser så «kokkete» ut. Da følte jeg meg skikkelig høy i kokkehatten, sier August.

August har lekt seg litt med pastalaging før, men ble ikke mindre stolt av seg selv denne gangen.

– Dette er en rett som gir deg skikkelig god mestringsfølelse. Hjemmelaget pasta, liksom. Dessuten smaker den bedre enn pastaen du kjøper i butikken, sier han, og legger til:

– Og så er det litt kult når noen spør: «Det var god pasta, hvor har du kjøpt den?» og du svarer: «Næsj, har laget den selv.»


Slik lager du pastadeigen

Før du setter i gang, få meg deg disse 5 rådene fra August og Martin:

  1. Kna deigen ordentlig, ikke slurv med det. 

  2. Du må kanskje justere deigen med vann og mel for å få riktig konsistens. Deigen skal være glatt og myk. Prøv deg frem, så får du det til!

  3. Pastamaskinen var veldig enkel å bruke. Men pass på at du ikke ruller pastaen for fort gjennom maskinen – hvis ikke blir det fort krøll.

  4. Husk å mele deigen godt nok så den klarer å skille seg gjennom maskinen.

  5. Pastadeigen blir en lang og tynn pastaplate på benken. Del den opp i «spaghetti-lengder», så blir den lettere å håndtere.

Du trenger:

  • 250 g durumhvetemel (ca. 3,5 dl)
  • 3 egg, middels store (ca. 150–170 g)
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ss olivenolje 
  • 1/2 ss vann
  • ca. 1–2 dl ekstra durumhvetemel til utkjevling


Følg disse stegene – og kjenn på mestringsfølelsen:

  1. Hell melet i en haug på bakebordet og lag en stor grop i midten.

  2. Ha eggene, olivenoljen, vannet og saltet i gropen, og begynn å vispe eggene forsiktig sammen med en gaffel. Visp deretter forsiktig inn litt mel fra «melveggene» ved hjelp av gaffelen; pass på så ikke eggene renner ut.

  3. Når eggene er blandet med melet, elter du deigen glatt og elastisk med hendene, ca. 10 minutter. Hvis deigen er klebrig, kan du tilsette litt mer mel så den slipper underlaget. Hvis deigen derimot er for tørr og ikke henger sammen, skal du tilsette litt vann og elte videre.

  4. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 30–60 min. (Deigen kan lages allerede dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet.)

  5. Ta ut deigen fra kjøleskapet og del den i to deler. Legg pastadeigen på et melet underlag og dryss mel også på oversiden av den. Trykk deigen litt flatere med hendene eller et kjevle. Kjør så deigen gjennom pastamaskinen: begynn med det tykkeste nivået og jobb deg gjennom trinnene til ønsket tykkelse.

    Kjør gjerne pastadeigen gjennom pastamaskinen flere ganger. Et tips for å bearbeide deigen ytterligere er å brette den og kjøre den gjennom pastamaskinen noen ganger før du kjører den tynn og skjærer den til. Del pastadeigen i flere deler hvis den blir for lang. Glem ikke å mele deigen fra tid til annen, så den ikke klistrer seg fast til underlaget og i pastamaskinen.

  6. Kjør deigen til nivå 6 i pastamaskinen eller til ønsket tykkelse. Skjær deretter pastadeigen til spagetti i pastamaskinen. Dryss litt mel på spagettien så den ikke klistrer seg sammen. Legg den på melet underlag til den skal kokes.

  7. Kok pastaen i saltet vann i ca. 2 minutter. Pass på så du ikke overkoker pastaen som skal blandes med tomatsausen etterpå.

Og så var det tomatsausen sin tur.Slik lager du tomatsausen

Du trenger:

  • 350–400 g cherrytomater
  • 1–2 hvitløksfedd (hele eller i skiver)
  • ca. 1 håndfull frisk basilikum
  • 0,5 dl olivenolje 
  • 25 g smør 
  • 1–2 dl pastavann (vann fra kjelen pastaen kokes i) eller kokvarmt vann
  • salt og nykvernet svart pepper
  • revet pecorino- eller parmesanost
  • frisk basilikum

På et kvarter har du sausen klar – følg disse stegene:

  1. Varm en stekepanne og tilsett olivenoljen og hvitløken, enten hel eller i skiver. Fres hvitløken ca. 1–2 minutter i oljen uten å svi den. 

  2. Del cherrytomatene i to og tilsett dem i stekepannen. Ha på salt og pepper. Dekk pannen med lokk og sausen putre i cirka 10 minutter til tomatene er myke. 

  3. Tilsett en solid klatt med smør og pastavann (eller kokvarmt vann) og la sausen putre videre noen minutter. Hvis du har brukt et helt hvitløksfedd, tar du det ut. 

  4. Tilsett den kokte spagettien og en håndfull grovhakket basilikum. Rør om og tilsett om nødvendig litt mer pastavann. Smak til med salt og pepper. 


Server med revet pecorino- eller parmesanost, hell litt olivenolje over og legg på noen friske basilikumblader.


Voilà! 



Klar for å prøve deg på hjemmelaget pasta selv? Her finner du kjøkkenutstyret August og Martin brukte.

Tilbake
Velg butikk

Klikk & Hent-ordren kan hentes 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider.
Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.