Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
Logg inn eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Fortsett å handle Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Begynn å handle
Trenger du hjelp med korrekt borddekking? Dette er reglene

Trenger du hjelp med korrekt borddekking? Dette er reglene

Hva var disse reglene for borddekking igjen? Hvor skal kniven ligge, og hvor skal vannglasset stå? Norgesmester i servitørfag, Joakim Stavnås fra Britannia Hotel, gir deg et lynkurs i korrekt borddekking.

På ærverdige Britannia Hotel i Trondheim dekkes det opp til høytidelige selskaper hver eneste dag. Stavnås aner ikke hvor mange tusen kuverter han har dekket i sitt liv. Men det han derimot har full kontroll på – er korrekt borddekking.

– Selv om du kan dekke bordet akkurat som du vil, finnes det noen basisregler som er fint å følge. Spesielt ved høytidelige selskaper, som konfirmasjon, bryllup og dåp. Men også på julaften og 17. mai kan det være stas å gjøre noe ekstra ut av festbordet, oppfordrer den profesjonelle servitøren.

Ta frem notatblokka – her får du servert reglene på sølvfat. 

1. Bygg en kuvert med god plass

Når den nystrøkne duken er lagt på og glattet ut, er det på tide å bygge en kuvert til alle som skal sitte rundt bordet. Kuverten er selve oppdekningen til hver enkelt, med alt hun eller han trenger.

  • Pass på at du får med alt som skal spises på og med under hele måltidet: Tallerkener, glass og bestikk til forrett, hovedrett og dessert.
  • Beregn 60 cm til hver kuvert. Tenk at hver gjest skal ha godt med albuerom. 

2. Tallerken – midtpunktet på kuverten

Start med tallerkenen, og bygg videre rundt den. Antall tallerkener avhenger av hvilken type servering du har. Buffet? Ja, da rekker det vanligvis med én. Skal du servere tre- eller femretters, kan du legge tallerkenene lagvis på kuverten. 

  • Plasser tallerkenen en tommelnegl fra bordkanten, ca 1 cm.
  • Hvis du legger på flere tallerkener, skal den gjesten starter med plasseres øverst.
  • Hvis du serverer brød til maten, dekk på et mindre fat til venstre for kuverten, gjerne med en smørkniv liggende på toppen.

Se alle tallerkener

3. Bestikk – fra ytterst til innerst

Når tallerkenen er møysommelig plassert i riktig avstand fra bordkanten, fortsetter du med bestikket. Blankpusset, så klart.

  • Gaffelen skal ligge til venstre for tallerkenen, kniven til høyre (med eggen inn mot tallerkenen) – slik de fleste holder kniven og gaffelen når de spiser.
  • Bestikket skal ligge i rekkefølgen det skal brukes. Bestikket til forretten skal ligge ytterst – bestikket til hovedretten, innerst.
  • Legg bestikket på bunnlinje med tallerkenen og resten av bestikket. Gaffelen til forretten kan du gjerne plassere litt høyere opp, slik at innhuket følger formen på taggene til hovedrett-gaffelen.
  • Skje eller gaffel til dessert skal ligge vannrett over tallerkenen, på linje med det nærmeste glasset.

Se alle bestikksett

4. Glass – ryddig og pent på linje

Nå har bestikket formet en firkant. Neste steg er å få glassene ryddig plassert på høyre side. Husk å holde glassene opp mot lyset først. Vannmerker, eller annet rusk? Gnikk det kjapt bort med et rent kjøkkenhåndkle.

  • Glassene skal stilles opp i den rekkefølgen de skal brukes til høyre for tallerkenen.
  • Stetten på glasset i midten skal gå i loddrett linje med kniven til hovedretten, og i vannrett linje med dessertskjeen. Deretter plasserer du glassene på en skrå linje, med første glass nederst til høyre.
  • Sett vannglasset nederst til høyre for vinglassene, eventuelt bak.

Se alle glass

5. Servietten – siste hånd på verket

Til slutt: Pynten. En pent brettet serviett, kan være dekorativt nok i seg selv. Her er Stavnås’ råd.

  • En pent brettet serviett kan være vakkert, men ikke brett deg bort på avanserte oppskrifter.
  • Legg gjerne den brettede servietten diagonalt, slik at endene på servietten går i retning endene på bestikket.
  • Hold pynten ellers på bordet relativt enkel, og prøv å ha like dekorasjoner på hvert bord. 

Se alle servietter

Det var 5 steg til et korrekt og pent oppdekket bord, helt i tråd den femstjerners standarden Britannia Hotel er kjent for.

– Tenk symmetri og rette linjer, så kommer du langt, oppsummerer Stavnås.  

Han oppfordrer videre til å sette av god til borddekkingen. Det tar alltid lengre tid enn du tror, spesielt når du skal pusse glass og bestikk.

Men husk! Selv om det finnes noen grunnleggende regler for borddekking, er det ikke disse i seg selv som skaper den gode stemningen rundt selskapsbordet. Det er det du og gjestene dine som gjør. 

Har du alt du trenger til bordet? Sjekk her – og sett i gang! 

Tilbake
Velg butikk

Klikk & Hent-ordren kan hentes 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider.
Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.