Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
9 ting du bør vite om grønnsakssuppe

9 ting du bør vite om grønnsakssuppe

Trodde du bare det var å putte grønnsaker i en gryte med vann?

En suppe på grønnsaker er verdens letteste måltid – og veldig god og appetittlig hvis du lykkes. Man kan tro at det bare handler om å putte hakkete grønnsaker i en gryte med vann, koke og så full fart med stavmikseren. Men riktig så enkelt er det ikke å lage en god suppe. Noen triks fra proffen:

 

Grunnen er alt

Selvfølgelig spiller det rolle hvilken av sesongens grønnsaker du velger å lage suppe på, men for å få sluttresultatet til å bli godt må basen være gjennomtenkt. Utgangspunktet er den fond (hvilket er fransk for grund eller bakgrunn) som profesjonelle kokker alltid bruker for å bygge sauser og gryter, men nå var det grønnsaker dette skulle handle om. Sånn:

 

Stek frem det beste av løken

Løk i en eller annen form er nesten en gitt ingrediens – eller bas – i alle supper. Og løk smaker som vi vet best når man steker frem de søte, karamellaktige smakene før du går videre. Stek gjerne løken i smør i den gryten som suppen skal tillages i.

 

Grunne gjerne også med:

  • Selleri. Mange liker ikke denne grønnsaken, men som en del av en større sammensetning gir den en fond for andre smaker.
  • Persille. I slekt med selleri og har en lignende evne å trekke frem smaker i annet. Å hive stilkene til bladpersille er en vanvittig sløsing av gode smaker - legg i suppen og miks.
  • Hvitløk. Bare en båt eller to. Den skal ikke ta over – hvis det ikke er hvitløkssuppe du lager.
  • Fløte. Eventuell fløte skal i på slutten og her finns det mange forskjellig oppfatninger: Noen vil nesten kjenne smaken av fløte, andre vil ha en luftigere følelse av bare grønnsaker. Men en dash fløte i en større sats med suppe eller puré slår aldri feil.

 

Ikke vær gjerrig med smaksettere

Det er de små nyansene i grønnsakenes spesielle smaker som løfter suppa. Bruk fett, salt og søtt i en eller annen form, kombinert med pepper og sitron eller andre smakforsterkere for å løfte grønnsakssmaken. Også knøttlite chili vil gjøre de fleste supper mer delikate – men kun så lite at du bare ane heten i hver skje.

 

Vegetarisk men ikke 1

Bruk gjerne kyllingkraft for å lokke frem det aller beste hos grønnsakene i din suppe. Hvis du er strikt vegetarianer vil du kunne få umamieffekten med hjelp av en eller annen type tang, gjerne kelp/ kombu (men vær litt forsiktig med mengden, denne ingrediensen kan slå over og smake mer varm sølepytt enn hav).

 

Vegetarisk men ikke 2

Også animalske fetter har en evne å forbedre smaken i grønnsakene. Stek gjerne løk og andre ingredienser i smør. Eller – hvis du har det hjemme – i ande- eller kyllingfett.

 

Bruk et minutt på garnering

En dyp tallerken med glatt suppe er ikke det mest fantasifulle du setter frem på et bord. Husk å spare noen pene, fargerike biter av ingredienser – for eksempel en klype persille, de rista nøttene fra gresskaret eller litt av det grønne fra purren – til garnityr. Noen dråper fin olje og et tak med pepperkvernen er også bra.

 

Tøm kjøleskapet for grønnsaksrester

De grønne bladene rundt blomkålen, stilken fra både blomkål og brokkoli, den siste guleroten som nesten mistet stinget, det grønne fra purren, stilkene fra bladpersillen og så videre. I en mikset suppe tilfører disse ”restene” alle sitt bidrag til en symfoni av smaker.

 

Musserende til suppe

Det er vanskelig å si hva det er som gjør det, men et musserende vin er optimalt til denne typen av suppe. Prøv.

 

-Tipsene har vi fått fra Professional Secrets-

Tilbake