Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
Slik lager du en klassisk Chili con Carne

Slik lager du en klassisk Chili con Carne

En riktig chili er stor matkunst, men vi hjelper deg å få det til

 

Stek kjøttet først

En riktig chili skal ha røkt, brent smak. Stek derfor alt kjøttet skikkelig først før du legger det i gryten. Også løken skal stekes smaksrik og myk. Og prøv å ha med minst en type røkt chili.

 

Lag gjerne chili dagen før

Chili er en perfekt rett for mange gjester, ikke minst for at den blir aller best hvis du lager den en dag eller to i forveien. Chilin er varm og sterk og full av store og sterke smaker og skal kompletteres med friske og sprø tilbehør.

 

Bare riktige krydder

Visst er det lettvint å kjøpe en boks krydder med chili i matbutikken, men resultatet av den vil bare gi en blek påminnelse om den sterke gryteretten som kalles ”chili”. Lag din egen krydderblanding. Kjøp hel, tørket chili. Og bruk hel sortpepper, hel spisskummen, hel koriander ( og så videre, avhengig hva du vil ha i din chili) som du kverner selv.

 

Lag krydderne sterkere

Hvis de ikke er ristet – rist krydder en anelse i en tørr panne (særlig spisskumen), og stek for seg selv en stund i det varme fettet så smakene får blomstre skikkelig.

 

En søtere chili con carne

Bytt ølet mot vanlig coca cola. Den gir en fin farge og en karamellaktig sødme.

 

En grønnere chili con carne

Chili con carne er en god rett for de som vil redusere sitt kjøttinntak siden hver og en enkelt kan komponere sin chilitallerken med de tilbehør - for eksempel skivet avokado, kuttet salat, hakket tomat, hakket mild løk og så videre – som man vil. Dessuten er bønner – særlig kidneybønner eller sorte bønner – et perfekt tilbehør.

 

Bønner til chili con carne

For de ortodokse er det veldig viktig at de gode bønnene  – helst kidneybönner eller sorte bønner - skal bli servert ved siden. Husk på at bønnene skal ligge i vann over natten. Planlegg. Og kok de gjerne i kyllingkraft.

 

Hvilken type chili til chili?

Regel nummer en er at en chili må inneholde chili. Regel nummer to er at man trenger mer enn en sort chili for å få til store, flerdimensjonale smaker. For eksempel: Ancho, Mulato, Guajillo, Pasilla, Chipotle, Poblano

At smaken kan være forskjellig avhenger mye på om chilifruktene er ferske, tørket eller røkt. Bruk flere sorter i din chili og minst en som er røkt. Prøv deg frem og finn dine favoritter.

Hvis du ikke finner hel, tørket chili i din butikk, kjøp in et lite lager (de holder lenge) på internett.

 

Vegochili’n trenger umami

En sterk gryte med bønner er en god rett for alle som ikke spiser kjøtt, men uten kjøttet forsvinner minst en smaksdimensjon. Dette kan erstattes med ingredienser som tilfører umami. For eksempel sopp, soya, tomat, en klype sjøgress og så videre. Vær litt forsiktig når du tilsetter disse smakene så det ikke blir for mye av noe.

 

Oppskrift chili con carne

Dette er en grunnoppskrift. Følger du den får du et utmerket resultat. Så utvikler du den og du kommer til å få din egen, fantastiske variant.

  • Omtrent 2 kilo storfekjøtt for eksempel høyrygg  eller margbein.
  • 1 l bra fond
  • 1 stykke flesk/ 1 pakke ekte bacon (140 g)
  • 4 store løker
  • 3-4 båter med hvitløk
  • 3-4 stenger med selleri
  • 2-3 gulerøtter
  • Smakløs olje og/ eller ister
  • 2 ssk hel spisskummen
  • I ssk tomatpuré
  • ½ liter mørkt øl
  • 1 shot tequila eller to
  • Omtrent 1 chili mulato
  • Omtrent 2 chili chipotle
  • Omtrent 1 chili guajillo
  • Omtrent1 chili poblano

 (Mengden og miksen chili bestemmer du selv, det viktige er at det skal være flere sorter som gir forskjellige typer av sterke, søte, blomstrete, fruktige, røkete smaker.)

 

Gjør slik:

  • Hakk løken og stek den gylden i en romslig gryte. Legg så etter hvert til hakket hvitløkbåter, hakket selleri og grovt kuttet gulerøtter (knuses senere). I mellomtiden:
  • Kutt baconet i strimler og stek i en stor stekepanne. Kutt kjøttet i store biter og bryn i en stekepanne. Alt ettersom kjøttet er skikkelig brunet, legg det over i den romslige gryten.
  • Rist spisskummen i en tørr stekepanne og knus i en morter.
  • Legg til fond, tomatpuré, tequila, spisskummen og smul ned chilifruktene.
  • Ha i mer vann hvis nødvendig og la det koke minst to timer. Kjøttet skal bli MØRT. Gulerøttene skal koke istykker.
  • Sett på lokk når chili’n er ferdigkokt og la gjerne gryten stå til neste dag.

 

Tilbehør til chili

Nachos, hvete- eller maistortillas, fersk koriander, limebåter, fint kuttet salat,  kirsebærstomater, hakket mild løk, rømme, mais, kidneybønner, sorte bønner med mere.

 

Lag egne nachos

Harde nachos smaker bedre hvis du friterer dem selv – av myke tortillabrød; Kjøp så små og tynne tortillabrød som mulig. Kutt dem i – forslagsvis – 8 stykker. Friter dem pent brune, gjerne i maisolje. Legg til tørk på papir eller et sidestykke

 

-Tips og oppskrift har vi fått fra Professional Secrets-

Tilbake