
Unngå disse tabbene når du koker egg
Hvordan liker du egget ditt? Smilende, men ganske bløtt? Eller hardkokt med en touch av bløt kjerne? Enten du skal koke egget bløtt, hardt eller smilende, kan små feil fort hakke skår i gleden. Noter deg disse tipsene, så slipper du hengende nebb rundt frokostbordet.
Definisjonen av det perfekte egget går det 13 av på dusinet. Og selv om din egen beskrivelse sier smilende med fløyelsmyk kjerne, vil ikke én bestemt oppskrift gi deg det samme resultatet hver gang du kakker kniven gjennom skallet. Hvorfor? Fordi det er så mange ulike faktorer som spiller inn:
Hvor kaldt er egget? Hvor stort? Og hvor ferskt? Hvor høyt over vannet er du? Hvor lenge er det mellom egget kokes til frokosten serveres?
Derfor er det umulig å gi en enkel oppskrift på bløtkokt, smilende og hardkokt egg. Du kan likevel jobbe ut fra ei slags grunnoppskrift:
Kok opp vann i en kjele (nok til at vannet vil dekke egget). Legg romtempererte egg oppi. Bløtkokte egg trenger cirka 5 minutter koketid, mens 8 minutter holder til hardkokte. Smilende – noe midt imellom, alt etter hva du mener er smilende nok.
Ikke gjør dette hjemme
Når du dekker på med eggeglass, pass på at du svinger unna disse tabbene.
1. Iskaldt egg fra kjøleskapet oppi kokende vann.
Da er det stor sjanse for at egget sprekker. La heller egget ligge en god stund på kjøkkenbenken før du skal koke det – gjerne over natta. Da går alt straks så mye bedre.
2. Ingen avkjøling etter koketiden.
Nei vel, var det ikke et grønt egg du ønsket deg? Da er det lurt, uansett hvordan du liker egget, å avkjøle egget når timeren ringer. Hvis ikke fortsetter kokeprosessen og det bløtkokte ender opp hardt – og det hardkokte egget grønt. Fyll kjelen straks med iskaldt vann og la det ligge i et minutts tid. Ikke for lenge – dersom du ikke liker egget kaldt, vel å merke.
3. Koke eggene før frokostbordet er dekket.
Det er bedre at familie og gjester venter på egget, enn at egget venter på dem. Kok eggene etter alle har satt seg til bords. Da slipper du å enten servere eggene kalde – eller plutselig hardkokte.
4. Lik koketid til fjells.
For å bevare kosen rundt hyttefrokosten, bør du huske på å ta høyde for høydeforskjellen. Ved 1000 meter koker nemlig vannet på 96,8 grader. Det betyr at du må legge til noen sekunder på koketiden. Vi anslår 30–45 sekunder eggstra, men prøv deg gjerne litt frem.
Nyt smaken – og få flust med næringsstoffer på toppen
Når du til slutt har et (bortimot) perfekt egg i eggeglasset ditt, spis det med god samvittighet. Ikke bare er det en sikker kilde til protein. Egg inneholder også alle andre næringsstoffer vi trenger for at kroppen skal vokse og fungere godt – bortsett fra vitamin C. Spe på frokosten med et glass appelsinjuice, så har du jaggu dekket det behovet også.
Egg, altså – fylt med gull.
Tips og eggetriks har vi fått fra Rune Elnan // famille.no
Har du redskapene klare? Her finner du eggeglass og annet eggete utstyr.
-
Modern House
Eggedeler dobbel hvit
199,-
På nettlager -
Krups
Eggekoker 7 egg 350W
474,-
Få på nettlager -
Wik & Walsøe
Alv eggeglass
149,-
På nettlager -
Wik & Walsøe
Alveskog eggeglass
149,-
På nettlager -
Rosendahl
Grand Cru eggeglass 2 stk
219,-
På nettlager -
Kähler
Hammershøi eggeglass hvit 2 stk
299,-
På nettlager -
Alessi
Cico eggeglass m/skje svart
239,-
Få på nettlager -
-50%
-
Le Creuset
Eggeglass ocean
119,-
Kun Klikk & Hent -
Iittala
Raami eggeglass 12 cm 2 stk hvit
329,-
Få på nettlager -
Lyngby Porcelæn
Rhombe Color eggeglass 5 cm gul
129,-
Få på nettlager -
Lyngby Porcelæn
Rhombe Color eggeglass 5 cm rosa
129,-
Få på nettlager