Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
Logg inn eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Fortsett å handle Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Begynn å handle
Hvilken stekepanne skal jeg velge? Denne guiden hjelper deg

Hvilken stekepanne skal jeg velge? Denne guiden hjelper deg

Stål, aluminium eller støpejern? Belagt eller ikke? Klart det er vanskelig å vite hvilken stekepanne du bør velge. Derfor har vi laget en denne guiden. Her får du god oversikt over de ulike stekepanne-kandidatene.

En kan bli svett i pannen av mindre. Ord som varmefordeling, belegg, tykkbunnet og formstøpt kan fort gå i surr. Og da blir det saktens ikke lettere å velge.

I denne oversiktlige guiden hjelper vi deg å sortere og forklare ulike kvaliteter og begrep. Du finner informasjonen du trenger om stekepanner i stål, aluminum og støpejern, slik at du kan gjøre et godt valg – for deg. 

Du får også nyttige tips om renhold og vedlikehold, så pannen holder koken lengst mulig.



Tykk eller tynn bunn?

Noe av det viktigste du bør være obs på, er om stekepannen du vurderer å kjøpe har tykk eller tynn bunn.

Tynne bunner varmes opp i et forrykende tempo, som gjør at maten fort kan brenne seg om du ikke følger med. Stekepanner med tynne bunner passer best til hurtig fresing av kjøtt og grønnsaker til for eksempel wok. 

En ting vi absolutt ikke anbefaler, er å legger en tykk indrefilet oppi en tynnbunnet stekepanne. Kjøttet stjeler varmen fra pannen, som gjør at du ender opp med å bruke uhorvelig lang tid på å fikse biffen til servering. I tillegg er det stor sjanse for at den blir ujevnt stekt – til stor skuffelse for den som gleder seg til et utsøkt biffmåltid.

En stor fordel med tynnbunnede stekepanner er at de ofte er lette og enkle å håndtere. 

Tykke bunner bruker lengre tid på å varmes opp, men holder mye bedre på varmen. I tykkbunnede stekepanner kan du trygt steke biff og kyllingfilet uten å frykte at varmen plutselig fordufter. Prisen er ofte litt høyere, men du får mange gleder igjen for investeringen.



Stekepanner i stål – uten belegg

Stekepanner i stål er restaurantenes soleklare favoritt. For det første er de imponerende holdbare, i tillegg er stålpannene de eneste som takler maks varme uten å ta skade av det. I tillegg kan pannene bare slenges inn i oppvaskmaskinen straks retten er servert.

Men husk to ting: bruk alltid fett i pannen, og ikke snu kjøttet for ofte. Resultatet blir alltid best når det får ligge og surre i fett til stekeskorpa er laget.

Fordelene med stekepanner i stål uten belegg:

  • Tåler røff behandling og høy temperatur.
  • Har ofte en kjerne av aluminium som fordeler varmen både raskt og jevnt.
  • Du kan bruke redskaper i stål og alle andre materialer uten at den tar skade.
  • Imponerende holdbar. Ikke bli overrasket om du bruker den samme stekepannen om 30 år.

Ettersom pannen fort blir fryktelig varm, er den ikke spesielt godt egnet til eggerøre og andre retter med melk i. Da bør du helst velge en tykkbunnet stekepanne med belegg.

Slik rengjør du stålpannen:

  • Vask pannen så snart den er avkjølt, så fastbrente rester ikke setter seg altfor godt.
  • Bruk oppvasksåpe, så blir stålet skinnende rent mellom hver gang.
  • Du kan gjerne vaske pannen i oppvaskmaskin, om du vil.
  • Du kan fint bruke en skuresvamp på matrester som nekter å gi slipp, uten å være redd for å skade pannen.



Stekepanner i stål – med belegg

Stålpanner med belegg gir deg en stekepanne som holder i flere tiår, men du må behandle den med større varsomhet enn ubelagte stålpanner.

Stålpanner med belegg gir deg 3 store fordeler: 

  • Du trenger minimalt med fett i pannen.
  • Maten fester seg ikke så lett.
  • Oppvasken er unnagjort på null komma niks.

Belegget gjør at du bør følge disse anbefalingene:

  • Varm opp pannen gradvis.
  • Bruk redskaper av silikon eller tre.
  • Når pannen er helt avkjølt, vask alltid med fettløselig såpe. Hvis ikke kan matrester brenne seg inn i belegget neste gang du bruker den, og etter hvert bli ødelagt.
  • Mange belagte stekepanner kan vaskes i oppvaskmaskin, men vi anbefaler likevel håndvask. Belegget blir fortere slitt av den sterke oppvaskmaskin-såpa.
  • Bruk aldri stålull eller redskaper av stål – da blir det fort riper i belegget.
  • Husk å alltid vaske under stekepannen.



Stekepanner i aluminium

Aluminium er et lett materiale som leder varme svært godt. Det er to av hovedgrunnene til at aluminiumspanner er de mest populære på markedet. Den tredje er at de har et non-stick-belegg som gjør at alt av egg og bacon blir med på tallerkenen, og ikke klorer seg fast i pannen. Det samme belegget gjør at du slipper å bruke lang tid på oppvasken. Noen få strøk med børsten, så er pannen ren og pen.

Fordelene med aluminiumspanner:

  • Varmes raskt opp og fordeler varmen jevnt i hele pannen.
  • Lett og solid materiale, som gjør flipping av pannekaker lett som en lek.
  • Har et non-stick-belegg som krever mindre fett. Det gjør at maten ikke fester seg og den blir enkel å rengjøre.

Husk at stekepannen må varmes opp gradvis for å ikke skade belegget. I tillegg bør du bruke redskaper laget av silikon og tre – ikke stål. 

Slik rengjør du aluminiumspannen:

  • Når pannen er helt avkjølt, vask alltid med fettløselig såpe. Hvis ikke kan matrester brenne seg inn i belegget neste gang du bruker den, og etter hvert bli ødelagt.
  • Mange aluminiumspanner kan vaskes i oppvaskmaskin, men vi anbefaler likevel håndvask. Belegget blir fortere slitt av den sterke oppvaskmaskin-såpa.
  • Aldri bruk stålull eller redskaper av stål – da blir det fort riper i belegget.
  • Husk å alltid vaske under stekepannen.



Stekepanner i støpejern

Støpejernspannen vil stå trofast på koketoppen livet ut – hvis du behandler den med omsorg og kjærlighet. For er det ett materiale som når til topps på kvalitetsbarometeret, er det støpejernet. Støpejernspannen er tung, men det er en liten pris å betale når kjøttet blir perfekt stekt – tiår etter tiår. 

Bare husk å varme opp støpejernet gradvis, og avslutt et par hakk før du vanligvis stopper. Støpejernet blir nemlig hett selv på middels temperatur.

Du kan velge mellom belagte og ubelagte støpejernspanner. Husk at du alltid bør bruke redskaper av tre eller silikon, enten pannen er belagt eller ei.

Fordelene med støpejernspanner:

  • Leder varme ekstremt godt, og holder på den.
  • Maten klarer ikke å stjele varme, men stekes alltid på helt jevn temperatur.
  • Det beste materialet å steke biff og kyllingfilet på – og egentlig alt annet!
  • Kan settes i stekeovnen hvis du får lyst til lage grytebrød, for eksempel (så lenge håndtaket også er laget av støpejern).

Unike fordelene med ubelagte støpejernspanner:

  • Lager sitt eget «non-stick-belegg» av fettet i matlagingen. Patina, heter det.
  • Ubelagt støpejern tar ingen skade av de aller høyeste temperaturene.

Unike fordeler med belagte støpejernspanner:

  • Du trenger mindre fett i pannen.
  • Rengjøringen blir enklere – det skal mer til for at noe setter seg fast.
  • Belegget dekker porene i støpejernet, så verken smak eller lukt sitter igjen.
  • Ingen risiko for rust.

Slik rengjør du støpejernspannen

  • Ubelagte stekepanner skal vaskes med vann og børste – ikke såpe – og deretter tørkes.
  • Hvis du trenger å gi den ubelagte pannen en grundigere vask, må du sette den inn med olje etterpå. Varm opp olje, og gni inn både bunn og kanter med et tørkepapir.
  • Belagte stekepanner kan vaskes med børste og mildt oppvaskmiddel, hvis det er behov for det.
  • Husk å alltid vaske under stekepannen.
  • På de belagte stekepannen er kanten øverst ikke belagt. Pass på å tørke godt her.
  • Aldri sett støpejernspanner i oppvaskmaskinen.



Samlebånd versus formstøpt

Alle stekepanner er enten produsert på samlebånd, eller så er de håndstøpt i form. En samlebåndsprodusert stekepanne er vanligvis rimeligere enn en formstøpt stekepanne. Samtidig er det en panne som tåler mindre.

Stekepanner som produseres på samlebånd får nemlig luftbobler i materialet. Luftboblene blir små svakhetspunkt som gjør at pannen ikke tåler noe særlig temperaturendringer før den slår seg. En bøyd panne mister kontakten med stekeplata, som igjen betyr at pannekaka blir brent ytterst – og rå midt på.

Den formstøpte stekepannen, derimot, er som en solid kloss i forhold. Her er ingen luftbobler å spore. Dermed er den mer solid og takler temperaturforskjeller langt bedre. Det betyr at det skal mye mer til før pannen bøyes og belegget begynner å flasse.



5 ting du bør gjøre for å blidgjøre stekepannen

Uansett hvilken stekepanne du velger, har vi noen råd til deg. Noter disse tipsene under kokkelua, så kommer den til å steke smakfulle retter for deg både vel og lenge.

1. Pass på å ikke gi stekepannen temperatursjokk 

Det kan fort skje hvis du er for utålmodig. Det er viktig at du varmer opp stekepannen gradvis. Start på lav varme, og øk temperaturen litt etter litt. Og etter pannen er ferdig med dagens stekeoppdrag, vent med å vaske den til pannen er helt avkjølt.

2. Vask stekepannen for hånd

Bruk kost og fettløselig såpe i stedet for å velge lettvintløsningen (også kalt oppvaskmaskinen). Det kommer pannen til å takke deg for – hver eneste gang. 

Bare husk at støpejernspannen uten belegg helst ikke skal hilse på oppvasksåpen, med mindre det er nødstilfeller.

3. Husk å vaske under stekepannen

Undersiden av stekepannen er vel så viktig å rengjøre som toppen. Alt av fett og matrester som umerkelig har festet seg under stekepannen, må vekk på en flekk. 

Hvis du glemmer å svinge børsten et par runder her, kan fettet svi seg ordentlig fast neste gang du setter pannen på varmen. Og det, kjære kokkevenn, kan bidra til at varmetilførselen blir altfor heftig. Det igjen, kan bety at pannen blir bøyd, belegget flassete – og middagen en skuffende, svidd affære.

4. Supertips for grundig rengjøring av undersiden

Hvis undersiden av stekepannen begynner å ligne et (lite imponerende) kunstverk laget av fett, er det på tide å ta et kraftig grep.

Følg denne fremgangsmåten for å få undersiden skinnende blank igjen:

  • Dryss rikelig med bakepulver over hele stekepannen.
  • Drypp litt oppvasksåpe over.
  • Dekk hele pannen med tørkepapir og hell eddik på papiret.
  • La magien virke en stund.
  • Deretter, ta av papiret og skrubb forsiktig med Euroscrubby, eller annen skånsom skureklut.
  • Voilà! Bunnen er skinnende ren.

5. Legg noe mellom stekepannene

Stekepannen fortjener å bli satt pris på, også når den ikke er i aksjon. Stabling i skap og skuffer er ofte smart og nødvendig, men pass på at stekepanner og lokk ikke skraper opp det dyrebare belegget. Legg derfor noe imellom, for eksempel en stekepannebeskytter



Ble du klokere på de ulike stekepannene nå? Finn stekepannen du trenger her

Tilbake
Velg butikk

Klikk & Hent-ordren kan hentes 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider.
Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.