Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Guide til kakedekorasjon – alt du trenger å vite om glasur og fondant

Guide til kakedekorasjon – alt du trenger å vite om glasur og fondant

Hemmeligheten bak bakverk som både smaker himmelsk og ser uimotståelig ut? Glasur og fondant! Men hvilken type bør du bruke når? Få oversikt over de 4 vanligste metodene for kakedekorasjon, når du bruker dem – og hvordan få best resultat med alt fra cupcakes til bryllupskaker.

Kort oppsummert: De 4 vanligste glasurmetodene for kakedekorasjon: Royal icing (melisglasur) fungerer som pynt og glasur til småkaker, og lim til pepperkakehus. Smørkrem er luftig og perfekt som glasur til cupcakes og lag-på-lag-kaker. Fondant gir en helproff kake-finish og kan også formes til figurer. Og sist, men ikke minst: Den klassiske marsipanen egner seg både som kaketrekk, konfekt og pynt.

– Er det sant? Har du lagd den selv?

Hvis det er responsen du sikter mot ved neste festlige anledning, les videre.

Vi spiser med øynene, sies det. Så forskjellen på bakverk med påklæsjet glasur og det mer forseggjorte er derfor enorm. Det fine er at du ikke trenger å være kunstnerisk konditor for å få dreisen på det. 

Her får du en kjapp innføring i det viktigste du trenger å vite om å pynte og glasere bakverk.

Kjeks i ulike figurer med farget glasur

Hva er melisglasur (royal icing)?

Royal icing er stiv glasur laget av melis, eggehvite og gjerne en skvett sitronsaft. Den stivner kjapt, blir hard som et tynt skall og er lett å håndtere.  

Bruk royal icing (melisglasur) når du skal

  • lime pepperkakehus og andre kreative kreasjoner.
  • dekorere og lage mønster og tekst på kaker.
  • pynte småkaker og kjeks (eller kanskje lime på smågodt?).

Tips for å lykkes med melisglasur: 

  • Lag melisen ved å vispe sammen 1 eggehvite, 200 gram melis og 1 ts sitronsaft (eller kjøp en ferdigmiks fra ScrapCooking).
  • Sikt deg inn på tannpastakonsistens. Blir den for tynn, ha i mer melis. Er den for tykk, spe på med vann (ørlitt holder!). 
  • For å skrive eller lage mønstre, bruk en sprøytepose med tynn tipp.
  • For best resultat, la kunstverket få tørke i et tørt rom med god ventilasjon og uten høy luftfuktighet.

Blir du ikke ferdig? Du kan oppbevare ferdig glasur i en lufttett boks i kjøleskapet et par dager. Rør godt før du bruker den igjen.

Tips: Med konditorfarge eller ScrapCooking sin pulverfarge, har du hele paletten tilgjengelig – fra duse pasteller til knæsje fargekomboer. 

Se også fargeguide til baking: Alt du trenger å vite om fargegel og fargepulver

Visp med grønn smørkrem

Hva er smørkrem (buttercream)?

Konditorens klassiker – smørkremen – lager du av smør, melis og gjerne litt melk eller fløte. Den luftige, kremete glasuren er morsom å sprute og enkel å fordele. Og lett å imponere med!

Bruk smørkrem når du skal

  • toppe muffins og cupcakes (slik som lekkerbiskene i konditordisken).
  • ha stabilt fyll mellom kakebunner.
  • ha et «smulelag» (crumb coat) under fondant for å jevne ut kaken og gi et glatt underlag.

Tips for å lykkes med smørkrem: 

  • Kaldt smør gir klumper, så ta det ut av kjøleskapet i god tid. 
  • Vær kreativ og eksperimenter! Smørkrem kan farges og smaksettes i det uendelige, fra søt vanilje og sjokolade til syrlig sitrus og friske bær. Eller hva med et lite chili- eller kaffekick?
  • Fyll en sprøytepose og prøv deg frem med ulike tipper. Roser, spiraler, hjerter og border – lerretet er ditt. 
  • Smørkrem kan fint lagres i kjøleskapet et par dager, bare pass på at den blir romtemperert og myk igjen før du bruker den.

Vil du ha en snarvei? Bruk ScrapCookings glasurmiks og tilsett smør og litt melk, så har du luftig smørkrem på null komma svisj.

Gul fondant og fargegel

Hva er fondant (sukkerpasta)?

Ikke forveksle fondant med desserten sjokoladefondant. Dette er en bøyelig sukkerdeig laget av blant annet sukker, vann og glukose. Den kan kjevles, formes og farges som du vil, og resultatet er kjøpekake-finish. 

Bruk fondant når du vil

  • dekke hele kaker. (Fondant gir et mer polert uttrykk enn marsipan og passer til bryllup og anledninger når resultatet skal være on point.) 
  • forme spiselige blomster, sløyfer og figurer. Du kan også bruke silikonformer. 
  • dekorere detaljert. Kjevle fondanten tynn før du stikker ut mønstre med former og utstikkere.

Tips for å lykkes med fondant: 

  • Dryss melis eller maizena på underlaget, så fondanten ikke fester seg.
  • Kna inn gel- eller pulverfarge i små porsjoner. Bygg fargen gradvis. (Husk hansker. Det setter farge!)
  • Fondant reagerer med kremfløte, så hold fløten unna.
  • Oppbevar fondanten innpakket i tett plastfolie i romtemperatur, ellers tørker den fort ut. 
  • Høy luftfuktighet (som i kjøleskap) kan få fondanten til å «svette».

Du kan selvfølgelig lage den selv, men er du motivert for å gjøre det litt enkelt, kjøp ferdig fondant, som ScrapCookings i ulike farger og størrelser. Du får også kjøpt ferdige fondantlokk for å heldekke kaker.

Kake med rosa marsipanlokk

Hva er marsipan (mandelfondant)?

Marsipan er laget av mandler, melis og eggehvite, og har den klassiske, nøtteaktige smaken vi forbinder med nesten alle norske høytider. Den kalles også mandelfondant, ettersom bruksområdet er ganske likt fondantens.

Bruk marsipan når du vil

  • trekke klassiske selskapskaker. (Gir et mer ekte og hjemmelaget preg sammenlignet med fondant.)
  • lage konfekt (hva er vel påske og jul uten?). Rull små kuler og pølser og dypp i sjokolade eller pynt med for eksempel nøtter.
  • pynte kaker med marsipanroser eller spiselige figurer.

Tips for å lykkes med marsipan:

  • Kjevle marsipanen mellom to ark bakepapir, så blir det mindre kliss og enklere å flytte. 
  • Bruk marsipanen som den er, eller piff den opp med konditorfarge og smaksekstrakt.
  • Pass på at kaken ikke er for fuktig. Marsipanen kan «smelte» om det er for mye fløte, så et tynt lag krem under lokket er nok. 
  • Pensle med glitter, så har du prikken over i-en.
  • Pakk marsipandeigen godt inn i plastfolie etter bruk, så tørker den ikke ut.

Vil du ikke lage marsipanen selv, kan du kjøpe den ferdig. ScrapCookings marsipan kommer i flere farger.

Blå smørkrem smøres på kake

Godt verktøy = best resultat

Uansett hva du skal diske opp med, er det å velge egnet utstyr, alfa og omega. Dette er våre favoritter på verktøysfronten: 

  • Sprøyteposer + tippsett: Lar deg detaljere og snirkelmønster etter alle kunstens regler. 
  • Roterende dekorasjonsfat: Gjør det enkelt å påføre glasuren jevnt. 
  • Springform: Sørger for jevn, rett kakebunn – et must for å få et proft resultat (spesielt om du skal dekke kaka med lokk).

Sånn, da er det bare å ta forkleet på, slippe kreativiteten løs og pynte seg frem. Og husk: Om ikke alt ender opp som spiselig kunstverk på første forsøk, så smaker det i det minste digg. 

Klar for å pynte som en proff? Sjekk ut glasurer, fondant og kakeverktøy fra ScrapCooking her

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.