Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Trykkoker-guide: Få smaken av langtidskokt – på minutter

Trykkoker-guide: Få smaken av langtidskokt – på minutter

Mekke himmelsk mat på rekordtid? Nei, det er ikke en gimmick – vi snakker om den gode, gamle trykkokeren. Denne guiden viser hvordan du bruker den undervurderte kjøkkenhelten.

Kort oppsummert: Trykkokeren bruker høyt trykk og temperatur til å lage mat inntil 70 % kjappere, uten å ofre verken smak eller næringsstoffer. Den gjør det enkelt å diske opp med mørt kjøtt, saftige gryter og fløyelsmyk risotto på en brøkdel av tiden. Perfekt for småbarnsfamilier og preppeglade matentusiaster.

Med sine brytere og heftig håndtak, ser den kanskje litt avskrekkende ut, men ta det helt kuli. Trykkokeren er enkel å ha med å gjøre. Og etter å ha lest guiden, vet du både hvor lett den er å bruke – og hva slags saftig snadder du kan diske opp med.

Men før vi går løs på bruksanvisningen:

Hva er en trykkoker, egentlig?

– Hvordan kan man koke kjøtt raskere? funderte den franske fysikeren Denis Papin i 1679. Så han fant opp trykkokeren: gryta som holder dampen inne og skaper høyere temperatur enn ved vanlig koking. Det speeder opp hele prosessen, så du får saftig kjøtt, perfekt kokte grønnsaker og intense smaker – på halve tida. Selv om dagens trykkokere er mer avanserte, og noen også elektriske, er prinsippet det samme. 

Og det er mer enn én grunn til at folk fortsatt trykker den til sitt bryst.

Dame justerer lokket på en trykkoker

4 grunner til at vi digger trykkokeren

Når du først får smaken på livet som trykkoker-kokk, er det fort gjort å bli ihugga fan. 

Det fordi du

  1. kutter koketiden med opptil 70 %: Du får den digge «har stått og putret i flere timer»-smaken. 
  2. får mer intensitet i hver munnfull: Trykket presser nemlig smakene inn i maten. 
  3. sparer energi: Den korte koketiden gir cirka 50 % lavere strømbruk. 
  4. får mer næring på tallerkenen: Med kortere koketid, bevarer du flere vitaminer og mineraler. 

Kult, tenker du kanskje, men hvordan gjør jeg det?

Hold linja, vi kommer til det nå.

Mann lager mat i trykkoker

Hvordan bruke trykkoker? 5 enkle steg

Er det første gang du skal bruke en trykkoker? Det går så fint, atte.

Slik bruker du trykkokeren:

  1. Fyll gryta med godsaker og vann: Hiv i kjøtt og grønnsaker, for eksempel svinenakke, løk, poteter og gulrøtter. Det er dampen som gjør jobben, så tilsett 2–5 dl vann, avhengig av oppskrift og mengde mat.
  2. Lukk lokket og pass på at det er tett: Er det ikke tett, blir det ikke trykk. Trykkokeren må være låst før moroa kan starte.
  3. Kok opp og bygg trykk: Sett gryta på plata og skru opp varmen til full guffe. Du både ser og hører det når trykket bygger seg opp. Etter sånn cirka 5–10 minutter, når ventilen står stabilt oppe og dampen siver jevnt ut, er trykket på topp.
  4. La maten koke under trykk: Skru varmen ned så du opprettholder trykket, men uten at det fosskoker. Sett på nedtelling. Du vil se at antall minutter i oppskriften er langt færre enn du er vant med. 
  5. Slipp trykket forsiktig ut: Når ventetiden er over, skru av varmen og lett på trykket. Åpne ventilen forsiktig, og pass på å ikke brenner deg på dampen!

Har du en elektrisk trykkoker-variant? Da trenger du ikke å tenke på steg 3–5, maskina gjør nemlig hele jobben for deg. 

Se utvalget av manuelle, elektriske og multifunksjonelle trykkokere

Dame lager kake i multikoker

Hva kan du lage i en trykkoker – og hvor fort går det?

Med trykkoker kan du lage søndagsmiddag hele uka. Eller hverdagsretter fort som fy. 

Her er noen fristende favoritter:

  • Kjøtt som høyrygg, lammeskank eller svinenakke, som faller fra hverandre og smaker som det har putret hele dagen: 35–45 minutter
  • Supper og gryter som kunne kommet rett fra bestemors kjøkken: 15–20 minutter
  • Risotto med perfekt kremet konsistens – uten at du må røre (yeay!): 6–7 minutter
  • Linser og bønner uten at du må bløtlegge i forkant: 10–15 minutter
  • Bolognese med ekte italiensk trøkk: 20–30 minutter
  • Ris og grøt som ikke brenner seg: 5–8 minutter

Og dette høres kanskje ut som en crazy TikTok-hack, men det går faktisk også an å bake kake i trykkokeren. Dampen gjør den overraskende saftig. Yum! 

Tips: Har du rester i kjøleskapet? Miks kjøtt- og grønnsaksrester med litt buljong og hakkede tomater, for eksempel, og vips: digg restefest-gryte på 1-2-3.

Mann lager gryte i trykkoker

Manuell eller elektrisk – hvilken trykkoker skal du velge?

Trykkokere kommer i flere størrelser og varianter – fra enkle og manuelle til elektriske multikunstnere som gjør halve kjøkkenet overflødig.

Alle gjør jobben godt, så for å velge riktig trykkoker, tenk gjennom:  

  • Manuelt eller på autopilot? Manuelle modeller krever litt mer oppfølging, men gir rom for påfyll og justeringer mens du kokkelerer. Med elektriske trykkokere trenger du bare å trykke på rett knapp. De er ofte større, men er gjerne multikokere med flere funksjoner som gjør at du kan rydde bort både riskoker, airfryer og mer til.
  • Hvor mye mat skal du lage? Små gryter (rundt 4 liter) passer utmerket til et par. Har du mange munner å mette eller liker å lage opp flere porsjoner, vurder en trykkoker som rommer 6 liter eller mer. 

Med trykkokeren får du smaken av slowfood, fikset i en fei. (Om du vil innrømme at «Nå har me juksa litt» eller ei, er opp til deg.)

Klar for å trykkoke? Start med å trykke deg inn for å finne den nye kokkekompisen din.

Se alle trykkokerne og multikokerne våre

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.