Hvilken stekepanne skal jeg velge? Denne guiden hjelper deg
Stål, aluminium eller støpejern? Belagt eller ikke? Klart det er vanskelig å vite hvilken stekepanne du bør velge. Derfor har vi laget en denne guiden. Her får du god oversikt over de ulike stekepanne-kandidatene.
En kan bli svett i panna av mindre. Ord som varmefordeling, belegg, tykkbunnet og formstøpt kan fort gå i surr. Og da blir det saktens ikke lettere å velge. Så hvilken stekepanne passer best for deg?
I denne oversiktlige guiden hjelper vi deg å sortere og forklare ulike kvaliteter og begrep. Du finner informasjonen du trenger om stekepanner i stål, aluminium og støpejern, slik at du kan gjøre et godt valg – for deg.
Kort oppsummert:
- Bunn og vekt: Tykk bunn gir jevn temperatur og holder lenge på varmen. Tynn bunn varmes kjapt, men maten kan lettere svi seg.
- Materiale: Stålpanne tåler høy varme og røff bruk. Non-stick- og keramiske panner liker lav til middels varme. Støpejernspanner holder lenge på varmen og gir deilig stekeskorpe.
- Størrelse: Små stekepanner passer til raske retter og få porsjoner. Større panner egner seg til biff, fisk og grønnsaker. Høy kant er ypperlig til gryteaktige retter.
Gira på å sjekke ut hele stekepanne-gjengen?
Utforsk utvalget av stekepanner
Tykk eller tynn bunn?
Noe av det viktigste du bør være obs på, er om stekepanna du vurderer å kjøpe har tykk eller tynn bunn.
Tynne bunner varmes opp i et forrykende tempo, som gjør at maten fort kan brenne seg om du ikke følger med. Stekepanner med tynne bunner passer best til hurtig fresing av kjøtt og grønnsaker til for eksempel wok.
En ting vi absolutt ikke anbefaler, er å legge en tykk indrefilet oppi en tynnbunnet stekepanne. Kjøttet stjeler varmen fra pannen, som gjør at du ender opp med å bruke uhorvelig lang tid på å fikse biffen til servering. I tillegg er det stor sjanse for at den blir ujevnt stekt – til stor skuffelse for den som gleder seg til et utsøkt biffmåltid.
En stor fordel med tynnbunnede stekepanner er at de ofte er lette og enkle å håndtere.
Tykke bunner bruker lengre tid på å varmes opp, men holder mye bedre på varmen. I tykkbunnede stekepanner kan du trygt steke biff og kyllingfilet uten å frykte at varmen plutselig fordufter. Prisen er ofte litt høyere, men du får mange gleder igjen for investeringen.
Stekepanner i stål – uten belegg
Elsker du en ordentlig stekeskorpe? Da er stål din venn. Stekepanner i stål er også restaurantenes soleklare favoritt.
Dette er ikke en non-stick-panne, og den krever litt teknikk. Men får du dreisen på den, får du resultater som gir deg en ekstra fjær i kokkehatten. Disse stekepannene tåler høy temperatur, gir rask varmefordeling og er en drøm til kjøtt, fisk og andre råvarer som trenger skikkelig varmebehandling.
Fordelene med stekepanner i stål uten belegg:
- Tåler røff behandling og maks temperatur uten å ta skade av det.
- Har ofte en kjerne av aluminium som fordeler varmen både raskt og jevnt.
- Du kan bruke redskaper i stål og alle andre materialer uten at den tar skade.
- Imponerende holdbar. Ikke bli overrasket om du bruker den samme stekepanna om 30 år.
- Du kan slenge den inn i oppvaskmaskinen, men håndvask er alltid å foretrekke.
Ettersom panna fort blir fryktelig varm, er den ikke spesielt godt egnet til eggerøre og andre retter med melk i. Da bør du helst velge en tykkbunnet stekepanne med belegg.
Slik får du best resultat med stekepanner i stål:
- Forvarm panna før du legger på maten. Den skal være skikkelig god og varm.
- Bruk alltid nok fett i stekepannen, spesielt til magre råvarer.
- Ikke rør maten for tidlig – den slipper når den er klar.
- Ved fastbrente rester: Kok opp vann med litt natron. Magisk.
- Bruk redskaper som tåler varme, men unngå å ripe opp overflaten.
Vil du gå enda mer i dybden? Få full oversikt – se egen guide om stekepanner i stål
Stekepanner i stål – med belegg
Stålpanner med belegg gir deg en stekepanne som holder i mange år, og blir fort en en hverdagsfavoritt. De er lette å håndtere, enkle å rengjøre, og takket være belegget slipper maten lett – selv med lite fett. Perfekt når du lager egg, fisk, pannekaker eller grønnsaker og vil ha minst mulig søl. Bare pass på at du behandler den med større varsomhet enn ubelagte stålpanner.
Stålpanner med belegg gir deg 3 store fordeler:
- Du trenger minimalt med fett i pannen.
- Maten fester seg ikke så lett.
- Oppvasken er unnagjort på null komma niks.
Belegget gjør at du bør følge disse anbefalingene:
- Varm opp panna gradvis.
- Bruk redskaper av silikon eller tre.
- Unngå å bruke olje på sprayflaske – det kan etterlate et belegg som ikke er så lett å få bort.
- Når panna er helt avkjølt, vask alltid med fettløselig såpe. Hvis ikke kan matrester brenne seg inn i belegget neste gang du bruker den, og etter hvert bli ødelagt.
- Mange belagte stekepanner kan vaskes i oppvaskmaskin, men vi anbefaler likevel håndvask. Belegget blir fortere slitt av den sterke oppvaskmaskin-såpa.
- Bruk aldri stålull eller redskaper av stål – da blir det fort riper i belegget.
- Husk å alltid vaske under stekepannen.
Vil du vite mer? Se guiden – slik tar du vare på keramiske stekepanner
Stekepanner i aluminium
Mange keramiske non-stick-panner er laget av aluminium, som leder varme svært godt. Det er to av hovedgrunnene til at aluminiumspanner er de mest populære på markedet. Den tredje er at de har et non-stick-belegg som gjør at alt av egg og bacon blir med på tallerkenen, og ikke klorer seg fast i pannen. Det samme belegget gjør at du slipper å bruke lang tid på oppvasken. Noen få strøk med børsten, så er panna ren og pen.
Fordelene med aluminiumspanner:
- Varmes raskt opp og fordeler varmen jevnt i hele pannen.
- Lett og solid materiale, som gjør flipping av pannekaker lett som en lek.
- Mange aluminiumspanner kan vaskes i oppvaskmaskin (men vi anbefaler likevel håndvask).
- Har et non-stick-belegg som krever mindre fett. Det gjør at maten ikke fester seg og den blir enkel å rengjøre.
Husk at stekepanna må varmes opp gradvis for å ikke skade belegget. I tillegg bør du bruke redskaper laget av silikon og tre – ikke stål.
Stekepanner i støpejern
Støpejernspanna vil stå trofast på koketoppen livet ut – hvis du behandler den med omsorg og kjærlighet. For er det ett materiale som når til topps på kvalitetsbarometeret, er det støpejernet. Støpejernspanna er tung, men det er en liten pris å betale når kjøttet blir perfekt stekt – tiår etter tiår.
Bare husk å varme opp støpejernet gradvis, og avslutt et par hakk før du vanligvis stopper. Støpejernet blir nemlig hett selv på middels temperatur. Med riktig vedlikehold blir støpejern bare bedre med årene, og gir deg jevn steking, nydelig smak og en fantastisk stekeskorpe.
Du kan velge mellom belagte og ubelagte støpejernspanner. Ubelagte støpejernspanner tåler metallredskaper. Er den emaljert, husk å bruke redskaper av tre eller silikon.
Fordelene med støpejernspanner:
- Leder varme ekstremt jevnt og godt, og holder på den.
- Maten klarer ikke å stjele varme, men stekes alltid på helt jevn temperatur.
- Det beste materialet å steke biff og kyllingfilet på – og egentlig alt annet!
- Kan settes i stekeovnen hvis du får lyst til lage grytebrød, for eksempel (så lenge håndtaket også er laget av støpejern).
- Støpejernspanna kan til og med fungere på grillen.
Unike fordelene med ubelagte støpejernspanner:
- Lager sitt eget «non-stick-belegg» av fettet i matlagingen. Patina, heter det.
- Ubelagt støpejern tar ingen skade av de aller høyeste temperaturene.
Unike fordeler med belagte støpejernspanner:
- Du trenger mindre fett i panna.
- Rengjøringen blir enklere – det skal mer til for at noe setter seg fast.
- Belegget dekker porene i støpejernet, så verken smak eller lukt sitter igjen.
- Ingen risiko for rust.
Vil du ha flere tips om støpejernspanner? Enkle tips om vedlikehold av støpejernspanner
Kan stekepanna brukes på induksjon og i stekeovn?
Tre ting som også kan spille inn i valget av rett stekepanne:
- Passer stekepanna på induksjonsovn? Sjekk at panna er kompatibel og at diameteren matcher platetoppen. Tyngre bunn gir bedre kontakt med plata, og dermed jevnere varmefordeling.
- Kan du ha stekepanna i ovnen? Selve stekepanna tåler å settes i ovnen, men ikke alle håndtak. Med et varmebestandig eller avtagbart håndtak, har du alle muligheter åpne.
- Hva er et godt stekepanne-håndtak? Et avtagbart håndtak er kjekt enten du vil ha stekepanna inn i ovnen eller bare vil utnytte skapplassen. Sjekk ellers at håndtaket kjennes godt i hånden, er behagelig å bruke og ikke blir for varmt å holde i. Er det festet med nagler, sitter det bedre enn med skruer.
Samlebånd versus formstøpt
Alle stekepanner er enten produsert på samlebånd, eller så er de håndstøpt i form. En samlebåndsprodusert stekepanne er vanligvis rimeligere enn en formstøpt stekepanne. Samtidig er det en panne som tåler mindre.
Stekepanner som produseres på samlebånd får nemlig luftbobler i materialet. Luftboblene blir små svakhetspunkt som gjør at panna ikke tåler noe særlig temperaturendringer før den slår seg. En bøyd panne mister kontakten med stekeplata, som igjen betyr at pannekaka blir brent ytterst – og rå midt på.
Den formstøpte stekepannen, derimot, er som en solid kloss i forhold. Her er ingen luftbobler å spore. Dermed er den mer solid og takler temperaturforskjeller langt bedre. Det betyr at det skal mye mer til før panna bøyes og belegget begynner å flasse.
Les også: Hvordan bruke og vedlikeholde stekepanna – komplett guide
Ofte stilte spørsmål om stekepanner
Har du flere spørsmål om stekepanna di, eller noe du fortsatt lurer på? Her får du svarene på spørsmålene vi ofte får.
Hvordan måle stekepanne (diameter)?
Sett panna på benken og mål fra innvendig kant til innvendig kant (uten håndtak). Det er denne størrelsen vi oppgir (20, 24, 26, 28, 30 cm).
Skal du kjøpe lokk til stekepanna?
Velg samme størrelse (cm) som toppdiameteren du finner når du måler.
Skal du matche en induksjonsplate?
Da er det bunndiameteren (den flate, magnetiske kontaktflaten under panna) du skal sammenligne med størrelsen på induksjonsringen på kokesonen. Fordi stekepanner har skrå kant, er bunndiameteren ofte noen centimeter mindre enn toppdiameteren.
Kan jeg bruke stekepanna på grillen?
Ja, enkelte støpejerns- og stålpanner uten belegg tåler heten fra grillen. Belagte/non-stick-panner tåler ikke dette.
Hvordan oppbevarer jeg stekepanner uten at de får riper og skader?
Unngå å stable dem rett oppå hverandre. Da skrapes de fort opp. Legg heller en pannebeskytter, et kjøkkenhåndkle eller litt kjøkkenpapir mellom, så holder både bunn og belegg seg pene lenger.
Belegget på stekepanna har blitt ødelagt. Hva gjør jeg?
Er skaden først skjedd, er det ikke så mye å gjøre, dessverre. Er det små riper, kan du fortsette å bruke den, men effekten vil være litt dårligere. Er det dype riper og avskalling, er det tryggest å erstatte panna.
Så vær føre var: For mye varme, feil redskaper og hard skrubbing er beleggets verste fiender. Så vil du at panna skal vare lenge, vær snill med den: Bruk middels varme, redskaper i tre eller silikon, og vask forsiktig med en myk børste eller klut.
Ble du klokere på de ulike stekepannene nå? Finn stekepanna du trenger her
-
Woll
ECO Lite QXR stekepanne 24 cm avtagbart håndtak svart
1 299,-
På nettlagerFinnes i 54 butikker -
-
-
Woll
ECO Lite QXR stekepanne 20 cm avtagbart håndtak svart
1 199,-
På nettlagerFinnes i 32 butikker -
-
Gastrolux
Stekepanne 28 cm svart/svart
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 2 299,-
1 379,-
Ikke på nettlagerFinnes i 34 butikker-40% -
-
-
-
Eva Trio
Multi Mosaic stekepanne 28 cm slip-let
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 1 699,-
680,-
Ikke på nettlagerFinnes i 13 butikker-60% -
-
-
Modern House
Kitchen Essentials stekepanne 28 cm svart
Kampanjeslutt: 31.12.2025
Ikke medlem 799,-
400,-
Få på nettlagerFinnes i 130 butikker-50% -
-
Woll
Diamond XR Logic stekepanne 28 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2025
Førpris 2 690,-
1 345,-
På nettlagerFinnes i 129 butikker-50% -
-
-
-
Gastrolux
Stekepanne 32 cm svart/svart
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 2 599,-
1 559,-
Ikke på nettlagerFinnes i 40 butikker-40% -