Lussekatter med en vri
Har du lyst til å bake noe litt annerledes til Lucia i år, den 13. desember? Da har vi den perfekte oppskriften på lussekatter med vaniljefyll, eller lussekatter med en vri – om du vil.
Ingredienser
- 1 liter melk
- 300 g meierismør
- 250 g sukker
- 1 ts gurkemeie
- 100 g gjær
- 1,5 kg hvetemel
- 1 pakke vaniljekrem
Pensle med:
- 1 egg
- 4 ss melk
Pynt med:
- 2 dl sukker
- 50-100 gram smeltet smør
Fremgangsmåte
- Ha melk, smør og sukker i en kjele og kok opp. Avkjøl blandingen til den er fingervarm. Rør gjæren ut i væsken.
- Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin og tilsett væsken. Her bruker vi Ankarsrum kjøkkenmaskin, som gjør deigen smidig og lett å jobbe med.
- La deigen heve i 30 minutter, før du triller de til søte små boller. Nå skal de heve i én time, på et stekebrett med bakepapir.
- Stek bollene på 225 °C i 7–10 minutter.
- La dem avkjøle helt, og bruk deretter en sprøytepose til å fylle hver bolle med vaniljekrem.
- Når de er fylt, smelter du smøret og pensler bollene før du ruller dem i et godt lag sukker.
Tips: Det finnes mange måter du kan fylle boller med vaniljekrem. Det er mulig å fylle de før de etterhever, etter etterheving eller når bollene er stekt. I denne oppskriften valgte vi å fylle de fra bunnen, etter at bollene var ferdige stekt og avkjølt.