Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Lage fårikål? Få svar på alt du lurer på

Lage fårikål? Få svar på alt du lurer på

Fårikål smaker høst og mange timer med omtanke bak gryta, men er overraskende enkel å diske opp med. Få svar på alt du lurer på om å lage fårikål – pluss kokkens beste tips for den uimotståelige «Tar litt til, jeg!»-smaken.

Kort oppsummert: Legg kjøtt og kål lag på lag i en stor kjele med litt vann, salt og pepperkorn. Kok opp og la trekke på lav varme i 2–3 timer. Beregn 400–500 gram fårikålkjøtt med bein per person. Server med melne poteter, flatbrød og tyttebær. Voilà, superdigg høstkosemat!

Første gang du lager fårikål, blir du garantert overrasket: «Hæ, er det SÅ enkelt? Hvorfor har jeg ikke gjort dette før?» Klassikeren har nemlig få ingredienser og gjør seg selv. Med andre ord: En lettvint strategi om du vil sanke både voksenpoeng og komplimenter.

Men hva skal oppi gryta, og hva er egentlig den beste måten å lage fårikål på? Her får du svar på alt du lurer på (og enda litt til).

Hva trenger du for å lage fårikål? 

Ikke så mye. Her er både handle- og utstyrslista kort. 

Fårikål-ingrediensene du trenger:

  • Kål (vanlig hodekål er klassikeren som gir kraftig smak, men du kan også bruke spisskål eller savoykål for en litt mildere variant)
  • Fårikålkjøtt (lam eller sau, bryst eller bog med bein gir mest smak)
  • Hvetemel (valgfritt)
  • Hele pepperkorn
  • Salt
  • Vann 
  • Tilbehør, som tyttebær og poteter (gå for mandelpoteter eller andre melne sorter)

Utstyret og tiden du trenger:

  • En stor kjele (5–6 liter holder til 4 personer, og hvis du lager til 8–10 personer, gå for en 8–10-literskjele)
  • Koketid: 2–3 timer. Det skal trekke på lav varme (i mellomtiden kan du finne på noe helt annet!)

Trenger du utstyr? Se store gryter som egner seg til fårikål

Eline Sunde lager fårikål

Fremgangsmåten: Hvordan lage fårikål?

Slik forvandler du fårikål-ingrediensene til søndagsmiddag: 

  1. Skjær kålen i grove båter eller store biter.
  2. Bygg lag på lag i gryta, først kjøtt, så kål.
  3. Krydre med salt og pepperkorn og eventuelt litt hvetemel mellom lagene.
  4. Hell i litt vann (bare litt i bunnen, maks en halv liter, resten kommer fra kålen).
  5. Kok opp før du setter gryta på lav varme.
  6. La det trekke under lokk i 2–3 timer.

Mer hokus pokus er det faktisk ikke. 

Kokkens beste fårikål-tips

Vi har fått kokk Eline Sunde til å dele sine beste fårikåltips med oss.

Sundes knep for enda bedre fårikål:

  • Brun kjøttet litt før du koker det.
  • Ha i litt kålrot eller sellerirot i bunnen av gryta.
  • Ha i en løk som på forhånd er delt i to og stekt.
  • Rist pepperet før du bruker det, så får du en mer aromatisk smak.
  • Husk at det aldri er feil med en klatt smør og en kvist timian eller persille.
  • Rør inn litt frisk dill, persille og en liten skvett eplecidereddik på slutten for ekstra friskhet.

Denne lista har kjekke tips, men ikke et must. De er ment for deg som vil avansere fårikål-kokkeleringen ørlite.

Kokk Eline Sunde

Hvor mye fårikålkjøtt beregner du per person?

Med mye bein og lite kjøtt, er det ikke så lett å ta det på øyemål. Men en god tommelfingerregel er å regne 400–500 gram fårikålkjøtt, inkludert bein, per person. Det er litt mindre kjøtt enn du beregner til pinnekjøtt, men nok til å mette sultne mager. Da får du cirka 600–700 gram ferdig fårikålgryte. 

Hvor lenge skal fårikål koke?

Fårikål skal ikke koke, men trekke på svak varme. 

– Om det fosskoker, blir kjøttet fort tørt, forteller Sunde. Hun anbefaler heller å la det trekke under lokk i 2–3 timer til det er så mørt at kjøttet nesten faller av beinet. Da får du den klassiske kraftige smaken. Bruker du kjøtt av får, beregn litt lenger trekketid. 

Vil du ha en renere og klarere kraft? 

– Gi kjøttet et lite oppkok og skum av før du legger det lagvis sammen med kålen, tipser hun.

Hvor mye vann skal det være i fårikål?

Et av de vanligste spørsmålene handler om hvor mye vann du skal ha i fårikålgryta. Svaret er: Ikke dekk alt! Ha litt vann i bunnen, maks en halv liter. Kålen slipper nemlig mye væske når den koker, så med bare litt vann får du den deilige smaken uten at konsistensen blir for tynn.

Hva er godt tilbehør til fårikål?

Kokte poteter, flatbrød og tyttebær er superenkelt og superdigg. Mandelpoteten passer ypperlig, men melne poteter som Ringerikspoteter er også et sikkerstikk.

Det enkle er gjerne det beste – men kan man ha noe annet til fårikål enn poteter? Flere tipser om varianter med grovt brød, byggryn, ovnsbakte rotgrønnsaker eller polenta. Verdt å teste om du liker å eksperimentere!

Mange lurer også på om man kan lage fårikål med kålrot i stedet for vanlig kål. Og det kan du! Da får du en søtere smak og en gryte som minner mer om lammefrikassé.

Ferdiglagd fårikål i gryte

Hvor lenge kan fårikål stå i kjøleskapet? Og kan det fryses?

Du kan oppbevare fårikål i kjøleskapet i 3–4 dager. Faktisk smaker det best på dag nummer to, så lag gjerne dobbelt opp når du først står ved gryta.

Fårikål tåler også godt å fryses, bare husk å avkjøle helt, før du fordeler i bokser. Tenk å kunne hente frem en porsjon høstkos når som helst – for en luksus! La den tine før du varmer den forsiktig opp. Fårikål holder seg fint i fryseren i 3–4 måneder.

Hvordan lager jeg saus til fårikål?

Den lager seg selv: Kraften i gryta blir den deilige sausen, og tradisjonelt serverer du den bare som den er. Men om du vil jevne den litt ut, rør ut 1–2 ss hvetemel i kaldt vann og ha i gryta. Du kan også bruke maisenna eller potetmel.

Kan gravide spise fårikål?

Ja, gravide kan fint kose seg med fårikål, så lenge kjøttet er gjennomkokt – noe det garantert er etter flere timer i gryta.

Når er fårikålsesongen?

De fleste nøyer seg med å svare høsten, for da er både kål og lam i sesong. Men vil du være mer nøyaktig, starter sesongen på Fårikålens dag, som er den siste torsdagen i september. Sesongen varer så lenge ferskt lam og kål er i salg – typisk gjennom hele oktober.

I 2025 er Fårikålens dag på torsdag 25. september.

Fun fact: I 1972 kåret NRK Radio fårikål til Norges nasjonalrett, og siden har retten fått beholde den gjeve tittelen.

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.