Nettbutikken vår benytter cookies (klikk for å lese mer). Vi er pliktig å informere deg om dette, og du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter. Ok, jeg skjønner

Kitchn logo
MENY Logg inn
{{cartItemsQuantity}} vare {{cartItemsQuantity}} varer
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivelse
Ant.
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt. Fri frakt på denne forsendelsen. Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Gå til utsjekk
12 tips til enkle sommersysler på kjøkkenet

12 tips til enkle sommersysler på kjøkkenet

Tenkt på å lage isbiter med blomster i? Eller bringebæreddik til salaten? – Du får til mye spennende med lite arbeid. Og du trenger ofte bare en håndfull frukt, bær eller blomster, sier nyttevekstentusiasten Ellen Bøe.

Bøe ser muligheter der andre ser begrensninger. Hun vil bruke alt som brukes kan – fra skogen og hagen. Ikke mindre enn 12 år satt hun som leder i den lokale sopp- og nyttevekstforeningen i Sandnes. Hun har utallige triks i ermet. Her får du 12 av dem.


1. Jordbærsaus med fart i

Glad i jordbær, men har lyst til å finne på noe annet enn å bare spise dem med fløte? Lag en jordbærsaus på 2 minutter, og server sammen med vaniljeis.

– Bruk en blender eller stavmikser til å mose jordbær sammen med litt ingefær og lime. Det er alt du trenger for å få en dessert med mer futt, anbefaler Bøe.

Med en klatt pisket krem og et lett dryss av en miks av kanel og kakao, har du plutselig en fullverdig festdessert.

smoothie


2. Smoothie av villbringebær

En god smoothie passer å servere når som helst, til hvem som helst. Server i morsomme glass til barna, eller cocktailglass til venninnene. Med et sugerør og et par mynteblader har du dagens beste motiv til Instagram-storyen.

Sødmen fra villbringbær, sammen med litt eplejuice, er Bøes favoritt:

– Jeg fryser villbringebær så jeg kan lage friske bringebærsmoothier gjennom hele vinteren. Det er bare å ta en neve bær og hive oppi blenderen sammen med juice, og kanskje litt banan, så er jobben gjort på få sekunder.


3. Tørket eplesnacks

– Alle liker eplesnacks, og sommerepler egner seg spesielt godt til tørking. Tørkede kanelepler er fine å ha i 2-liters glass i skapet, og å ta med i matboksen når du skal på tur. Syrlig, godt og sunt, sier Bøe tilfreds.

Slik gjør du det:

Vask eplene og skjær ut kjernene. Så deler du dem i 2 cm tykke skiver og dypper dem i sitronvann for at de ikke skal bli brune. Legg dem så utover et bakepapir og strø over kanel – om du vil. De er like gode uten.

Tørk eplene i ovnen på 50 grader på varmluft til de er tørre. Om dette er ukjent terreng for deg, kan det være greit å vite at tørkingen kan ta så mye som 2 dager. Snu gjerne litt på epleskivene underveis. 

– Ja, det tar lang tid, men har du ovnen på 50 grader og ovnsdøra på gløtt, er du sikker på at de ikke blir stekt. Det er viktig at de bare tørkes, presiserer Bøe.


4. Bringebæreddik til salaten

– Du trenger ikke mange bærene for å lage en bringebæreddik, vet du, sier den erfarne sankeren.

Legg en liten håndfull bringebær i en glasskrukke, eller fyll opp krukken om du har mer. Hell over hvitvinseddik til bærene er dekket. Så kan blandingen stå og godgjøre seg i skapet i en uke eller to. 

Glasskrukken kan stå på kjøkkenbenken, men unngå direkte sollys. Sil av bærene, fyll på en liten glassflaske – og du har en frisk bringebæreddik til sommersalaten.

balsamico


5. Balsamico-vinaigrette å dyppe brødet i

Steg 1 er å lage en villbærbalsamico. Fyll litt bjørnebær, eventuelt sammen med blåbær, i en glasskrukke og dekk bærene med hvitvinseddik.

I glasset ved siden av lager du en granskuddolje. Plukk en håndfull eller to med granskudd og knus dem grovt med en morter. Legg skuddene over i et glass og dekk med olje, helst extra virgin raps- eller solsikkeolje.

Begge glassene skal stå og godgjøre seg i 2-3 uker, før du siler av bær og skudd. Nå kan du helle helt fersk villbærbalsamico og granskuddolje over på flasker. 

Men så skjer det magiske. Bland villbærbalsamico og granskuddolje halvt om halvt i små skåler – og du får en balsamico-vinaigrette som italienske restauranter vil misunne deg. Brødet trygler etter å bli dyppet i. Og smaksløkene? Ja, de jubler.

dessert


6. Enkle bærdesserter

Det enkle er ofte det beste, sies det. Og det stemmer så absolutt med denne bærdesserteren i små porsjonskrukker. Glasskrukken understreker den rustikke presentasjonen du er ute etter.

Bland bærene du har tilgjengelig, eller lag en eple- eller pæremos. Fyll glasskrukkene lagvis med krem, og strø noe crunchy på toppen. Litt havregryn har du kanskje? Eller ristede nøtter?

– Her kan du bruke det du har sammen med krem, og du får kjempefine desserter. Så enkelt, og så utrolig godt, utbryter Bøe.


7. Bringebærsirup

Ha litt bringebær i en gryte og gi dem et forsiktig oppkok. Sil av, og kok opp bringebærsafta med sukker til massen blir tykk. (Cirka 1 dl sukker på 2 dl saft.) Gratulerer, du har sirup!

Sirupen fyller du i en pen krukke. Og den setter du frem når du vil imponere. For vet du hva? Litt av denne sirupen over fløteis eller sjokoladefondant gjør gjestene stumme.

– Ja, det er søtt, men du store min – for en høydare, sier Bøe entusiastisk.

Har du lyst på en enda mer spennende variant, kok sirup av løvetann i stedet. Men bruk da bare den gule blomsten, ikke stilken.

saft


8. Saft av hylleblomst og roser

Hylleblomst gir en av de beste sommerdrikkene, hevder Bøe. Med en neve roseblader får du en enda bedre variant.

Følg oppskriften hennes:

  • 40 hylleblomster (klipp av stilken)
  • 1 håndfull roseblader
  • Saften av 3 sitroner
  • 1–1,5 kg sukker
  • 2 liter vann
  • 50 gram sitronsyre

Fyll en gryte eller en stor bolle med blomster og sitronsaft. Kok opp sukker og vann. Rør inn sitronsyre og hell det varme vannet over blomstene. 

Etter blandingen har stått kaldt i tre dager, siler du av blomstene – og du står igjen med edelt konsentrat. Bland saft på store mugger, eller en dispenser med kran, med isbiter og noen mynteblader i. Ja, der har du sommerdrikk nummer én.

Bonustips: Bruk konsentratet i en fromasj eller i sorbet. Nydelig!


9. Isbiter med blomster

– Isbiter med små blomster inni er enkle å lage, men for en effekt! Skikkelig lekkert i sommerdrikken, skryter Bøe.

Plukk små, spiselige blomster og legg i isbitbrettet. Du kan bruke syrin, stemor, fiol og jordbærblomster, blant mange andre.

Er du usikker på hvilke blomster som er spiselige? Sjekk om blomstene er spiselige i nyttevekstleksikonet


10. Syltet rødløk i vertinnegave

– Syltet rødløk er en vertinnegave som virkelig blir satt pris på. Og den trenger bare 3 timer før den er spiseklar. Passer utmerket til grillmat, sier Bøe opprømt.

Du trenger:

  • 1 dl 7 % eddik
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • rødløk

Kok opp sukker, eddik og vann til sukkeret er oppløst. Fyll en glasskrukke med rødløk og hell over blandingen. Etter 3 timer er den klar til å nytes.

– Alle grønnsaker kan sursyltes. Det er bare å slå seg løs, oppfordrer Bøe.


11. Tørk bringebær – og spar dem til marsipankulene

– Jeg pleier å tørke bringebær, knuse dem med morter og spare det til jul. Så ruller jeg marsipankuler med sjokoladetrekk i bringebærstrø. Så lekkert – og godt!

Bøe har så rett, konfekten kan vi nemlig fint lage selv.

Tørk bringebær på bakepapir i ovnen på 50 grader. Vær oppmerksom på at det kan ta inntil 2 dager før bringebærene er helt tørre. Ikke bli fristet til å skru opp temperaturen – bærene skal tørkes, ikke stekes.

Har du lyst til å teste ut noen av tipsene? Her er utstyret du trenger.

Tilbake