Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
Logg inn eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Fortsett å handle Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Begynn å handle
Den diggeste burgeren lager du selv – her er oppskriften

Den diggeste burgeren lager du selv – her er oppskriften

Lyst på en skikkelig digg burger? Mannen bak SOT Bar & Burger har brukt 8 år på å teste frem de beste smakskombinasjonene. Få Kjartan Jenssens egne oppskrifter på storféburger og rødbetburger.

Akkurat som deg, setter burgergründer Jenssen pris på en skikkelig saftig hamburger. – Vi må tilbake til originalen for å få til de gode smakene, sier han. 

Nå får du kopiere oppskriftene hans over på egen grill – og alle er basert på prima råvarer. 

– Det tar ikke lang tid å lage en kvalitetsburger. Ei kjøttkvern gjør jobben enkel, men du får også til den samme jobben for hånd. 15 minutter er alt du trenger for å gjøre klart kjøttet til steking, sier Jenssen.

Selv om kokken selv har lagt sin elsk på storféburger, har han et vegetarisk ess i ermet: en fargesprakende og smaksrik rødbeteburger.

Sjekk ut oppskriftene på storféburger, rødbetburger, hamburgerbrød og burgerdressing under.

Psst! Start med hamburgerbrødet, så lager du burgeren mens deigen hever.



Oppskrift på hamburger av storfé

Jenssen har kvernet og kvernet for å komme frem til den ultimate hamburgeroppskriften. Målet var å få til en burger kun bestående av kjøtt – og lite annet. 

Det har han klart.

– Du trenger kjøtt og litt salt. That’s it. Det er kjøttet selv som binder burgeren sammen. Derfor er sammensetningen av kjøtt så viktig, både for smaken og konsistensen, sier den erfarne burgerflipperen.

De avgjørende ingrediensene er brisket, skiver av bibringe og høyrygg.

«Bibringe» brukes ofte som et samlebegrep og brukes nok noe ulikt av butikkene. Delene du er ute etter, er brisket og skiver av bibringe, som begge er fra forparten av oksen. Brisket ligger lengst fram og er renskåret for ben, mens bibringe ligger nærmere ribbena. Begge disse kjøttdelene finner du vanligvis i litt større kjøttdisker, for eksempel på Meny. Høyrygg får du tak i i hvilken som helst dagligvarebutikk.

Så snart kjøttet ligger på benken etter en liten mellomlanding i fryseren, er det bare å starte kverningen – eller kutting til tartar for hånd.


Til 4 burgere trenger du:

  • 200 g brisket av storfé 
  • 200 g bibringe av storfé
  • 100 g høyrygg av storfé
  • 4 g salt


Slik gjør du:

  1. Skjær kjøttet i ca. 5 mm tykke strimler, og legg det i fryseren i 5–10 minutter.

  2. Send de semifryste kjøttstrimlene gjennom kverna. 

    Hvis du ikke har kvern, bruker du cirka like lang tid med å finhakke kjøttet for hånd. Alt du trenger er litt innsatsvilje og en god kokkekniv.

  3. Bland det kvernede kjøttet forsiktig sammen til en jevn blanding. 

  4. Strø over litt og litt salt, og kna inntil du får en jevn og fin deig.

    NB! Ikke jobb for mye med deigen. Kun nok til å få saltet jevnt blandet inn. 

  5. Form deigen til små kuler på 125 gram. Ifølge Jenssen er dette den den perfekte størrelsen for en håndburger, og gir en fin balanse mellom burger og burgerbrød. (Se oppskrift på hamburgerbrød lenger ned.)

  6. Press burgerkulene flate før du legger dem på grillen. Du kan gjerne steke burgerne i en støpejernspanne på grillen, om du har. Da vet du med sikkerhet at varmen fordeler seg jevnt.

    Burgeren skal stekes på høy temperatur. Da starter karamelliseringsprosessen på utsiden av burgeren, og du får den smaken og crunchen du bør ha. Jenssen anbefaler ei skive cheddar på burgeren.

  7. Mens du venter på burgeren, del et burgerbrød i to og varm det litt på grillen. Deretter smører du på majonesdressing, legger burgeren på og lukker saligheten med brødtoppen.

    Dig in!

 
– Jeg har landet på at det enkle er det beste – så lenge hamburgeren smaker av gode råvarer. Personlig tar jeg salaten ved siden av – gjerne en syrlig grønnkålsalat. Jeg vil helst ha burgeren fri for kalde elementer. Og så er det digg med fries til, selvfølgelig, sier Jenssen.



Oppskrift på hamburger av rødbeter

Jenssens rødbetvariant selger som varmt burgerbrød. Kjøttspiser eller ei, denne vegetarburgeren har fått bein å gå på.

– Potetflakene i oppskriften finner du som regel i bakevarehylla. Du kan eventuelt erstatte dem med potetmospulver, tipser Jenssen. 


Dette trenger du til 10 burgere:

  • 600 g poteter
  • 600 g rødbeter
  • 50 g potetflak
  • 1 teskje bakepulver
  • 1 teskje karve
  • 1 teskje salt
  • 1 spiseskje linfrø


Slik gjør du:

  1. Skrell potetene og kok dem møre.

  2. Kok rødbeter møre med 1 teskje bakepulver i vannet (for å beholde fargen). Beregn koking i minst 20 minutter. Avkjøl og skrell.

  3. Riv potetene og rødbetene med et rivjern. Hvis potetene er for myke til å rives, moser du dem med en gaffel eller potetmoser.

  4. Bland inn krydder og potetflak, og rør godt. 

  5. Form til burgere og stek i forvarmet ovn på 200 grader i cirka 30 minutter til de blir faste og fine. La dem avkjøles. Deretter tar du med deg burgerne ut, og legger dem på grillen i noen minutter til de er gjennomstekte. 

  6. Mens du venter på rødbetburgerne, del et burgerbrød i to og varm det på grillen. Deretter smører du på majonesdressing – eller avokadokrem. Avokadokrem lager du kjapt ved å mose avokado sammen med en dash rømme, limesaft, salt og pepper.

    Smekk på burgeren, og lukk burgerlokket over. Enjoy!


Tips! Er du fysen på rødbetburger, men været inviterer ikke til grillfest? Stek ferdig rødbetburgerne i ovnen, eller flytt dem over til stekepanna. Innendørs burgerfest er slett ikke verst!



Oppskrift på hamburgerbrød

Hamburgerbrødet er ofte søtt. Mange synes det er for søtt.

Jenssen holder med de sistnevnte.

– Vi i Sot hang oss også på briochebrød-bølgen. Ikke noe galt med brioche, det er kjempegodt. Men vi har blitt mer modne nå og går tilbake til de enkle, gode smakene, forteller han.

Derfor dreier de nå mot burgerbrød laget av blant annet potet. Men hey, du trenger ikke å rynke brynene. Jenssen hevder hardnakket at potetbrødet vil gå sin seiersgang rundt grillbordet.


Dette trenger du:

  • 340 g hvetemel (ev. erstatt halvparten med sammalt hvete)
  • 200 g kokefaste poteter
  • 1 teskje tørrgjær
  • 1 teskje salt
  • 1 spiseskje sukker
  • 1 spiseskje smør
  • 1 dl kaldt vann


Slik gjør du:

  1. Skrell og kok potetene møre. Mos dem til en jevn masse. Avkjøl.

  2. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland poteter sammen med mel, gjær, salt, sukker, smør og vann til en glatt deig. Elt i 8–10 minutter.

  3. Hvil deigen på benk uten klede i 10 minutter.

  4. Del opp i 10 like store emner, og rull til kuler. Press kulene lett ned og hev i 30–45 minutter.

  5. Stek i forvarmet ovn på 190 grader i cirka 12 minutter.

  6. Pensle med smeltet smør etter steking, så får burgerbrødene en glatt og blank overflate. Dessuten blir brødene litt mykere og sprekker ikke så lett opp.



Oppskrift på majonesbasert burgerdressing

Glansdagene for burger med ketchup og sennep er over. Men litt ketchup i dressingen er ikke feil.

 – Det enkleste tilbehøret til burgeren er en god skive cheddar og digg dressing. Det er alt jeg trenger for å bli superhappy, sier Jenssen, før han legger til:

 – Men bruk hvit majones, ikke gul.

 
Dette trenger du:

  • 100 g hvit majones
  • 70 g ketchup
  • 20 g salt sylteagurk


Bland majones og ketchup. Finhakk sylteagurken og vend inn i majonesblandingen. 

Jepp, så enkelt er det å lage en himla god burgerdressing. Smør et raust lag på burgerbrødet, og du har basen klar for en storféburger eller rødbetburger.



De 3 største hamburger-tabbene 

Hva er de største tabbene vi burgerspisere gjør? Jenssen har observert og mentalt notert. 


1. Hold deg unna frossenburger.

Ønsker du deg hamburgersmak, er ikke frossenburgeren det du bør gå for. Lettvint? Ja. Smaksrikt? Nei.


2. Ikke flipp burgeren for tidlig.

Ha tålmodighet – du skal snu burgeren kun én gang, og det er først når den er godt over halvstekt. Nærmere bestemt 70 % ferdigstekt, som fasiten (les: Jenssen) sier. Hvis du snur burgeren for tidlig, vil den kokes på innsiden i stedet for å stekes.


3. Dropp alskens tilbehør.

Hvis du drukner burgeren i tilbehør, forsvinner samtidig hele essensen med hamburgeren: burgersmaken. Keep it simple. Eller grill noe annet.


Har du lyst til å sette tenna i en saftig, hjemmelaget hamburger? Sjekk om du har utstyret du trenger, og gi gass!

Tilbake
Velg butikk

Klikk & Hent-ordren kan hentes 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider.
Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Finn nærmeste butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.