Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Farge kaker og bakst? Alt du trenger å vite om fargegel og fargepulver

Farge kaker og bakst? Alt du trenger å vite om fargegel og fargepulver

Med fargegel og fargepulver får du kaker som virkelig «popper» på kakebordet, enten det er en dus, diskret dåpskake eller knæsj barnebursdagsvariant. Se hvordan du får et smashing resultat – uansett hva slags bakst du skal farge.

Kort oppsummert: Bruk fargegel til glasur, smørkrem, fondant og marsipan. Fargegel gir sterk og jevn farge uten å endre konsistensen. Bruk fargepulver i makroner, sukkerblomster og sjokolade, eller som påmalt finish med tørr pensel. Start i det små, bygg gradvis opp fargen – og bland godt. Da treffer du riktig nyanse uten å risikere fargefeil og skjolder.

Hva sier du til kaker som gir wow-effekt før noen i det hele tatt rekker å smake?

Med matfarge er mye gjort. Men hvordan nailer du den nøyaktige nyansen du er på jakt etter? Og hva gir best resultat i hvilke baser – fargepulver eller fargegel? Vel, det finner du straks ut av. 

I denne guiden lærer du nemlig både hva du bør unngå og alt du trenger for å lykkes med fargebruk i all slags baking, enten du er ferskis eller en rutinert bakeentusiast.

Donut med blå glasur

Hva er fargegel?

Den tykke, høykonsentrerte fargegelen er laget for å gi sterk farge, men uten å påvirke konsistensen. Den er lett å håndtere, drøy i bruk og et sikkerstikk enten du vil detaljere eller farge hele kaka.

Når bruker du fargegel?

  • Smørkrem og glasur (icing): Her er fargegel lett å blande inn. Varier mengden og du kan få alt fra duse pasteller til knæsje farger. 
  • Fondant og marsipan: For jevn farge, kna fargegelen godt inn. Bare husk hansker, ellers får også hendene ny farge!
  • Kakedeig: Kan brukes i enkelte deiger, som sukkerbrød, men vær varsom med mengden. 
  • Drikke: Et par dråper i glasset gir en kul effekt. Knallgrønn saft eller gul melk til påske? Litt holder i massevis, og unngå altfor varme drikker.

Vil du lære mer om hvordan og når du bruker glasur, smørkrem, fondant og marsipan? Sjekk den store glasurguiden

Slik lykkes du med fargegel

  • Fargen er superkonsentrert, så start med bittelitt og bygg det heller opp. Vil du ha lyse pastellfarger, tenk tannpirkerspiss-mengde.
  • Veien til mørkere toner er raskere om du starter med en mørkere base, som sjokoladesmørkrem. 
  • For jevn farge i fondant, kna den lenge og la den hvile 10–15 minutter, så fargen får satt seg. Etter noen timer er fargen enda mer intens. 
  • Vil du ha kritthvit smørkrem? Tryll med å tilsette 1–2 dråper lilla gelfarge. Det nøytraliserer gulskjæret.
  • Eksperimenter med å mikse farger. Med primærfargene rødt, blått og gult har du i praksis hele paletten. Men prøv deg forsiktig frem, for mye blanding kan gi gusjete toner.
  • Bland fargen ordentlig inn før du tilsetter mer. Den endelige fargen viser seg først etter at den har fått satt seg. 
  • Vil du farge hele kaka mørk? Fargen blir sterkere over natten, så start med å farge smørkremen dagen i forveien. 
  • Med en tynn pensel og en dråpe vaniljeekstrakt kan du male detaljer og tekst.

Kjeks i ulike figurer med farget glasur

Vanlige feil med fargegel – og hvordan du fikser dem

Whups, gikk det galt? Disse triksene kan fikse fargeflopp.

  • Det ble for sterk farge eller bismak: Spe ut med mer krem, fondant eller annen base, og smak deg frem.
    Det ble dårlig blanding og skjolder: Ikke gi deg! Rør eller kna videre til fargen jevner seg. 
  • Fargen fordeler seg ikke ordentlig fordi smørkremen var kald: Vent til den er romtemperert før du rører videre. 
  • Makronrøra har fått feil konsistens og flyter ut: Sorry, her må du bare starte på nytt med fargepulver, som er laget for tørre blandinger.

Se utvalget av gelfarger fra ScrapCooking

Kakebunner i forskjellige farger

Hva er fargepulver?

Fargepulver er en tørr, konsentrert farge som er helt genial når du vil unngå ekstra væske. Perfekt for å farge for eksempel makroner, sukkerblomster eller sjokolade. Med tørr pensel og en dose kunstnerisk innstilling kan du også bruke fargepulver til å male på detaljer.

Når bruker du fargepulver?

Bland fargepulveret inn i

  • makroner, kakebunner og andre tørre deiger og bakverk: Bland i en klype pulver for å få jevn, sterk farge uten å forkludre konsistensen. 
  • sjokolade: Bland med fett, som kakaosmør eller hvit sjokolade. Unngå vannbasert farge som fargegel, som gir en klumpete, udelikat konsistens.

Bruk fargepulver som finish/overflate på

  • sukkerblomster og figurer: Bruk en tørr pensel for å skyggelegg eller blåse liv i dekoren.
  • fondant og marsipan: Påfør med tørr pensel, eller bland med litt vaniljeekstrakt. Vips, så har du spiselig «maling»!

Slik lykkes du med fargepulver

  • Det er lettere å forsterke farge enn å dempe, så start i det små og ta deg god tid. Små mengder gir også penere finish.
  • For lysere nyanser, bland ut med melis.
  • For dypere farger, kombiner mørkere toner eller bygg flere lag med pensel.
  • Ikke inhaler eller spis pulveret rent. Bland det alltid inn, eller bruk det som overflatefarge.
  • Eksperimenter med å blande farger. Husk også at ulike overflater, glatte eller porøse, gir ulik finish.

Muffins med gul glasur og sukkerblomster

Vanlige feil med fargepulver – og hvordan du fikser dem

Gikk det ikke som planlagt? Disse fargekorrigerende tipsene kan hjelpe.

  • Du blandet fargepulver med vann, og det ble klumpete og ujevnt. Start på nytt og bland med vaniljeekstrakt. 
  • Inhalerte fargepulveret med et uhell. Ta deg en pause og trekk frisk luft. Kjenner du smaken i halsen, skyll munnen med vann. 
  • Du blandet fargepulver i glasur eller krem, og det ble skjoldete. Som nødløsning kan du forsøke å redde det inn ved å blande inn litt mer krem eller glasur (men best blir det om du starter på nytt med fargegel). 
  • Du brukte for mye pulver, og fargen ser kornete eller støvete ut. Forsøk å børste av overskuddet eller jevn ut med litt mer base.

Se utvalget av fargepulver fra ScrapCooking

Blå glasur smøres på en kake

Fargegel eller fargepulver – hva skal jeg bruke når?

For å gjøre det lett å huske, har vi laget en aldri så liten jukseliste:

  • Smørkrem: Kun fargegel
  • Royal icing: Fargegel og fargepulver
  • Fondant: Fargegel (innfarging), fargepulver (detaljer)
  • Marsipan: Fargegel og fargepulver
  • Makronrøre: Kun fargepulver
  • Sjokolade: Kun fargepulver
  • Sukkerblomster: Kun fargepulver
  • Drikke: Kun fargegel

Nå som du vet hvordan du lykkes med matfarge i baking, er det bare å vinke farvel til anonyme kaker en gang for alle. 

Et godt råd når du skal fargesette noe for første gang, er å teste fargen på en liten bit av deigen før du går all in. Da slipper du å ødelegge alt hvis det ikke går helt etter planen. 

Klar for ditt neste fargerike bakeprosjekt?

Lurer du forresten på når du bør bruke glasur, smørkrem, fondant og marsipan? Se den store glasurguiden – alt du bør vite om glasur og fondant

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.