Juleribbe med sprø svor
Ingenting slår duften av nystekt ribbe – spesielt når svoren er perfekt sprø! Denne oppskriften gir deg saftig kjøtt, deilig smak og knasende svor, akkurat slik vi vil ha det.
Ingredienser
- Ca. 6 kg svineribbe
- 10 løk
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Gni ribbestykket godt inn med salt og pepper dagen før steking. Vil du ha litt ekstra julepreg, kan du stikke inn noen nellikspiker her og der.
- Legg ribba med svoren opp i en langpanne, sammen med hele, rensede løk. Sett langpanna i ovnen på 100 °C, og la ribba dampe i ca. 30 minutter.
- Når svoren er blitt myk, ruter du den i et pent mønster. Øk temperaturen til 180 °C og stek videre i omtrent halvannen time med 20 % damp.
- Pass på å helle i ca. 1 liter vann underveis, slik at det alltid er litt fuktighet i langpanna.
- Sil av stekesjyen og bruk den sammen med løken som base til en fyldig brun saus.
- For den etterlengtede, sprø svoren setter du ovnen på 200 °C med varmluft og grill, og lar ribba stå i 20–30 minutter – til svoren bobler og blir gyllen og sprø. Her kan det være lurt å følge ekstra nøye med!
Vil du lese enda litt mer om hvordan du steker ribbe? Her finner du alt du trenger å vite om svor, steketid og temperaturer