Sprøtt kylllingbryst med karamellisert eple «beurre blanc»
Sprøtt kyllingbryst møter fløyelsmyk saus! Denne retten kombinerer saftig kylling med en nydelig «beurre blanc» med karamelliserte epler – en perfekt balanse mellom sødme, syrlighet og sprø tekstur. En imponerende rett som er enklere å lage enn den ser ut!
Ingredienser
Kyllingbryst:
- 2 kyllingbryst med skinn
- Salt, helst Maldon
- Nykvernet sort pepper
- 1 ss rapsolje (tips! Amundsen eller Nicolas Vahé tåler varmen veldig bra)
- 1 liten klatt smør
Karamellisert eple:
- 2 norske epler (gjerne syrlige, f.eks. Aroma eller Gravenstein, eller Summerred om det er tidlig i sesongen)
- 1 ss sukker
- 1 ss smør
- 1 sjalottløk, finhakket
- 1 dl eplecider
- 1 dl eplemost helst ferskpresset norsk
- 1 dl kyllingkraft (valgfritt, kan sløyfes)
- 150 g smør
- Salt og nykvernet pepper
- Sitron for smaksjustering
Fremgangsmåte
Slik steker du kyllingbryst med sprøtt skinn
- Tørk kyllingbrystene godt med kjøkkenpapir. Fuktighet ødelegger sprøheten. Krydre begge sider med salt før steking.
- Sett stålpannen på middels til høy varme. La den bli skikkelig varm. Test med noen dråper vann (dråpetest): De skal danse rundt før de fordamper
- Ha i litt olje. Legg kyllingbrystene i panna med skinnsiden ned først. Ikke flytt på dem! La pannen gjøre jobben. Etter 2–3 minutter slipper kjøttet seg selv fra pannen.
- Fortsett å steke skinnsiden i totalt 6–7 minutter, til skinnet er gyllent og sprøtt.
- Snu kyllingen og stek videre på kjøttsiden i ca. 3–4 minutter (avhengig av størrelse). Tilsett en klatt smør mot slutten for ekstra smak. Kjernetemperatur bør være ca. 68–70 °C for saftig resultat, du kan bruke steketermometer.
- La kyllingen hvile et par minutter før den skjæres opp.
Slik lager du karamellisert eple «beurre blanc»
Karamelliser eplene
- Skrell og kutt eplene i små terninger.
- Smelt 1 ss smør i en kjele, tilsett sukker og la det smelte til lys karamell.
- Vend inn epleterningene, la dem bli blanke og gylden. Sett til side.
Lag reduksjon
- Fres sjalottløk til den er blank i Tramontina Grano stekepanne i stål.
- Tilsett eplecider, eplemost og evt. kyllingkraft.
- Kok inn til ca. 1/3 væske gjenstår.
Monter sausen
- Sil reduksjonen om du vil ha en glatt saus, eller blend det med stavmikser eller i blender.
- Pisk inn kaldt smør i terninger, litt etter litt, til sausen blir blank og kremet.
- Vend inn de karamelliserte epleterningene (spar evt. litt til topping).
- Juster med salt, pepper og evt. en dråpe sitron for å balansere sødmen.
Helt seriøst, denne sausen er så god at du sannsynligvis vil spise den med skje!
I denne oppskriften har vi brukt Tramontina Grano stekepanner og gryter: Se hele den stilrene Grano-serien her
Tips! Slik tar du vare på din Tramontina Grano: Vask produktet før første bruk med varmt vann og mildt oppvaskmiddel. Unngå stålull og sterke rengjøringsmidler for å bevare glansen, og tørk godt etter vask for å hindre vannflekker. Bruk lav til middels varme – flerlags bunnen fordeler varmen jevnt. Grano tåler både ovn opptil 260 °C og oppvaskmaskin.