Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
7 utradisjonelle slag til jul

7 utradisjonelle slag til jul

Er du ikke så glad i goro, fattigmann og sandkaker? Men vil beholde tradisjonen med å lage 7 slag til jul? Her får du oppskrifter på konfekt, kaker og julesnacks som passer inn på det moderne kaffebordet. På med forkleet – og fyll kakeboksene til topps!

Julestemninga er ikke tungbedt når du drar nisseforkleet over hodet og fyrer igang «Jingle Bell Rock» inne på kjøkkenet. Med mel i panna og deig i håret stables etter hvert kakeboksene opp, trygg på at du har nok å by på i jula. 

Men straks julepynten er pakket ned og (det meste av) granbaret plukket opp, oppdager du det samme hvert år. Jo visst er fattigmannsboksen like full, akkurat som de andre kakeboksene. Bare pepperkakemennene har blitt noen nonstop-knapper fattigere. 

Kjenner du deg igjen? Da er det kanskje på tide å endre litt på oppskriftslista. Her er 7 slag som vil fordufte fra kakeboksene lenge før du rekker å si «godt nyttår».


1. Lettvint Sarah Bernhard

Kjær kake har mange navn – og ikke minst oppskrifter. I alle fall når det kommer til Sarah Bernhard. Eller var det Sarah Bernard? Kanskje Sarah Bernhardt, lik den kjente franske skuespilleren?

Uansett skrivemåte, den søte kaken imøtekommer ganens lengsel så det holder. Oppskriftene florerer i ulike varianter – denne er lynkjapp å lage i små porsjonsstørrelser. Smaker himmelsk gjør den óg.

Lagre de små Sarah Bernhard-ene kjølig i en kakeboks, eller putt dem rett i fryseren. De tiner raskt og er myke innen kaffen er ferdigtraktet.


Du trenger:

  • 1 pakke ferdig kransekakemasse
  • 200 g romtemperert smør
  • 600 g melis
  • 3 ss bakekakao
  • 1 ½ ss vaniljesukker
  • 2 ss pulverkaffe og 1 ss varmt vann
    (ev. erstatt pulverkaffe og vann med 1 ss sterk kaffe)
  • 100 g smeltet kokesjokolade
  • perlesukker

Kjevle ut kransekakemassen til den er cirka 1 cm tykk. Bruk en form på cirka 2 cm i diameter, og stikk ut små sirkler av kransekakemassen. Legg dem på et stekebrett og stek i 6 minutter på 210 grader. Avkjøl på rist.

Pisk sammen smør og melis, deretter pisker du inn kakaoen og vaniljesukkeret. Rør ut pulverkaffen med det varme vannet, eller tilsett 1 ss sterk kaffe, og pisk det inn i smørkremen. Sprøyt moccacrem oppå kransekakebunnene. Til slutt dekorerer du med smeltet sjokolade og perlesukker.



2. Gule bomber

Liker du seige kaker, er navnet ditt garantert hashtagget sammen med denne oppskriften. Den gir deg cirka 30 smaksbomber av en annen verden. Du kan like gjerne doble oppskriften, først som sist. Har du smakt én, er det umulig å stoppe.

De gule bombene er enkle å lage, men ettersom gulkremen må være kald når den sprøytes på, blir det et todagersprosjekt. Null stress – i førjulstida er bakeprosjekter uansett bare kos.

I kjøleskapet holder kakene seg i 3 dager, men det kan være lurt å gjemme dem litt lenger unna – i fryseren. De er spiseklare etter omtrent en halvtime på benken. Om du klarer å vente såpass lenge.


Til kremen trenger du:

  • 6 eggeplommer
  • 2,5 dl fløte
  • 150 g sukker
  • 3 ts maisenna
  • 2–4 ts vaniljesukker
  • 200 g smør


Til kjeksene trenger du:

  • 6 romtempererte eggehviter
  • 300 g sukker
  • 400 g malte mandler
  • 100 g smeltet kokesjokolade

Ha alle ingrediensene til kremen, unntatt smøret, i en kjele. Kok opp under stadig omrøring. La den koke til den tykner. Pass på å røre hele tiden slik at eggeplommene ikke blir ødelagte. Når kremen er blitt tykk, tar du kjelen av varmen og rører inn smøret. Ha den over i en bolle og sett den kjølig over natten. 

Dagen etter pisker du de romtempererte eggehvitene til de begynner å skumme. Ha i sukkeret litt etter litt, og fortsett å vispe til eggehviten er helt stiv. Mal mandlene i en foodprosessor. De malte mandlene vender du inn i marengsene. Ha røren over i en sprøytepose og sprøyt 60 passe store sirkler utover 4–5 bakeark. Stek ett og ett brett midt i ovnen på 180 grader i 12 minutter. Avkjøl på rist.

Ha gul krem på halvparten av kjeksene. Den andre delen legger du oppå. Spre litt smeltet sjokolade over og avkjøl. 


 


3. Julete rocky road

Her får du plenty godsaker samlet i en ren og skjær julesymfoni. Gelétopper, pistasjnøtter og hvit sjokolade klinger perfekt sammen med melkesjokolade, marshmellows, fudge og peanøtter. Du kan få vann i munn av mindre. Skynd deg og hent forkleet!


Du trenger:

  • 400 g kokesjolade
  • 200 g melkesjokolade
  • 50 g kokosolje eller delfiafett
  • 60 g marshmallows delt i biter
  • 70 g grovhakkede peanøtter
  • 70 g rensede og grovhakkede pistasjnøtter
  • 100 g gelétopper
  • 50 g fudge/karameller
  • 100 g grovhakket hvit sjokolade

Smelt sjokolade og kokosolje/delfiafett i mikro eller over vannbad. Legg av noen gelétopper, nøtter og litt hvit sjokolade til pynt. Rør inn resten av ingrediensene i sjokoladen og bland godt.

Hell blandingen i en smurt ildfast form eller en liten langpanne på cirka 20 x 30 cm. Press resten av fyllet som du sparte ned på toppen for å pynte. Sett så formen kaldt. Når sjokoladen er stivnet, skjærer du opp i biter og legger i kakeboksen. Oppbevar konfekten kjølig helt frem til servering.



4. Honningnøtter med litt fart i

Ingen jul uten knasking av nøtter. Men prøv denne nøtteblandingen som gir gjestene en ganske så artig smaksopplevelse: litt spicy, litt søtt og litt salt. De kjenner kanskje på en liten forundring ved første nøtt, deretter blir de nødt til å etterfylle. Med mer. Og mer.

Har du lyst til å gi en hjemmelaget julegave til en god venn, ser nøttene særdeles fristende ut i en glasskrukke med grønn sløyfe på. Mandler, peanøtter, cashewnøtter, paranøtter og hasselnøtter gir en gir en god blanding, men du velger selvfølgelig dine egne favorittnøtter.


Du trenger:

  • 500 gram usaltede nøtter
  • 50 g smør
  • 2 dl honning
  • 2 ts brunt sukker
  • 1 ss havsalt
  • 1 ts kanel
  • ½ ts cayennepepper


Etter steking:

  • 1 ts kanel
  • 4 ss sukker
  • 1 ½ ts havsalt

Sett ovnen på 170 grader. Ha smør, honning, brunt sukker, havsalt, kanel og cayannepepper i en liten kjele. Kok opp og la det småkoke i 2 minutter. Ha nøttene i en stor bolle og hell honningsausen over. Rør rundt til alt er godt dekket.

Strø nøttene utover et papirkledd stekebrett. De skal helst ikke vær nær hverandre. Bruk flere stekebrett om du må. Stek nøttene i 20 minutter. Ta dem så ut og la dem avkjøles på brettene i 10 minutter før du har dem i en bolle. 

Bland sammen kanel, sukker og havsalt. Strø dette over nøttene og bland godt.



5. Bringebærhjerter

Myke, søte kjeks passer godt inn på kakefatet. De små hjertene gjør dem så inderlig søte og juleaktige. Er du ikke så glad i bringebær, bytter du bare ut syltetøyet med det du liker aller best. Kirsebær, jordbær eller appelsinmarmelade – kjeksene smaker nydelig uansett hva du fyller hjertene med.


Du trenger:

  • 150 g kaldt smør i terninger
  • 250 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • ½ ts salt
  • 1 eggeplomme
  • 2 ss fløte
  • bringebærsyltetøy
  • melis

Smuldre smør og hvetemel sammen. Deretter knar du inn sukker og salt. Lag en grop i midten av deigen og ha i fløte og eggeplomme i. Kna dette inn i deigen, og fortsett til du har en jevn deig. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 2 timer – helst over natten.

Kjevle ut deigen til en 3 mm tykk leiv. Stikk ut sirkler med et glass eller lignende. Så skjærer du ut et hjerte i midten på halvparten av kjeksene med en kniv, eller bruker en bitteliten pepperkakeform om du har det. 

Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Smør litt bringebærsyltetøy i midten av de kjeksene uten hjerte. Deretter setter du hele brettet kjølig i en halvtimes tid. I mellomtiden setter du ovnen på 190 grader.

Ta brettet ut av kjøleskapet og legg halvdelen med hjerter oppå de med syltetøy. Knip kantene sammen og stek midt i ovnen i cirka 10 minutter. Avkjøl på rist. Strø over melis før servering.



6. Sjokoladekarameller med havsalt

Fløtekarameller og sjokolade – finnes det noe som kan toppe det? Legg dem på bakepapir i egen kakeboks, eller pakk dem inn i karamellpapir med en hyssingstump rundt. Få med hele familien på et lite pakkeverksted. 

Om du kjenner noen som er like glad i karameller som deg selv, vil en krukke med disse bli tidenes julegave. Smak på tittelen «Friend of the year»… For den er din.


Du trenger:

  • 3 dl kremfløte
  • 200 g sukker
  • 150 g mørk sirup
  • 1 ss vaniljesukker
  • 3 ss bakekakao
  • 100 gram mykt smør

Ha kremfløte, sukker, mørk sirup, vaniljesukker og bakekakao i en kjele. Kok opp under omrøring. La karamellen koke i cirka 40 minutter til den tykner. Pass godt på at den ikke brenner seg. Karamellmassen blir veldig varm, så det er lurt å bruke en tresleiv eller stekespade til å røre med.

Ta en dråpetest etter 40 minutter ved å dryppe litt karamell i et glass med kaldt vann. Hvis du kan forme karamellene med fingrene, er den ferdigkokt.

Ta kjelen av platen og rør inn smøret. Hell karamellen så over i en liten, bakepapirkledd langpanne. Dryss over knust maldonsalt. Avkjøl, og skjær opp i små biter.

 


7. Brune pinner med mandler og perlesukker

Til slutt sniker vi inn en klassiker på lista. Egentlig bare fordi brune pinner smaker så himla godt og er superenkle å lage, synes vi de fortjener en blant de moderne 7 slag. Om du kaller disse herlighetene «brune pinner», «kolakaker» eller «karamellkaker», spiller ingen rolle. De er uansett like populære blant både barn og voksne. Det kan vel hende du burde vurdere å sette lås på denne kakeboksen.


Til 45–50 stykker trenger du:

  • 200 g mykt smør
  • 200 g sukker
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss lys sirup
  • 1 ts kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 300 g hvetemel
  • 1 sammenvispet egg
  • perlesukker
  • hakkede mandler

Sett ovnen på 175 grader. Rør sammen smør og sukker. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt.

Del deigen inn i 6 like deler. Form dem til pølser og legg 3 og 3 på bakepapirkledde stekebrett. Trykk dem ned med fingrene til de er cirka 4 mm tykke. Pensle med egg og strø over perlesukker og hakkede mandler.

Stek ett og ett brett på øverste rille i 12 minutter. Med en gang du tar brettene ut av ovnen, skjærer du 2 cm tykke stenger på skrått. Avkjøl på rist.



Klar for å få 7 sorter i boks? Ta en siste sjekk om du trenger bakeutstyr før du setter i gang!


Oppskrifter og bilder har vi fått fra Siv Weisten // mattilfamilien.no

Tilbake
Velg butikk

Hent og betal i din lokale butikk. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.