Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Hvordan steke ribbe? Alt du trenger å vite om svor, steketid og temperaturer

Hvordan steke ribbe? Alt du trenger å vite om svor, steketid og temperaturer

Sprø svor eller saftig kjøtt? Ja, takk, begge deler! Her får du enkle, konkrete ribbetips – og svar på alt fra steketid og krydring til oppvarming av ribberester dagen derpå.

Kort oppsummert: Krydre ribba 12–24 timer i forveien og la den stå kaldt og marinere. Svoren blir sprø først de siste stekeminuttene når du skrur på grillfunksjon eller øker temperaturen fra 180 til 230 grader (pass på så det ikke svir seg!). Stek gjerne ribba dagen før og varm opp før servering – det smaker ofte enda bedre. Beregn 300–400 gram ribbe per person, så har du nok til restefesten også.

Enten dette er jomfrurunden med ribbeforkleet på eller du er en erfaren svormester, er det noen grep som aldri slår feil.

Utstyr til å lage ribbe – dette trenger du

For å lykkes med ribba er det kjekt å ha riktig utstyr på plass.

Vi anbefaler:

  • En god kniv til å rute svoren
  • Stekerist og langpanne
  • Steketermometer
  • Aluminiumsfolie
  • Ribbekrydder (for eksempel fra Cemo)
  • Sleiv eller pensel til å øse sjy

Noen sverger til egne ribbeformer med rist, som for øvrig funker som fjell også til fisk og kalkun med mer. 

Hvordan steke ribbe?

Slik går du frem steg for steg for å sikre smakfullt, saftig kjøtt:

  1. Skjær ruter i svoren (hvis du ikke kjøpte en ferdigrutet ribbe). Pass på å skjære helt ned til fettet, men ikke i kjøttet.
  2. Gni inn salt og pepper (eller ribbekrydder). Gjør det gjerne 12–24 timer i forveien, og la ribba stå kaldt mens krydderet godgjør seg.
  3. Forvarm ovnen til 230 grader. Hell litt vann (cirka 2 dl) i langpanna.
  4. Legg ribba med svoren ned, dekk langpanna tett med aluminiumsfolie og stek i cirka 30–40 minutter. Pass på at folien er helt tett, så ikke vannet fordamper ut. Skjer det, kan du etterfylle litt underveis.
  5. Snu ribba så at svoren vender opp. Fjern folien, senk temperaturen til 180 grader og stek videre i 1,5–2,5 timer.
  6. Sjekk kjernetemperaturen. Når den er 80–85 grader, er den klar for å tas ut.

Smør deg med tålmodighet mens den hviler i 15–20 minutter før servering.

Ribbe med ruter i svoren

Sprø svor? Ja, takk!

Det evigaktuelle spørsmålet: Hvordan få sprø svor på ribba?

Jo: Mot slutten av steketiden, bruk grillfunksjonen med døra på gløtt eller skru opp varmen til 230 grader – helt til du ser svoren begynner å poppe. Hold deg i nærheten og følg med, spesielt hvis du bruker grillen. Det blir fort svidd!

Pass også på at ribba ikke ligger helt flat. Legg en liten ball av folie under midten, så den får en svak bue oppover. Da renner fettet jevnere ut mot sidene, og svoren blir lettere sprø og jevn over hele stykket.

Ble ikke svoren sprø? Her er årsaken – og redningen

Ofte handler det om at ribba ikke har ligget lenge nok med salt, eller fordi varmen har vært for lav. Tørr svor = sprø svor.

Er svoren blitt myk? Den kan fortsatt reddes! Skru ovnen på 230 grader overvarme eller grill, og sett ribba høyt i ovnen i 5–10 minutter. Hold døra på gløtt og følg nøye med – svoren skal boble seg sprø, ikke svi seg.

Hvor mye ribbe beregner du per person?

Beregn 300–400 gram ribbe per voksen og 200–250 gram per barn. Det er nok til selve ribbemiddagen.

Men ikke glem hvor digg ribberester er til frokost og lunsj i romjula. Stek opp litt ekstra, så blir det god stemning.

Mann holder ildfast form med stekt ribbe

Hvordan krydrer du ribbe?

Tradisjonelt sett har det gått i grovt salt og nykvernet pepper. Men vil du ha mer smak, anbefaler vi et ferdig ribbekrydder, for eksempel dette fra Cemo. Gni krydderet godt inn, også nede i sprekkene og inn mot beinet. La ribba stå kaldt i minst 12 timer før den skal i ovnen.

Noen liker å la den modne og marinere med krydder i hele tre dager før steking.

Hvor lenge skal ribba steke?

Hvor lenge den skal steke kommer an på ribbetype og størrelse. Er stykket tykt, beregn litt lenger tid. Stor tynnribbe (3–4 kg) kan trenge opptil 3 timer.

Her er en tommelfingerregel:

  • Tynnribbe: 2–2,5 timer
  • Familieribbe: 2,5–3 timer
  • Medisterribbe: cirka 2 timer

Husk at kjernetemperatur trumfer klokka, så bruk steketermometer for å ha kontroll på om kjøttet er gjennomstekt.

Bør du steke ribba i varmluft eller over- og undervarme?

Vil du ha jevn steking, gå for over- og undervarme. Da holder ribba seg saftig. Steker du flere brett med ribbe samtidig, går du for varmluft. Bare husk å redusere temperaturen med cirka 10–15 grader, og kikk innom jevnlig – her blir svoren fortere brun.

Du kan også steke ribbe i airfryer 

Stekt ribbe i ildfast form

Hvilken kjernetemperatur skal ribba ha?

80–85 grader kjernetemperatur er «perfekt ribbe»-temperatur. Ved 85 grader er svoren gjerne sprø, og fettet godt smeltet. La ribba hvile i 15–20 minutter før du skjærer den i biter, så holder den seg saftig.

Kan du steke ribbe dagen før?

Jepp! Det kan faktisk gi bedre resultat fordi kjøttet får tid til å sette seg, og fettet og kraften fordeler seg jevnere i kjøttet. Pluss at du slipper å stresse på julaften.

Sånn gjør du det:

  1. Stek ribba ferdig dagen før – men hopp over sprø-svor-steget!
  2. Avkjøl helt, dekk til og sett den i kjøleskapet.
  3. Før ribba skal serveres, varm den opp i ovnen på 180 grader i cirka 30 minutter til den er gjennomvarm. Heller du litt av kraften fra gårsdagen over mens den varmes opp, blir den ekstra saftig og smakfull.
  4. Bruk grillfunksjonen på slutten for å få svoren crispy og sprø.

Hvordan varme opp ribbe og få svoren sprø igjen?

Svoren var sprø – kan den bli det igjen? Jadda:

  • I ovn: Sett ribba inn på 180 grader i 15–20 minutter, og avslutt med grill på 230 grader i noen minutter. 
  • I airfryer: 200 grader i 5–7 minutter. Hold et øye med svoren, så den ikke blir for mørk.

Vil du fryse ned ribberester og varme opp senere? Det går fint! Bare avkjøl helt og pakk i lufttette bokser, så tåler den frysen i inntil tre måneder. Tin i kjøleskapet før du varmer forsiktig opp. Men for all del, unngå mikrobølgeovn.

Svoren kan bli litt mer tricky etter frysing, men dette kan lokke frem sprøheten igjen: La den tørke godt før du varmer den opp, og bruk grill eller airfryer på slutten. Og sånn kan du nyte ribberester helt til påske!

Flere som fikk vann i munnen av dette? Om du er klar for å gå i gang med ribbeforberedelsene nå, sjekk ut utstyret som forenkler jobben:

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.