Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Enkle tips om vedlikehold av støpejernspanner

Enkle tips om vedlikehold av støpejernspanner

Vil du få støpejernspanna til å vare livet ut? Med riktig stell er det faktisk mulig! Følg disse enkle tipsene til bruk, rengjøring og vedlikehold, så blir panna en lojal stekekompis i tiår etter tiår.

Kort oppsummert:

  • Vask panna med mild såpe før første gangs bruk, og sett den gjerne inn med olje.
  • Forvarm på middels varme, og bruk alltid nok fett.
  • Vask for hånd med varmt vann og eventuelt mild såpe hvis det trengs.
  • Unngå hard skrubb, stålull og sterke rengjøringsmidler.
  • La panna kjøle seg ned før du skyller den, så unngår du temperatursjokk.

Le Creuset blå støpejernspanne med kake i

Når du tar i bruk støpejernspanna for første gang

Fjern emballasje og eventuelle klistremerker på undersiden. Vask panna med varmt vann og litt mild oppvasksåpe. Har du en panne uten sandfarget glassemalje, kan du gjerne sette den inn med litt olje.

Slik får du best resultat med støpejernspanne

På jakt etter perfekt stekeskorpe og prima smak? 

Disse steketipsene er verdt å notere: 

  • Jevn oppvarming gir best resultat og skåner emaljen. Så forvarm alltid på middels temperatur og skru heller opp varmen når maten er lagt i panna. 
  • Høy varme trengs bare når du skal steke eller brune biff.
  • Setter du på maks temperatur eller booster-funksjon, kan panna bli så varm at maten brenner seg fast.
  • Vær raus med fettet når du steker.
  • Velg gjerne raps-, solsikke- eller maisolje. Eller godt, gammeldags meierismør. Olivenolje funker også, men har lavere røykpunkt og egner seg best til lavere temperaturer.

Se alle støpejernspanner

Støpejernsgryte og rengjøringsmiddel fra Le Creuset

Slik rengjør du en støpejernspanne

Ikke la panna gå for lut og kaldt vann. 

Støpejernspanna liker å bli vasket på denne måten: 

  • Vask med varmt vann, myk svamp eller nylonbørste – og eventuelt mild oppvasksåpe dersom det trengs. 
  • Bruk aldri stålull eller skurende midler. Over tid bygger den svarte, matte emaljen opp en patina som gir bedre slipp og smak, og den vil du jo ikke skrubbe bort!
  • Har du fått fastbrente matrester? Fyll panna med varmt vann og litt mild oppvasksåpe, og la den stå eller småkoke en stund. Alternativt kan du bruke natron eller en blanding av eddik og vann. 
  • Vær obs på at hvis du bruker såpe, bør du sette den inn med olje etterpå for å bygge opp beskyttelsen igjen.
  • Panner med sandfarget emalje rengjøres på samme måte, men de trenger du ikke sette inn med olje.

Tips! Med et spesialrengjøringsmiddel for støpejern, som denne fra Le Creuset, fjerner du effektivt fastbrent fett og misfarging fra panna.

Ikke gi panna termosjokk

Panna kan få temperatursjokk når den blir utsatt for store temperaturforskjeller, som når du slenger en glovarm panne rett under iskaldt vann. Da kan glassemaljen sprekke. La alltid panna kjøle seg ned til romtemperatur før du skyller den.

Trond Moi støpejernspanne

Forskjellen på emaljert og uemaljert støpejern

Det finnes to hovedtyper støpejernspanner. Emaljerte er de mest vanlige, men du får dem også som uemaljerte (også kalt råstøpejern).  

  • Emaljerte støpejernspanner har et beskyttende emaljelag. 
  • Uemaljerte støpejernspanner må «stekes inn» (seasones) med jevne mellomrom for å bygge opp et beskyttende fettlag. Det betyr ganske enkelt at du smører panna inn med et tynt lag olje og varmer den opp (gjerne i ovn). Da brenner oljen seg fast og danner en naturlig non-stick-overflate. Disse bør helst vaskes uten såpe. Hvis du likevel ty til såpa, oljer du den inn etterpå. Ikke la en slik panne stå i vann, for da kan den ruste.

Visste du at ...

... støpejern fra Le Creuset har livstidsgaranti? Det er sant! Bare vær obs på at garantien ikke gjelder misbruk, overoppheting, temperatursjokk eller skader som følge av feil bruk av metallredskaper. Det betyr at hvis du behandler stekepanna godt, kan du ha den livet ut.

Se hele utvalget fra Le Creuset

Ofte stilte spørsmål om støpejernspanner

Her er noen av spørsmålene vi ofte får om støpejernspanner, sammen med svarene vi pleier å gi.

Hvor lenge varer en støpejernspanne?

Med riktig stell kan den vare i tiår. Ja, faktisk hele livet. Støpejernspanner får bedre og bedre stekeegenskaper etter hvert som tiden går.

Kan jeg vaske støpejernspanne i oppvaskmaskin eller med såpe?

Nei, du bør ikke vaske støpejernspanner i oppvaskmaskin. Ja, du kan vaske dem med mildt oppvaskmiddel og varmt vann.

Bare vær obs på at om du bruker såpe, så bør du sette den inn med olje etterpå (gjelder ikke de med sandfarget emalje). Så hvis varmt vann og en myk svamp eller nylonbørste gjør susen, er det praktisk å nøye seg med det.

Hvordan får jeg bort rust fra panna?

Noen ganger kan lett overflaterust tørkes bort med litt matolje på en klut. Funker ikke det, fjern rusten forsiktig med en nylonbørste eller fin skrubb. Skyll godt og tørk helt. Har du en panne uten sandfarget emalje, avslutt med en omgang olje for å bygge opp beskyttelsen igjen. 

Merk: På emaljerte flater skal du aldri bruke stålbørste. På uemaljerte flater kan du bruke en stålbørste, så lenge du er varsom.

Kan jeg bruke metallredskaper i en støpejernspanne?

Vi anbefaler ikke metallredskaper i emaljerte støpejernspanner, for det kan skade emaljen. Tre- og silikonredskaper er mye snillere og gir panna lengre levetid.

Uemaljerte støpejernspanner derimot, tåler metallredskaper, så lenge de ikke skraper opp belegget du bygger opp.

Kan støpejernspanner brukes på induksjon?

Ja, alle støpejernspanner fungerer på induksjon. Materialet er magnetisk og leder varme godt. Flat bunn gir best kontakt.

Hvordan oppbevarer jeg støpejernspanna best?

Oppbevar panna på et tørt sted. Smører du et tynt lag olje på stekeflaten, hindrer du rust.

Blir støpejernspanner bedre jo mer du bruker dem?

Ja! Jo mer du bruker panna, desto mer bygger den seg opp en naturlig patina som gir bedre stekeresultat og smak. Nam!

Hvor tung er en støpejernspanne?

Sammenlignet med andre stekepanner, er de fleste støpejernspanner ganske tunge. Fordelen med det, er jevnere varmefordeling og bedre stabilitet.

Vekten varierer, men typisk ligger en støpejernspanne på 25–28 cm på rundt 2 til 3,5 kilo. En mindre og lettere pannevariant kan veie ned mot 1,8–2 kilo, mens en stor og kraftig modell kan komme opp i 3,5–4 kilo. 

Kan jeg bruke støpejernspanna i ovnen?

Stort sett ja, men sjekk alltid at håndtak og emalje tåler høy ovnstemperatur.

Klar for å finne en stekepanne for livet? Finn din nye favoritt – se alle støpejernspanner her

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.