
Sommerlat? Lag en sommersalat!
Når sola flørter med sitt nærvær og du kjenner deg litt varm i toppen, er det sjelden de kraftigste middagsrettene som frister mest. Nei, magen ber heller om noe lett – og gjerne knasende sprøtt. Test disse 4 friske sommersalatene.
Om du blir usikker på hvilken av salatene du skal gå for, er løsningen enkel. Heldigvis er sommeren lang nok til at rettene kan få hver sin tur på tallerken din – forhåpentligvis i mangfoldige runder.
Slip grønnsakskniven og kvess sansene. Du har 4 smakfulle salatopplevelser i vente.
Verdens beste sommersalat
Du trenger:
- 1 kurv jordbær
- 2 poser med mini mozzarella
- 1 håndfull fersk basilikum
- crispisalat (eller din favorittsalat)
Slik gjør du:
Skyll jordbærene og del dem i to. Skyll og del opp salaten og bland ingrediensene godt. Serveres straks. Så enkelt, og så godt.
Ønsker du å tilføre det lille ekstra i salaten, kan du også riste en håndfull pinjekjerner og helle over litt balsamico-dressing.
Nyt salaten slik den er, eller sammen med godt brød og spekeskinke.
Oppskriften har vi fått fra Rosendahl.
Kyllingsalat
Du trenger:
- 250–300 gr ferdig stekt kyllingkjøtt
- 5 plommetomater
- 1 stor rødløk
- 2 never ristede cashewnøtter
- 100 g fetaost
- agurk
- oliven
- blandet salat (f.eks. hjertesalat og ruccula)
- ½ dl extra virgin olivenolje
- 1 ts dijonsennep
- ¼ dl balsamico eller balsamicosirup
Slik gjør du:
Kutt tomatene i store terninger, agurken i biter og løken i tynne skiver. Bland dette i en salatbolle sammen med ristede cashewnøtter, fetaost i terninger, kyllingkjøtt og blandet salat.
Visp sammen olivenolje, dijonsennep og balsamico i en liten bolle og hell over salaten.
Server!
Oppskriften har vi fått fra The Flying Culinary Circus.
Tostada tacosalat
(5 porsjoner)
Du trenger:
- 4 mais- eller hvetetortillas
- 16 kongereker
- 1 1/2 dl thai glaze med sitrongress
- 1/2 mango
- 1/2 agurk
- 1 rødløk
- 1/2 isbergsalat eller 2 stk. hjertesalat
- 2 ss cashewnøtter
- 1/2 dl olivenolje
- saften fra 2 lime
- koriander
Slik gjør du:
- Bak tortillalefser eller kjøp dem ferdige. Finn fem suppeskåler og ha én lefse ned i hver av dem. Sett skålene oppå hverandre med en skål på toppen og tørk lefsene i ovnen på 160 °C i cirka 20 min. Ta så skålene fra hverandre og tørk videre i ovnen på 180 °C i 10 min. Ta ut de sprø tortillaskålene og legg dem på tallerkener.
- Fjern skallet på kongerekene og stek dem på begge sider i en panne med litt matolje til de er gylne. Tilsett thai glaze og stek videre i cirka et halvt minutt.
- Kutt mango, agurk og rødløk i skiver eller terninger. Bland med revet salat og vend inn nøtter, limejuice, og olivenolje – og smak til med salt og pepper. Legg salat oppi tortillaskålene med rekene over.
Pynt med koriander – og nyt.
Oppskriften har vi fått fra The Flying Culinary Circus.
Poke bowl med laks og Goma-dressing
Om poke bowl får lov til å gå under definisjonen av salat, strides muligens de lærde om. I mellomtiden lar vi denne få snike seg inn på lista. Poke bowlen med Goma-dressing er altfor populær til å holde utenfor.
Poke bowl minner om sushi, men er mye lettere å lage. Hell ris i en skål og topp med soyamarinert laks og de grønnsakene du liker best.
Du trenger:
Marinert laks
- 400 g sushilaks
- 1 fedd presset hvitløk
- 2 ss sesamolje
- 1 dl soyasaus
- ½ ts salt
- ½ ts malt chili
Grønnsaker etter eget valg – vi har brukt
- raspede gulrøtter
- seaweed
- edamamebønner
- rødkål
- rød spisskål
- ristede sesamfrø
- quinoa
- syltet ingefær
- avokado (dryppet med sitronsaft)
Goma-dressing
- 125 g sesamfrø
- 3 ss soyasaus
- 1 fedd hvitløk
- 1 klype chili
- 1 ts rørsukker eller kokossukker
- 1 sitron, saften av denne
- ½ dl olivenolje
- ½ dl kaldt vann (eller til konsistensen er perfekt)
- 1 klype salt
Slik gjør du:
Marinert laks
- Skjær laksen i terninger. Rensk og press hvitløken.
- Bland laks og hvitløk med sesamolje, soyasaus, salt og chili, og la det trekke i cirka 20 minutter i kjøleskapet.
- Kok risen og forbered grønnsakene.
- Dryss sorte og hvite sesamfrø over. Kan også pyntes med frisk koriander.
Tips: Laksen serveres rå. For å være sikker på å unngå parasitter må du sørge for at den har vært frosset i minst 1 døgn ved –20° eller minst 4 døgn ved –18°.
Goma-dressing
Dressingen er søt, salt og syrlig. Når du først har smakt den, blir den garantert en dressing du ikke kan unnvære å ha i kjøleskapet. Dressingen passer spesielt godt til poke bowl med laks.
- Rist sesamfrøene på en tørr panne. Vend dem ofte til de dufter kraftig av sesam. Da er de ferdige.
- Bland dem med soyasaus, eddik, hvitløk, chili, sukker, sitronsaft og sesamolje til dressingen er deilig kremet.
- Hell vann i en tynn stråle til konsistensen er slik du ønsker.
Tips: Riseddik er ikke så sur som andre eddiker, men hvis du ikke har det, kan du bruke hvit balsamico.
Oppskriften har vi fått fra Rosendahl.
Har du sommerhatten på? Sjekk om du trenger noe av dette før du setter salatbollen på bordet.
-
-40%
-
-50%
-
Rosendahl
Grand Cru glasskål 20 cm
219,-
På nettlager -
Rosendahl
Grand Cru glasskål 24 cm
349,-
På nettlager -
Rosendahl
Grand Cru skålsett 5 skåler
478,-
På nettlager -
Bitz
Salatskål 30 cm svart/blå
599,-
Få på nettlager -
-30%
-
Rosendahl
Grand Cru salatbestikk
369,-
Kun Klikk & Hent -
Cemo
Salatkrydder
79,-
Kun Klikk & Hent -
Kähler
Hammershøi salatskål 30 cm hvit
729,-
Få på nettlager -
Eva Solo
Salattang 24,5 cm
299,-
På nettlager -
Bitz
Salatskål 30 cm svart/amber
599,-
Kun Klikk & Hent -
Cemo
Olivenolje 100 ml spray
109,-
Få på nettlager -
Cemo
Olivenolje pizza & pasta
119,-
Kun Klikk & Hent -
Cemo
Olivenolje chili
119,-
Kun Klikk & Hent -
Iittala
Teema dyp skål 15 cm gråmelert
229,-
Kun Klikk & Hent -
Iittala
Teema dyp tallerken 21 cm hvit
259,-
På nettlager -
Iittala
Teema tallerken 26 cm gråmelert
239,-
Kun Klikk & Hent -
Iittala
Teema tallerken 26 cm hvit
239,-
På nettlager -
-30%
-
Modern House
Basis rivjern 24 cm
259,-
På nettlager -
Rösle
Hvitløkspresse stål 20 cm
799,-
På nettlager -
Cemo
Gourmet saltkvern white salt
109,-
Kun Klikk & Hent -
Rig-Tig
Målebeger 1L
189,-
Få på nettlager -
Modern House
Basis målebeger 0,5L stål
299,-
På nettlager