Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Serier

Oppskrifter

Artikler

Tema

Butikker

Din handlekurv
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt oppnådd!​
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Reserver i butikk: {{clickCollectStoreName}}

Du sparer totalt {{totalDiscount}}

 

Totalsum varer {{cartItemsSum}}

Gå til kassen

Suppler bestillingen din

Handlekurven din er tom!
Stekepanne i stål: Dette bør du vite om bruk og vedlikehold

Stekepanne i stål: Dette bør du vite om bruk og vedlikehold

Med en stekepanne i stål har du en arbeidshest på kjøkkenet. Men bare hvis du steller pent med den. Få praktiske tips til hvordan du bruker, vasker og vedlikeholder den, så du kan perfeksjonere stekingen og forlenge levetiden.

Kort oppsummert: Stekepanner i stål tåler høy temperatur og fordeler varmen jevnt, men trenger riktig stell for å vare. Forvarm alltid panna og unngå maks varme. Har du en ubelagt stålpanne, bruk nok fett. Karbonstålpanner må brennes inn før du bruker dem. Unngå metallredskaper, oppvaskmaskin og sterke vaskemidler. Vask heller for hånd etter at den er avkjølt. Fastbrente matrester og misfarging kan du fjerne med natrontrikset.

Det er ikke uten grunn at den hardføre stålpanna er gourmetkokkers foretrukne valg. Stekepanna er en lettvekter som kommer kjapt opp i temperatur og fordeler varmen jevnt. Lett å jobbe med, og lett å ta vare på. 

Er du fortsatt i «lurer på hvilken stekepanne jeg bør kjøpe»-modus? Sjekk ut den store stekepanneguiden

Mann steker mat i stålpanne

Få oversikt over de ulike stålpannene

Det finnes flere typer stålpanner, men vedlikeholdsrådene er ganske like. Her er en kjapp oversikt over de 4 vanligste:

Stekepanner i rustfritt stål

Stekepanner i rusfritt stål tåler høy temperatur og krever lite stell. Bruk nok fett og unngå maks varme, så slipper du fastbrent mat.

  • Passer til: Supre til å steke kjøtt, kylling og grønnsaker, lage sjysaus eller riste nøtter.
  • Pass på: Syrlige retter, som med tomat eller sitrus, kan gi flekker i stålet (se tips lenger ned for hvordan du får det vekk). Mat som typisk brenner seg fast kan være litt tricky i disse pannene.

Se stålpanner i rustfritt stål her

Stekepanner i karbonstål

Stekepanner i karbonstål er mer hardføre, blir varme på et blunk og steker kjapt og jevnt. Over tid får panna en naturlig patina som fungerer som non-stick. Brenn den inn med olje før du bruker den første gang (se fremgangsmåte lengre ned).

  • Passer til: Perfekt til biff med stekeskorpe, wokking eller pannekaker når patinaen har satt seg.
  • Pass på: Unngå syrlige råvarer som kan bryte ned belegget og påvirke smaken.

Se karbonstålpanner her

Belagte stålpanner

Belagte stålpanner har keramisk belegg som gjør at du trenger mindre stekefett og rengjøringen går som en lek.

  • Passer til: Ypperlige til syrlige retter, fisk, egg og kylling.
  • Pass på: Bruk skånsomme redskaper og unngå maks varme. Da varer belegget lenger.

3-Ply stekepanner

3-Ply stekepanner (også kalt «Tri-Ply» og «Multi-Ply») har gjerne lag på lag med stål og aluminium/kobber, noe som gir superjevn varmefordeling. Litt tyngre enn de andre stålpannene, men til gjengjeld veldig allsidig.

  • Passer til: En skikkelig altmulig-panne som kan både steke, brune, koke og gratinere. Også fin til delikate retter og fløtesauser som krever kontrollert varme.
  • Pass på: Sjekk at håndtaket tåler varmen før du putter den i stekeovnen.

Biff stekes i stålpanne

Hvordan bruke stekepanner i stål?

For at retten din skal bli akkurat som du planlegger, og ikke ender opp verken for tørr eller for sprø, har vi noen brukstips til deg. 

1. Forvarm alltid panna 

Stålpanna må få tid på seg til å spre varmen utover hele stekeflaten før du hiver råvarene oppi. Da får du et jevnt stekeresultat. Dette er også nøkkelen for å unngå at maten brenner seg fast. En for kald panne fører ofte til at maten setter seg fast, spesielt fisk og egg.

2. Varm panna gradvis

Dette er ekstra viktig hvis stålpanna er belagt. Hvis du skrur opp varmen for mye med én gang, kan belegget få et uheldig temperatursjokk. Det kan føre til at belegget sprekker opp.

3. Bruk nok fett i panner uten belegg

Ubelagte stålpanner trenger god smøring for at råvarene ikke skal sette seg fast. Bruk nok smør eller olje. Raps-, solsikke- eller peanøttolje er gode valg.

4. Unngå maks temperatur

Ingen stekepanner liker å bli overopphetet. Det kan kan både gi misfarging og skader, og det vil du helst unngå.

5. Bruk riktig røreredskap

For å unngå riper og hakk, bør du holde metallredskaper langt unna stekepanna di. Velg heller redskaper i tre, plast eller silikon.

Hvordan brenne inn en ny stekepanne karbonstål?

Det er kun stekepanner i karbonstål som bør brennes inn før du bruker den første gang. Da lages en naturlig patina som gir non-stick-egenskaper. Men før du setter i gang bør du sjekke om karbonpanna allerede er innbrent (dette står i produktinformasjonen).

Fremgangsmåten er temmelig enkel: Hell litt matolje i panna og varm den opp gradvis til oljen begynner å ryke. Det er lurt å sette på kjøkkenvifta! Når bunnen får en lett brunfarge, hell ut oljen i en skål og la den avkjøle seg før du kaster den i matavallsposen. Tørk av panna med kjøkkenpapir, og voilà! Pannen klar til bruk.

Forvarme stålpanne

Hvordan vaske og vedlikeholde stålpanna?

Jobben er ikke gjort før stekepanna er vasket, tørket og tilbake i skapet. Men før du kommer så langt, få med deg dette:

1. La panna bli helt kald før vask

Vask alltid stålpanna etter bruk, men ikke ha det for travelt. Aldri skyll panna rett etter du er ferdig med den – da kan panna bøye seg og et eventuelt belegg gå ad undas. Vent til panna er helt kald.

2. Velg børste foran oppvaskmaskin

Selv om beskrivelsen til de fleste stålpanner sier at de tåler oppvaskmaskin, anbefaler vi likevel å vaske dem for hånd for å holde dem blanke og fine. Det sterke oppvaskmiddelet i oppvaskmaskinen gjør nemlig stålet matt og trist. Og hvis stålpanna di er belagt med non-stick-belegg, bør du absolutt unngå oppvaskmaskinens harde vask. Selv om belegget tåler mye, slites det likevel mer enn nødvendig. Fisk heller frem oppvaskbørsten og gi panna en runde med mildt rengjøringsmiddel. 

3. Smørende pleie for stekepanner i karbonstål

Panner i karbonstål setter pris på en ekstra pleie. Smør den inn med litt olje etter rengjøringen, så holder du rusten unna.

4. Oppbevaring av stekepanna

Når stålpanna er ren og pen, tørk den godt og sett den i skapet eller skuffen. Hvis du vil stable andre panner eller gryter oppå, husk å legge beskyttelse imellom. Du kan bruke et lag tørkepapir, et kjøkkenhåndkle eller en pannebeskytter.

Skuff med gryter og panner med pannebeskytter

5. Vanskelige flekker? Prøv dette

Hvis du er uheldig og overoppheter stålpanna eller brenner fast maten, kan panna få flekker som virker umulig å få bort. Men det finnes noen triks du kan prøve. 

Fastbrent mat? Fyll stekepanna med vann, ha i en spiseskje natron og la det koke i noen minutter. Skrap vekk restene med en tresleiv. 

Flekker? Prøv det magiske rengjøringsmiddelet «Pots and pans» fra Le Creuset, og skrubb forsiktig med en skrubbeklut i nylon

Husk: Bruk aldri stålull, blekemiddel eller klorinbaserte rengjøringsmidler. 

6. «Regnbuefarget» stålpanne

Dette er helt vanlig. Denne regnbueaktige fargen oppstår når stål reagerer med varme. Det påvirker på ingen måte funksjonen til stekepannen, men hvis du ønsker å bli kvitt «regnbuen», følg disse to stegene:

  1. Bland eddik og vann
  2. Skrubb lett med en nylonklut

7. Gi stålpanna glansen tilbake

Du kan helt fint polere stålpanna for å få tilbake den gode, gamle glansen. Bruk et rustfritt poleringsmiddel for stål og gni inn utsiden med en myk klut. Med ett ser stålpanna skinnende ny ut.

Sånn! Da er du rustet til å gjøre gode valg, for både deg selv og stålpannen din.

Eva Trio stålpanne på koketopp sammen med utstyr til matlaging

Ofte stilte spørsmål om stålpanner

Her er noen av spørsmålene vi ofte får om stålpanner, sammen med svarene vi pleier å gi. 

Kan jeg vaske stålpanna i oppvaskmaskinen?

Det står ofte at stålpanna tåler det, men vi anbefaler likevel håndvask. Jo snillere du er med stål og belegg, desto lenger vil panna vare.

Må alle stålpanner brennes inn?

Nei, det er bare karbonstålpanner som bør brennes inn. Det gir dem en naturlig patina med non-stick-egenskaper.

Kan jeg bruke stålpanne på induksjon?

Ja, de fleste stålpanner funker på induksjon, men sjekk alltid produktbeskrivelsen.

Kan stålpanner brukes i stekeovn eller på grill?

Ja, så lenge håndtaket tåler høy varme.

Sånn! Da er du rustet til å gjøre gode valg, for både deg selv og stålpanna di. Har du ennå ikke bestemt deg for hvilken stekepanne du skal kjøpe? Finn svaret i den store stekepanneguiden

Velg butikk

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

KAI